Sommer pasteller
Ogawa Kazumaza
Sommerstel med David Austins roser
Store runde solbriller
Kategori: Sundhed
Vaccine mod livmoderhalskræft

Verdens første vaccine mod livmoderhalskræft er en realitet. Vaccinen virker 100 pct.


Et stort internationalt studie viser, at den nye vaccine 100 pct. forebygger de svære celleforandringer, som er forårsaget af HPV-virus type 16 og 18. Det er de to typer, der er ansvarlig for hovedparten af alle livmoderhalskræfttilfælde.

"Det er et banebrydende forskningsresultat, og jeg håber, at alle unge piger på verdensplan inden for få år bliver vaccineret, inden de bliver seksuelt aktive. Man kunne forestille sig, at vaccinen blev en del børnevaccineprogrammet," siger professor, overlæge, dr.med. Susanne Krüger Kjær, Kræftens Bekæmpelse/Rigshospitalet, der sammen med en international forskningsgruppe har arbejdet sammen med medicinalfirmaet MSD om at få afprøvet vaccinen.

I studiet, som er et fase III studie, har mere end 12.000 unge kvinder fra 34 lande deltaget, herunder 2.200 i Danmark. Forsøget er en såkaldt randomiseret og "dobbelt-blind" undersøgelse. Det vil sige, at halvdelen af deltagerne fik vaccinen, og den anden halvdel fik placebo (saltvand) Hvem, der fik hvad, blev afgjort ved lodtrækning.

"Det første år blev deltageren vaccineret tre gange. Siden er de undersøgt en gang årligt for at finde ud af, om de havde HPV-virus eller celleforandringer. Efter de to første års opfølgning fandt man absolut ingen kvinder i gruppen der fik den aktive vaccine, som havde fået alvorlige celleforandringer på livmoderhalsen, mens 21 kvinder i placebogruppen havde udviklet svære celleforandringer. Og eftersom alle kvinderne havde mulighed for at blive smittet i undersøgelsesperioden, kan vi med sikkerhed sige, at vaccinen virker," siger Susanne Krüger Kjær.

Forskning har vist, at celleforandringer og livmoderhalskræft skyldes en seksuelt overført virus, Human Papilloma Virus (HPV).

Hver dag dør 40 europæiske kvinder af livmoderhalskræft
På verdensplan er livmoderhalskræft den 2. hyppigste kræftform hos kvinder. Hvert år får mere end 30.000 europæiske kvinder konstateret livmoderhalskræft, og hver dag dør 40 af dem af sygdommen. I Danmark indtager livmoderhalskræft 8. plads.

"Danmark er det land i EU, der har både den højeste forekomst og dødelighed af livmoderhalskræft. Hvert år får ca. 400 danske kvinder konstateret sygdommen, og dette er til trods for, at vi siden 60'erne har haft organiseret tilbud om screening mod livmoderhalskræft," siger Susanne Krüger Kjær.

Halvdelen af de kvinder, som får livmoderhalskræft, er under 45 år, og derfor har livmoderhalskræft ud over både fysiske og psykiske konsekvenser også store sociale konsekvenser.

"-Og så må vi ikke glemme de 2.500 danske kvinder, der hvert år får foretaget en operation - et såkaldte keglesnit, hvor de får fjernet svære celleforandringer, som jo er forstadier til livmoderhalskræft. De kvinder skal følges i en årrække, og de skal leve med angsten for, om de nu får kræft," siger Susanne Krüger Kjær.

Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning?

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder...

Læs mere
Sundhed
Women’s Healthy Weight Day

Den tredje torsdag i januar er det ’Women’s Healthy Weight Day’. Dagen er, ligesom mange andre mærkedage, af amerikansk oprindelse og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at have en sund og stabil kropsvægt. Når det ligefrem kræver en mærkedag, så skyldes det nok, at mange, og ikke mindst...

Læs mere
Sundhed
Fuldkornsdag 2020

Den 17. januar afvikles Årets Fuldkornsdag. Dagen skal minde danskerne om, at de skal huske deres 75 gram fuldkorn om dagen. Det gælder ikke kun denne dag, men året rundt. For selvom fuldkorn er populært, så er det ikke alle danskere, der får de anbefalede mængder.

Læs mere
Sundhed
Tegn på tvangsoverspisning - Binge Eating Disorder (BED)

Omkring 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for overvægt anslås af have en grad af spiseforstyrelsen Binge Eating Disorder (BED) eller på dansk 'tvangsoverspisning'. Derfor er det vigtigt at kende symptomerne, som især kommer til udtryk gennem ens tilgang til mad, til sin krop og til sig...

Læs mere
Sundhed
Sådan forebygger du blærebetændelse

Rigtig mange kvinder døjer med urinvejsinfektioner. Samtidig er behandling af blærebetændelse et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika, hvilket er med til at øge risikoen for antibiotikaresistens. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' fokus på, hvad...

Læs mere
Sundhed
Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Én avokado om dagen regulerer kolesteroltallet

De smager fantastisk og er, med deres indhold af vitaminer, mineraler og fedtsyrer, kendt som en superfood. Og nu peger forskning på endnu en god grund til at spise avokado. Ifølge nye studier, bidrager blot en enkel avokado om dagen nemlig til regulering af kolesterolet i blodet.

Læs mere
Sundhed
Kræftens Bekæmpelse: Alkoholforbrug er stadig for højt

Over halvdelen af voksne danskere mener, at alkoholforbruget er for højt i Danmark. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Og der er noget om snakken. Danskere over 15 år drikker i gennemsnit 9,1 liter ren alkohol om året. Det svarer til mere end 600 øl.

Læs mere
Sundhed
Styrk dig selv med zoneterapi og akupressur

Nyt stort opslagsværk om zoneterapi og akupressur viser hvordan man selv, med enkle terapeutiske teknikker, kan lindre uro, smerte og småskavanker, og stimulere følelsen af fysisk og mental ro, overskud og balance.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Bålfad

Bålfad

Hængesofa Rivièra Maison

Hængesofa Rivièra Maison

Kjole slå-om effekt og paisley print

Kjole slå-om effekt og paisley print

Tank top i bambus materiale

Tank top i bambus materiale

Nye Bøger
Det Skriver Andre Medier...
27.04.2020

Coronakrisen slider mest på kvinders psykiske trivsel

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Meget tyder på, at livet med corona-truslen sænker humøret mest hos kvinder, konstaterer professor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet på baggrund af en nypubliceret undersøgelse. Læs mere


21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


Arkiv

^