Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker

Stressekspert: Drop kampen mod din indre kritiker 

Vil du undgå, at dine selvkritiske tanker slår rødder og agerer stopklods for dine store ønsker og drømme? Så stop med at bekæmpe de selvkritiske tanker, og øv dig i at se tankerne som det de er - bare tanker, lyder det fra stressekspert og coach, Birthe Buhl. Hun står bag app'en 'Mindfulness - bevidst nærvær', som blandt andet byder på værktøjer, der kan hjælpe med at håndtere handlingslammende selvkritik.

Træt af at føle dig 'mellemtilfreds'?

Når din indre kritiker raser, kommer vi ofte til at leve et 'mellemtilfreds' liv, forklarer stressekspert Birthe Buhl. Den får nemlig alt for ofte lov at begrænse os i vores handlinger og slukke vores drømme, fortæller hun:

"For mange af os sker der dét, at vi helt ubevidst kommer til at følge med vores negative og selvkritiske tanker. Vi gør dem til vores sandhed, og på den måde bliver de ofte styrende for vores handlinger. Når din indre kritiker fortæller dig, at de andre på yogaholdet vil kigge skævt til dig, hvis du tropper op, helt ny og uøvet, så kan det ende med at være dét, der afholder dig fra starte op på holdet i det hele taget. På den måde bliver din indre kritiker din egen værste fjende," siger hun.


Selvkritik og ubevidste valg

Lader vi os føre rundt i manegen af de negative tanker, og sidder vi fast i en eller flere slags negative sindsstemninger, kommer vi lettere til at reagere automatisk, og vi gør os ikke klart, om vi får taget bevidste valg, fortæller Birthe Buhl:

"Bliver man nu overmandet af den selvkritiske tanke, at man slet ikke slår til på jobbet, så vil den naturlige reaktion - og ofte helt ubevidste flugt - for mange være at indlede et arbejdsraseri til langt ud på aftenen. Og mens vi febrilsk tjekker mails og forbereder os langt ud over, hvad vi egentlig har lyst til, glemmer vi måske helt dét, som er vigtigst for os. Nærværet med vores børn, familie, kærester og venner" siger hun.

Når vi bliver revet med af de selvkritiske tanker om, at jeg er ikke god nok, smuk nok, klog nok og så videre, har vi en tendens til at forsøge at flygte væk fra de ubehagelige følelser og tanker, forklarer stresseksperten. Måske åbner vi en flaske rødvin, spiser kage eller chokolade eller sætter os til at se serier i timevis, så uroen, ubehaget og selvkritiske tanker forsvinder. Det virker også på den korte bane, men de negative tanker og følelser vender hurtigt tilbage.

Lader vi de selvkritiske tanker være styrende, og identificerer vi os med tankerne, kommer vi let til at handle uhensigtsmæssigt, og vi bliver samtidig langt mere sårbare i forhold til at udvikle stress, angst eller depression, fortæller Birthe Buhl. 

Mindfulness meditation og selvkritik

For ikke at lade sig diktere af selvkritikken, er det ifølge Birthe Buhl vigtigt at huske, at tanker bare er tanker. For først når vi registrerer den selvkritiske tanke - når vi erkender, at den er der, og at det er okay - vil vi kunne slippe den hurtigt igen og flytte vores opmærksomhed tilbage til nuet. Mindfulness handler ikke om at stoppe de negative og selvkritiske tanker, men om at forholde os anderledes til dem, så vi bedre kan tage bevidste valg og gøre livet mere meningsfuldt, forklarer hun:

"Det er helt naturligt at have bekymringstanker, at være nervøs og optaget af, hvad de andre mon tænker om dig. Men du er ikke dine tanker, og først med accepten og erkendelsen af det, bliver det nemmere at holde den indre kritiker i kort snor, så den ikke begrænser dig i at gøre det, som netop giver dig mening og livskvalitet."

Netop mindfulness meditation og teknikkerne i appén er ifølge Birthe Buhl vigtige for at kunne slutte fred med en alt for dominerende indre kritiker:


"Mindfulness meditation hjælper os med lære og registrere vores egne tankemønstre. Måske benytter du dig af en øvelse, hvor du har hele din opmærksomhed og dit nærvær på åndedrættet. Når der så i løbet af meditationsøvelsen pludselig dukker en tanke op, bliver det nemmere for dig at registrere den uden fordømmelse - give slip på tanken og rette opmærksomheden tilbage til nuet. Mindfulness meditation handler ikke om at fjerne de negative tanker men om at forholde sig til dem på en ny måde, så de ikke får lov at styre vores valg og slukke vores drømme," siger hun.


Øver du dig i at blive mere opmærksom på at tanker bare er tanker, gør du dig samtidig i stand til at kunne kategorisere dem, så du med tiden kan forholde dig mere reflekterende til dine tankers påvirkning.

"Pludselig vil du forstå, at tankerne er som skyer på himlen. De kommer og går, nogle er store, andre er små, nogle er lyse og andre er mørke. Og får du en selvkritisk tanke, vil du måske kunne sige til dig selv, 'okay, det var da vist en bekymringstanke. Den må gerne være der, men nu må jeg hellere vende opmærksomheden tilbage til nuet" siger hun.

App'en 'Mindfulness - bevidst nærvær' kan downloades fra Apple App Store og Google Play, hvor man får adgang til en gratis guidet bodyscan. Yderligere 7 timers lydfiler koster 79 kroner.

Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^