Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft

Kategori: Sundhed

Særlige forbindelser mellem kost og brystkræft 

Hvert år får mere end 4.500 kvinder konstateret brystkræft, hvilket gør sygdommen til den hyppigste kræftform blandt kvinder i Danmark.

I kølvandet på en kræftdiagnose følger chok og krise, og ofte store følelsesmæssige udfordringer, fortvivlelse og magtesløshed. For at opveje følelsen af kontroltab ytrer brystkræftramte imidlertid ofte ønske om selv at tage aktiv del i deres behandling og helbredelse. Det skriver professor ved The Royal Free Hospital London, Mohammed Keshtgar, en af Englands førende forskere indenfor brystkræftbehandling. Og ifølge hans erfaringer, har netop kosten og livsstilen væsentlig indflydelse på forebyggelse af brystkræft, på behandlingsforløbet hos brystkræftramte samt på bivirkningerne ved kræftbehandlingen, og kan på længere sigt nedsætte risikoen for tilbagefald.

I hans bog ’The Breast Cancer Cookbook’, der netop er udkommet på dansk under titlen ’Brystkræftkogebogen’, skriver han, at man anslår, at hele 9 procent af kræfttilfældene kunne undgås, hvis folk ændrede deres kost.

”Ingen enkeltstående faktor er årsag til kræft eller beskytter mod kræft. Der er mange faktorer, som spiller ind, men omkring 30 procent af kræftformerne og deres følgesygdomme er påvirket af fem adfærdsmæssige risikofaktorer: Den daglige kost, højt BMI, for lidt frugt og grønt i kosten, ingen fysisk aktivitet og forbrug af tobak og alkohol” skriver Keshtgar, som opfordrer brystkræftramte samt kvinder der har en øget arvelig disposition for at udvikle brystkræft, til at sætte sig ind i kosten og livsstilens betydning for sygdommen.

”Globale studier af geografiske forskelle på forekomsten af brystkræft ar lært os en masse om indflydelsen fra kost og livsstil. For eksempel er der ca. tre gange så mange brystkræfttilfælde i Nordeuropa som i Østasien. Undersøgelser af befolkninger, der migrerer fra områder med lav risiko for brystkræft til områder med høj risiko for brystkræft, har vist, at risikoen for at få sygdommen vokser til værtsnationens niveau i løbet af få generationer. Det tyder klart på, at faktorer som kost, livsstil og miljø medvirker til risikoen for brystkræft” skriver Keshtgar, og tilføjer, at der fx er videnskabelig dokumentation for, at kosten omkring Middelhavet mindsker risikoen for brystkræft.

I sin bog gennemgår Keshtgar, i samarbejde med Miriam Dwek, der leder brystkræftafdelingen på University of Westminster, kostens og livsstilens indflydelse på kræftsygdom og ser nærmere på de særlige forbindelser, der, videnskabeligt set, er dokumenteret mellem kost og brystkræft. Bogen får også punkteret nogle af de myter, der de senere år er opstået omkring enkelte fødevarers rolle i forbindelse med udvikling og forebyggelse af kræft. Her fastslår Keshtgar blandt andet, at der ingen videnskabelige beviser er for, at fx kulhydrater, mælk eller mejeriprodukter øger risikoen for brystkræft.

I bogen ser Keshtgar også nærmere på de videnskabelige studier af sammenhængen mellem brystkræft og indtag af blandt andet fedtstoffer, soja, kaffe og kostfibre. Mens resultatet af nogle studier er tydelige, så er andre ikke helt så entydige. Det gælder blandt andet for indtaget af kød og fjerkræ. Her vurderer Keshtgar, at ikke-forarbejdet kød og fjerkræ bør inkluderes i kosten i moderate mængder, selvom de studier der findes af sammenhængen mellem indtag af kød og udvikling af brystkræft, mangler at blive studeret nærmere.

Spis dig fra brystkræft
Supper, lækre lune retter, salater, skalddyr og snacks. I 'Brystkræftkogebogen' finder du inspiration til mere end 100 simple, sunde retter, der forebygger brystkræft, og som styrker helbredet og forebygger bivirkninger, når man gennemgår kræftbehandling. Bogen fortæller hvordan og hvorfor, maden kan gøre en forskel og hvilke madvarer og råvarer, der bedst bekæmper og forebygger brystkræft.

Titel: Brystkræftkogebogen
Forfattere: Professor og brystkræftspecialist Mohammed Keshtgar, ernæringsekspert Claire Robertson samt leder af brystkræftafdelingen på University of Westminster, Miriam Dwek.
Oversættelse: Hélène Wagn
Forlag: Gyldendal
Bestilling: Bogen kan bestilles her

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^