Bliv bedre til at sige nej

Bliv bedre til at sige nej 

Det er dejligt at være kendt som et imødekommende og hjælpsomt menneske, men det tærer på kræfterne, når omgivelserne har vænnet sig til og forventer, at man altid stiller tjenstvilligt op og altid står klar med støtte, opmuntring og hjælp, når der er brug for det.

På et tidspunkt kan man blive træt rollen som 'den evigt selvopofrende', hende der altid sig ja. Særlig svært bliver det, når man gang på gang oplever, at de mennesker man ofre sig for, ikke er parate til selv at stille op, når man har brug for det. Følelsen af at blive taget for givet og udnyttet ulmer, men man kan ikke klandre andre end sig selv - for man kunne jo bare have sagt nej.

I sådan en endeløs og utilfredsstillende kamp for altid at leve op til andres forventninger, glemmer man nemt sig selv, sine egne drømme, og hvad der i virkeligheden har værdi i tilværelsen. Og når man bruger så meget tid og så mange kræfter på at tilfredsstille andre, kan det være svært overhovedet at få lejlighed til at mærke sine egne behov - og endnu sværere at finde overskud til at opfylde dem.

I længden kan det blive stressende og anstrængende, hvis man aldrig får sagt fra, og hvis man føler at man altid skal undskylde eller forklare hvorfor man siger fra. I værste fald kan man stå med følelsen af befinde sig i et groft og udnyttende forhold, at man vælger at tage afstand.

Siger du selv ja til noget du ikke har lyst til?

At optræde imødekommende og sige ja til alting, blot for at høste anerkendelse og undgå konfrontationer, er vel i bund og grund også en lidt uærlig og tarvelig opførsel. Kunne du forestille dig at lette dit hjerte og snakke fortroligt med en veninde, hvis du vidste, at hun kun lytter fordi hun ikke kan finde ud at sige, at hun faktisk hverken har tid eller lyst til at høre på dig? Eller forestil dig, at de gæster du har inviteret og lavet en lækker middag til, i virkeligheden kun er mødt op fordi de ikke kan finde ud af at sige nej tak til invitationen.

Vi kender det alle sammen; at sidde i en situation, hvor vi burde have meldt klart ud og sagt nej tak, og i stedet finder os selv engageret i noget, som vi egentlig ikke har lyst til. Så sidder man dér med et anstrengt smil og lytter med påtaget interesse. Det er ikke sjovt - hverken for én selv eller for den, det går ud over.

Drop behagesygen og lær at sige nej!

Det er ikke nemt at slippe vanen med altid at skulle behage andre, men det kan være en stor og befriende lettelse, når du selv og andre har forstået, at du ikke vil tages for givet. Her får du 5 råd til, hvordan du kan blive bedre til at sige fra:

  1. Hvad har værdi for dig?
    Det første skridt på vejen kan være at vænne blikket indad og sætte ord på de ting i livet, du finder mest værdifuldt. Lav en liste, og prioritér og markér dét, der er vigtigst og mest værdifuldt for dig. Listen vil hjælpe dig til at blive bedre til at huske, at bruge dine ressourcer på dé ting, der virkelig betyder noget for dig, og til at sortere de aktiviteter og opgaver fra, som du burde sige nej til.

  2. Forestil dig hvad konsekvensen er af at sige nej
    Finder du dig selv sige ja til ting, du egentlig havde lovet dig selv at sige nej til, så sæt ord på og beskriv situationen. Forestil dig derefter, hvad det værste var, der kunne ske, hvis du havde sagt nej. Forestil dig situationen, reaktionen – og forbered dig på, at du næste gang siger nej tak med en venlig, men beslutsom mine.

  3. Når hele kroppen siger nej
    Der kan være situationer, hvor du kan være i tvivl om dit engagement skyldes omgivelsernes forventninger til dig, eller om du virkelig er styret af egen lyst og interesse. Her kan det være en ide at lytte til kroppens fysiske og psykiske signaler. Bliver du irriteret, rastløs, får du ondt i maven – så er det tid til at sige fra.

  4. Sig fra – klart og tydeligt
    Øv dig i at sige nej. Et nej kan siges på mange måder, og det skal gøres ordentlig, høfligt og ikke-sårende. Understreg din beslutsomhed ved at se vedkommende i øjnene. Et nej, der bliver sagt venligt, men bestemt, vil blive respekteret mere end et vævende ja. Undlad sarkastisk eller fjendtligt tonefald. Situationen kræver et klart og tydeligt nej, ikke et skænderi eller oplæg til diskussion. Du kan være åben for den andens argumenter, og hvis du finder dem relevante, så overvej eventuelt et kompromis eller bed om tid til at genoverveje tingene. Når du vender tilbage, kan du give et velovervejet og overbevisende svar.

  5. Lad være med at undskylde
    Bliver dit nej overhørt eller føler du dig presset, så gentag roligt og bestemt dit nej. Når du har fået sagt nej klart og tydelig, så lad være med efterfølgende at undskylde det. Undskyldninger undergraver dit afslag og giver et indtryk af, at du er vaklende i din holdning og måske er åben for at blive overtalt.

 

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^