Hvad er tvangsoverspisning?

Kategori: Sundhed

Når man lider af BED, kan man sjældent nøjes med at spise til man er mæt, hvilket på sigt kan resultere i svær overvægt. Herefter følger som regel stribevis af mislykkede forsøg på at tabe sig, hvilket går ud over selvtilliden og selvværdet. "Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer psykolog Christina Villendrup Lynge, der har skrevet bogen ’Overvind din Overspisning’.

Hvad er tvangsoverspisning? 

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder ikke har kontrol over hvad og hvor meget man spiser, er en af de store udfordringer, mennesker med BED kæmper med. Ofte leder BED til overvægt, og for to ud af tre ramte til svær overvægt eller fedme, hvilket er forbundet med alvorlig forringelse af livskvaliteten. Tilværelsen præges af tanker om mad, utallige mislykkede slankekure og følelsen af skam over ikke at kunne tabe sig.

Skam og mislykkede slankekure

For Camilla har spiseforstyrrelsen betydet, at hun gennem mange år har kæmpet med overvægt og de fysiske udfordringer det medfører. For hende er det imidlertid mest andre menneskers fordømmende blik, der fylder i hverdagen.
”Jeg ved jo, at den allerførste tanke andre mennesker får når de ser mig, er: “Hold da op, hvor er hun tyk”, og måske tænker de også, at jeg er svag, fordi jeg ikke taber mig. Jeg har nok en tendens til at overfortolke tingene og være på vagt, når jeg møder nye mennesker. Det bunder nok mest i, at jeg skammer mig over, at jeg ikke taber mig” siger hun.

Følelsen skam er noget, der trigges i mange forskellige hverdagssituationer, siger hun.
”Det er for eksempel, når andre pludselig ud af det blå føler trang til at fortælle mig om deres mislykkede slankekure, eller når de sidder og stirrer på mig og min tallerken mens vi spiser frokost. Nogle gange føler jeg så meget skam, at jeg ikke orker at spise sammen med andre. Jeg tror ikke, det er noget andre gør for at jeg genere mig, men det er altså sådan, jeg får det i situationen. Jeg må bare acceptere, at det er svært for andre at abstrahere fra mit udseende.”

Mange overvægtige kan have diagnosen

Lige som mange andre der lider af tvangsoverspisning, så føler Camilla især af skam over at hun trods talrige slankekure, stadig ikke har tabt sig. Men ifølge psykolog, Christina Villendrup Lynge, forfatter til bogen ’Overvind din Overspisning’, så er det netop noget af det, der kendetegner BED.

”Ofte skifter man imellem at gå på slankekur for derefter at miste kontrollen og ende med at overspise. Spisningen har en kortvarig funktion ved at give lidt ro. Men efterfølgende rammes man af en følelse af skyld eller skam over ikke at kunne styre maden” forklarer hun.

Gennem både personlig erfaring og års klinisk erfaring som autoriseret psykolog, har Christina Villendrup Lynge fået stor indsigt i sygdommens psykologiske årsager og haft mange klienter med BED i behandling. Ifølge hende er BED er en relativ ny diagnose inde for psykiatrien, og den tilgængelige viden og fokus på tvangsoverspisning er minimal.
 
Med bogen ’Overvind din Overspisning’ håber Christina Villendrup Lynge at bidrage til at udbrede viden om BED. Bogen går tæt på sygdommen og årsagerne til, at så mange mennesker rammes af overspisning og overvægt. Fakta er, at 30-40 % af de mennesker, der søger behandling for svær overvægt anslås af have en grad af BED.

Se typiske tegn på tvangsoverspisning - BED Binge Eating Disorder

Opgør med fordomme og stigmatisering

Med tv-dokumentarer, artikler og interviews, sættes der i øjeblikket fokus på sygdommen, hvilket ifølge Christina Villendrup Lynge, er en positiv udvikling. Øget opmærksomhed omkring problemet kan være med til at gøre op med stigmatisering og fordomme, som fx at overvægtige bare skal tage sig sammen. Et øget fokus på BED kan også betyde, at man i behandlersystemet er mere opmærksom på sygdommen og symptomerne, og bliver bedre til at spotte og behandle mennesker med spiseforstyrrelsen.

For Camilla er håbet, at mere opmærksomhed omkring tvangsoverspisning, vil resultere i at man i fremtiden vil se på lidelsen med samme alvor, som man ser på spiseforstyrrelser, som fx. anoreksi.
”Jeg håber, at jeg ved at fortælle om mine oplevelser er med til at bryde det tabu og gøre op med de misforståelser, der er omkring tvangsoverspisning. Mit håb er, at man med tiden vil se på tvangsoverspisning med samme alvor, som man ser på andre spiseforstyrrelser” siger Camilla.
”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke klandrer nogen for at tænke som de gør, når de ikke ved bedre. Jeg giver heller ikke nogen eller noget skylden for mine spiseproblemer. At jeg er tyk og ikke kan styre min uhæmmede trang til at spise, bebrejder jeg kun mig selv. Men følelsen af at være forkert bliver selvfølgelig ikke mindre af at medierne kun præsenterer et meget stereotypt billede af, hvordan en kvindekrop skal se ud.”

  • Læs om behandlingen af BED, og SAT, som er et faseopdelt program, der er videnskabligt udviklet til at give BED patienter succes med varigt vægttab. Se SAT-programmet
  • Læs mere om bogen 'Overvind din overspisning'

Kvinden interviewet til artiklen har ønsket at være anonym, og ”Camilla” er ikke hendes rigtige navn. Hendes rigtige navn er redaktionen bekendt.

Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^