Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre?

Kategori: Sundhed

Forskning viser, at har man en vane med altid at fokusere på sine fejl og utilstrækkelighed, kan det ikke kun have indflydelse på selvværet, men med tiden udvikle sig til en overbevisning om, at man fejler noget, fordi man har de tanker, man har.

Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre? 

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så følger skuffelsen og følelsen af utilstrækkelighed. Frustreret, kan man hurtigt få indarbejdet en vane med at gå og kritisere sig selv, for ikke at præstere godt nok til at andre bemærker det.

Sammenhængen mellem kronisk selvbebrejdelse - og udviklingen af angst og depression

Det siger sig selv, at en langvarig følelse af ikke at slå til, kan have konsekvenser for ens psykiske helbred. Det bekræfter en ny undersøgelse gennemført af forskere ved London South Bank University.

Ifølge forskerne er undersøgelsens formål, at få en større forståelse af sammenhængen mellem kronisk selvbebrejdelse - og udviklingen af angst og depression. Deres studie viser, at har man en vane med altid at fokusere på sine fejl og utilstrækkelighed, kan det ikke kun have indflydelse på selvværet, men man kan med tiden have tendens til at tro, at man fejler noget, fordi man har de tanker, man har.

Terapi kan være en stor hjælp, hvis man vil ændre sine tankemønstre. Ofte kan det imidlertid være svært at nå til erkendelsen af, at man vitterligt fokuserer så meget på sine fejl, at man kan have brug for hjælp.

Test dig selv: I hvor stort omfang påvirker negative tankemønstre dit liv

Måske kan den test, som forskerne har udviklet i forbindelse med studiet, give dig et praj:
Vend blikket indad, og bedøm dig selv i forhold til i hvor stort omfang du genkender adfæren hos dig selv. Besvar med point fra skala: 1=’ikke enig’ til 4= ’meget enig”.

  1. Jeg har svært ved at fokusere på noget andet, når jeg tænker på mine tidligere fejl og fiaskoer.
  2. Jeg bruger tanker om, at jeg tidligere har fejlet til at motivere og presse mig selv til at gøre en større indsats
  3. Jeg tænker igen og igen over fejl, jeg har begået, for at undgå at lave fejl i fremtiden.
  4. At jeg dvæler ved mine tidligere fejltagelser, viser at jeg har en svag karakter.
  5. At jeg bliver ved med at gennemgå situationer, hvor jeg burde have handlet anderledes, viser at jeg er overdreven bekymret om mine fejl.
  6. Jeg bliver deprimeret, hvis jeg ikke kan stoppe mine selvkritiske tanker.
  7. Jeg opfatter mig selv som arrogant, hvis jeg ikke bruger tilstrækkelig tid på at gennemgå tidligere fejl og fiaskoer.
  8. At have selvkritiske tanker betyder, at jeg er en svag person.
  9. Jeg har svært ved at tage afstand fra de tanker jeg har om ikke at være god nok.
  10. Jeg har en tendens til at behandle tanker om mit værd som fakta: ”Hvis jeg har de tanker, jeg har, må de være sande”.

 

De point, du har givet de respektive punkter, skal opdeles jf. nedenstående, og hver i sær lægges sammen for at give dig din score:

  • 1, 4, 6, 8, 9 og 10, som forskerne kalder ’negative’ tankemønstre, fordi de IKKE er velbegrundede og IKKE konstruktive.
    Forskernes konklusion: Mennesker, der scorer højt på de ’negative’ tankemønstre (15 point og derover), har ikke kun tendens til at fokusere på deres fejl, men også en tendens til tanker om at være ’forkert’, fordi de har de tanker, de har. Denne oplevelse af at være ’forkert’ aktiverer igen og igen et skadeligt og selvforstærkende og usundt fokus på negative oplevelser.
  • 2, 3, 5 og 7, som forskerne kalder ’positive’ tankemønstre, fordi de i en eller anden udstrækning er velbegrundede og i nogen grad konstruktive.
    Forskernes konklusion: Mennesker der scorer højt på de ’positive’ tankemønstre (omkring 11 point og derover), har tendens til at fokusere på deres mindst succesfulde øjeblikke.

 

Kilde:
Kolubinski, DC, Nikčević, AV, & Spada, MM (2021). The Effect of State and Trait Self-Critical Rumination on Acute Distress: An Exploratory Experimental Investigation. APA PsycNet - American Psychological Association, September 2021

Susan Krauss Whitbourne, Ph.D., ABPP, Ten Ways to Tell if You’re Too Hard on Yourself, Psychology Today, November 2021

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^