Til kamp mod dellerne

Kategori: Sundhed

Sul på sidebenene, love handles, dansehåndtag, muffin top, bilringe – kært barn har mange navne, og når fedtet først har sat sig i taljen, så kræver det vilje og vedholdenhed at slippe af med det igen.

Til kamp mod dellerne 

Er det blevet en udfordring at få knappet de bukser, du ellers har passet i årevis? Snærer de i taljen, så dellerne buler ud over linningen?

Deller er dejlige, men bliver de for store, er det både irriterende og usundt. Og når fedtet først har sat sig, så kræver det vilje og vedholdenhed at komme af med det igen. En gang sidebøjninger morgen og aften er sjældent nok til at mindske fedtdepoterne, der skal trænes regelmæssigt med serier af udvalgte øvelser, der effektivt strammer op.

Og så er der brug for nogle permanente livsstilsændringer, som øger kroppens forbrænding, og kostændringer, der sørger for, at du er mæt dagen igennem, har et stabilt blodsukker og får de vitaminer, mineraler, proteiner, fedt og fibre, som kroppen har brug for, for at fungere optimalt.

Få flot, smal talje gennem kost og livsstil

  • Sådan øger du kroppens fedtforbrænding

    Da kroppen brænder indtaget af kulhydrater af først inden den tærer på fedtet, skal indtaget af kulhydrater være så lavt, at kroppen når til også at afbrænde fedt, inden du igen indtager en ny portion kulhydrater. De fleste mennesker har held til at øge fedtforbrændingen ved at skrue ned for ingredienser, der indeholder store mængder kulhydrater, mens andre vælger en livsstil, hvor kulhydratrig kost konsekvent erstattes med en federe kost.
  • Kend din kost

    Sæt dig grundigt ind i råvarernes indhold af næringsstoffer. Det er både spændende viden, og så får du samtidig en en klar fornemmelse af de enkelte ingrediensers fordelingen af fedt, kulhydrater, proteiner, vitaminer og mineraler. På sigt kan det betyde, at du automatisk går efter de mere kulhydratfattige og sunde ingredienser.
  • Kan du lave god mad med flere sunde råvarer?

    Udfordr dig selv til at finde velsmagende retter, hvor ingredienserne har en fornuftig fordeling af næringsstoffer. Lad dig inspirere af nye opskrifter med sæsonens frugt og grøntsager, og overvej også hvorvidt du kan erstatte ingredienser i din yndlingsret med sundere alternativer.

    Ved at spise flere forskellige råvarer, får du flere forskellige næringsstoffer, som samlet bidrager til den mængde af næringsstoffer din krop har brug for, for at fungere optimalt.
  • Øvelser med særlig fokus på talje og mave

    Herunder finder du fem øvelser, der særligt tager fat på og opstrammer fedtdepoterne omkring mave og talje. Udfør øvelserne foran et spejl, så du kan holde øje med om du udfører dem korrekt. Øv dig i øvelserne, tag dig god tid, mærk efter, og stop, hvis du fx oplever smerter i ryggen. Gentag øvelserne i det omfang du kan, og udfordr med tiden dig selv til at tage et par stykker mere.

    Overvej også hvornår på dagen du skal gennemføre dit træningsprogram. Ifølge forskere fra Københavns Universitet, så viser undersøgelser, at motion om morgenen giver et forhøjet stofskifterespons i muskelcellerne, mens motion sent på dagen øger kroppens forbrænding over længere tid.
  1. Sideplanke: Læg dig på siden med strakte ben. Hvil på underarmen. Løft hoften fra underlaget, stræk kroppen og ræk din anden arm mod loftet. Hold stillingen så længe du kan. Gentag øvelsen. Skift side.

  2. Sidebro: Lig på siden med hoved hvilende i hånden. Bøj det ene ben og placer foden i gulvet foran det strakte ben. Løft det strakte ben, så det svæver over gulvet. Hold løftet. Sænk benet og så det hviler på gulvet. Pres siden af foden på det strakte ben og løft lår og hofte, så der dannes en bro. Gentag øvelsen. Skift side.

  3. Planke: Læg på maven og sæt træerne i gulvet. Kom op på albue og underarm. Spænd godt op i mavemusklerne, og løft kroppen op så du står som en planke fra hoved til ankler. Bliv i stillingen, så længe du kan. Gentag øvelsen. Når du har fået lidt rutine i øvelsen kan den varieres ved skiftevis at løfte benene fra gulvet.

  4. Cykel crunch: Læg dig på ryggen med knæene bøjet og fødderne fladt på gulvet. Placer dine hænder ved dine ører. Stræk dit højre ben, og hold det svævende lige over gulvet. Bøj dit venstre ben, så foden svæver over gulvet. Løft skulderbladene op fra gulvet, og drej din overkrop, så din højre albue sigter mod venstre knæ. Skift side, så du i samme bevægelse strækker venstre ben ud, mens du bøjer højre ben, drejer overkroppen mod højre, så din venstre albue sigter mod højre knæ.
    Fortsæt øvelsen, så længe du orker, og husk at stoppe, hvis du mærker smerter eller ubehag i ryggen.

  5. Liggende benløft: Lig på siden med hoved hvilende i hånden og strakte ben. Løft øverste strakte ben let bagud. Spænd musklerne i bagdelen. Løft og sænk benet til du mærker, hvordan musklerne i bagdelen spændes. Gentag øvelsen. Skift side.
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^