Tarm i topform giver lugtfri prutter

Kategori: Sundhed

Tarm i topform giver lugtfri prutter 

Hvordan bakterieflora i maven påvirker vores sundhed og trivsel, er i disse år genstand for mange videnskabelige studier. Meget tyder nemlig på, at sammensætningen af bakterierne i tarmen har større indflydelse på vores trivsel end hidtil antaget og styrer såvel vores taljemål som vores fordøjelse, og påvirker både immunforsvaret og vores generelle trivsel. Ikke mindst blandt mennesker med kroniske problemer med maven bliver resultaterne af de videnskabelige studier opmærksomt fulgt. Det gælder blandt andet mennesker med tyndtarmssygdommen cøliaki, mennesker med Crohn's sygdom, som er en kronisk betændelsestilstand i tarmsystemet, mennesker med kronisk forstoppelse såvel som mennesker med spiserørskatar. Men også blandt de mange, der udfordres af fødevareallergier, er håbet, at nye studier kan give større indsigt i årsagen til allergier og mave-tarm lidelser, og på sigt resultere i bedre forebyggelse og mere effektive behandlingsmetoder.

Forstå din tarm
Forskning i tarmens kemi er imidlertid så relativ ny og området så omfattende, at selv forskerne synes at have svært ved at give et klart billede af, hvilken betydning sammensætningen af bakterieflora i tarmen har. Journalist og klinisk diætist, Irene Brøndum, har imidlertid sat sig for, at forsøge at formidle den foreløbige viden på området. I bogen ’Tarme i topform’ har hun allieret sig med Oluf Borbye Pedersen, professor ved Københavns Universitet, og Majbritt Louring Engell, forfatter og bachelor i ernæring og sundhed. Sammen har de skrevet en bog, som, på en både underholdende og fængende måde, formår at belyse den nye forskning såvel som forklare det helt grundlæggende omkring tarmbakteriernes funktion. Faktisk lykkes det teamet at præsentere såvel proteo-, bifido- og actinobakterier samt firmicutes, bacteroidestes og laktobaciller uden at man som læser føler sig hægtet af.
Så selvom tarmbakterier er et emne, nok de færreste os har følt den store, spontane trang til studere nærmere, så er det altså spændende og ganske fascinerende, at få indblik i den mikrobiologiske verden, der foregår i vores egen mave.

Din tarm har andre behov end min tarm
Det store mysterie om, hvordan tarmbakterier påvirker vores helbred, bliver ikke mindre af, at bakteriesammensætningen varierer fra person til person. Det gør det svært at sammenholde de testresultater, forskerne arbejder med og umuligt at komme med en stribe kostregler, der gælder for alle.
De almene kostråd bygger på videnskabelige undersøgelser og er gode at tage afsæt i, når man skal blive klogere på sin personlige madkultur, skriver Oluf Borbye Pedersen i bogen. Men han opfordrer til, at vi bliver bedre til at mærke efter, bruge vore mavefornemmelse og gennem madomlægning eksperimentere os frem til den kostsammensætning, der fungerer bedst med bakteriefloraen.

Er din tarm i topform?
Mens vi venter på, at bakterieforskningen kommer så vidt, at man for en overkommelig pris kan få analyseret og meningsfyldt fortolket sin tarmbakterieprofil, så findes der, ifølge Oluf Borbye Pedersen, en slags simpel ’lakmusprøve’ på, om tarmbakterierne er i orden, og om de får den rette kost. Ifølge professoren, så er en tarm i topform, en tarm, der tømmer sig en til flere gange om dagen. En tarm i topform giver endvidere:

  • en følelse af overskud i kroppen, en lethed i krop og sjæl
  • prutter, der dufter muldagtigt - som skovbunden på en forårsdag!

Det grønne, det grove og det glutenfri
Vi ved, at en grøn og fiberrig kost, har en sund og præbiotisk virkning på tarmen, alligevel er for eksempel ikke alle fiberrige kornsorter lige velegnet til alle tarme. Således peger forskning på, at overfølsomhed overfor gluten i hvede, rug og byg, er mere udbredt end man er klar over, og at cøliaki er underdiagnosticeret. Faktisk er kun få promille af befolkningen er diagnosticeret med cøliaki, selvom forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed skønner, at omkring en procent af os går rundt med sygdommen uden at vide det. Samtidig kan en større del af os lide af såkaldt glutensensitivitet, som ikke umiddelbart fremgår af blodprøver og tarmbiopsier, men som giver omtrent de samme symptomer. Der er således god grund til at være særlig opmærksom på, hvorvidt de symptomer man oplever, kan være en reaktion på gluten.

Spis dig til sundhed, energi og velvære
De fakta der, med videnskaben i ryggen, belyses i 'Tarme i topform', er så essentielle for vores helbred og trivsel, at det burde være pensum i skolen. Samtidig bidrager bogen med råd og vejledning til, hvordan viden om tarmbakterier kan bruges i hverdagen, når vi sammensætter vores kost. Bogen inspirerer med 60 opskrifter på skønne retter, der tager udgangpunkt i forskningen på området, og alle er grønne, grove og glutenfri. 

Titel: Tarme i topform
Forfattere: Irene Brøndum, Majbritt Engell & Oluf Borbye Pedersen
Forlag: Politikens Forlag & I Form
Bestilling:  Bogen kan bestilles her

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^