Skovflåt - Det skal du holde øje med

Kategorier: Forår  -  Sommer

Skovflåt - Det skal du holde øje med 

Et flåtbid behøver ikke at være smertefuldt, men det er vigtigt altid at fjerne flåter, fordi en del af dem er inficerede med Borrelia. Se billede af skovflåt, skovflåtbid og borrelia-udslet.

Om flåbid og infektion

Borreliose er en infektionssygdom, som kan opstå efter et skovflåtbid. Borrelioseinfektion behandles effektivt med penicillin, men da kun omkring 10-20 pct. flåter er inficerede med borrelia, resulterer kun de færreste flåtbid i infektion. En borrelioseinfektion kan til gengæld være alvorlig, så derfor er det vigtigt, at være opmærksom på flåter, flåbid og symptomer, når man har opholdt sig i naturen. 

Symptomerne på infektion varierer, men kan opleves som influenzalignende med hovedpine, nedsat appetit og let feber. Oftest ses et karakteristisk hududslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte. Såfremt en borrelioseinfektion ikke behandles, kan det forårsage hjerteproblemer og leddegigtlignende smerter samt alvorlig påvirkning af centralnervesystemet med lammelse af ansigtsnerverne samt, i sjældne tilfælde, hjernehindebetændelse.

Tjek krop og beklædning for flåter efter ophold i naturen

Der er derfor rigtig god grund til at være opmærksom på flåtbid, og tjekke sig selv og hinanden for flåtbid efter ophold i naturen. Flåter gemmer sig især i tæt vegetation, højt græs, fugtige engområder og er særlig udbredte i områder med rådyr. Flåter er aktive fra april til oktober, men de fleste anmeldelser om flåbid sker især i månederne fra juni til august.

Det kan være svært at undgå flåtbid. Insektmidler har ringe eller ingen effekt, og selvom man pakker sig ind i overtøj og gummistøvler, så er flåter dygtige til at finde vej til steder på kroppen, hvor de kan få fred til at suge blod. Derfor er det vigtigt at tjekke hele kroppen for flåtbid - også nakke, navle, under bryst, bag øret, lysken, i bukselinningen, mellem tæerne og i knæhaserne.
Husk også altid at ryste tøj og sko grundigt efter udflugter i naturen. Hvis en skovflåt sidder fast i dit tøj eller dine sko, kan den bide sig fast, når du tager tøj eller sko på igen – også dagen efter.

Sådan fjerner du flåten

Flåt fjernes bedst med et såkaldt flåtkort, som løfter hele flåten fra huden, og sikrer, at du får hele flåten med. Ved at fjerne flåt med pincet eller tang risikerer du nemt, at du ikke får hele flåten med, hvilket øger risikoen for infektion. 

Hold øje med biddet og søg læge: 

  • Hvis du i løbet af dage til få uger får et rødligt udslæt, der breder sig langsomt.
  • Hvis du oplever influenzalignende symptomer som træthed, hovedpine, muskelsmerter, let feber, hævede lymfeknuder og nedsat appetit. 
  • Flåten er ganske lille, men kan være bærer af den alvorlige infektionssygdom borreliose (Venstre).
  • Flåten borer sit hoved ned i huden og suger blod. Den sidder som regel godt fast og kan hverken vippes eller drejes af. Der findes mange myter om, hvordan man bedst fjerner flåter, men gamle husråd, som at smøre flåten med olie eller brænde den, øger risikoen for, at du ikke får fjernet hele flåten, hvilket kan være medvirkende årsag til infektion (Midte).
  • Det karakteristiske borrelia udslet omkring flåtbiddet med en afgrænset rødmen omkring en bleg midte (Til højre).
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^