Sådan forebygger du blærebetændelse

Kategori: Sundhed

Sådan forebygger du blærebetændelse 

Rigtig mange kvinder døjer med urinvejsinfektioner. Samtidig er behandling af blærebetændelse et af de områder, hvor der bliver brugt mest antibiotika, hvilket er med til at øge risikoen for antibiotikaresistens. Derfor sætter Sundhedsstyrelsen med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' fokus på, hvad kvinder selv kan gøre, for at forebygge blærebetændelse - og derved kan mindske risikoen for at skulle i behandling med antibiotika.

Kvinder under 30 og over 60 år

Ifølge Statens Serum Institut bliver halvdelen af alle danske kvinder ramt af blærebetændelse én eller flere gange i løbet af livet. Det gælder især kvinder under 30 og over 60 år. Urinvejsinfektioner behandles traditionelt med antibiotika, men da antibiotikaresistens er en af tidens store trusler mod folkesundheden, er det vigtigt, at antibiotika bruges med omtanke.

Med kampagnen 'Antibiotika med omtanke' udgiver Sundhedsstyrelsen konkrete råd om, hvad man selv kan gøre for at forebygge, at man får blærebetændelse, blandt andet i forbindelse med overgangsalderen.

”Hos kvinder kan de forandringer, der kommer i forbindelse med overgangsalderen gøre, at slimhinden i urinrøret blive mere tør og tynd, og dermed mere modtagelig for bakterier. Et af rådene er at drikke rigeligt med væske i løbet af dagen, fordi det kan være med til, at bakterierne bliver skyllet ud”, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Asja Kunøe.

Husk de tre råd

Et andet hovedbudskab i kampagnen er, at hvis man har symptomer på blærebetændelse, skal man kontakte sin læge, blive undersøgt og tage en snak om eventuel behandling. Ifølge Sundhedsstyrelsen er antibiotikabehandling ikke altid nødvendig, også selvom man har symptomer på blærebetændelse. Tre gode råd udarbejdet af Sundhedsstyrelsen, kan ofte fjerne betændelsestilstanden og forebygger nye tilfælde af blærebetændelse:

  1. Drik rigeligt og skyl bakterierne væk
    Bakterier har sværere ved at tage fat, hvis du tømmer blæren jævnligt. Drik ofte og rigeligt - gerne 1-2 liter i løbet af dagen. Så skal du oftere på toilettet, og når du tisser, skyller du bakterierne ud. Al slags væske tæller med, også kaffe og te.
    Man hører ofte, at tranebærsaft kan hjælpe. Der er dog ikke videnskabeligt belæg for, at tranebærsaft kan kurere blærebetændelse. Men det er lige så godt som alle andre typer væske og tæller med i dit ’væskeregnskab’. Hvis du drikker et glas væske ca. hver 3. time i dine vågne timer, svarer det omtrent til 1 liter om dagen.
  2. Giv dig tid når du tisser
    Hvis du skynder dig, når du er på toilettet eller har svært ved at tømme blæren helt, kan der stadig være urin tilbage i blæren. Det kan danne grobund for bakterier. Så husk at give dig god tid, når du tisser, og vent til sidste dråbe er ude. Du kan også rejse dig op, gå lidt rundt og sætte dig igen. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, at din blære ikke tømmer sig helt.
    Lav knibeøvelser jævnligt, så trænes bækkenbunden, og det bliver lettere at tømme blæren.
    Alle kvinder vil med alderen få en slappere bækkenbund. Tilstanden ses hyppigere hos kvinder, hvis bækkenbund har været belastet af fx graviditeter og fødsler, overvægt, dårlige vandladningsvaner, forstoppelse og manglende træning. Hormonelle forandringer efter overgangsalderen kan også have stor betydning.
  3. Hold dig ren og tør forneden
    Vask dig dagligt med vand og brug evt. en type sæbe, der er beregnet til intimbrug og gerne uden parfume, spørg evt. på apoteket. Hvis du bruger engangsklude til at vaske dig forneden, så skyl den grundigt flere gange under vasken. Vær opmærksom på, at engangsvaskeklude ikke egner sig til genbrug. Skift håndklæder regelmæssigt. Bruger du bind eller bleer, så husk at skifte dem, når de er fugtige - og mindst 3 gange i døgnet. Vask dig også før og efter sex.
    Det er ofte ens egne tarmbakterier, der forårsager blærebetændelse. Når man er på toilettet, er det derfor en god ide at tørre sig forfra og bagud. Det mindsker risikoen for at få bakterier fra endetarmen over i urinrøret.
    Efter overgangsalderen kan slimhinderne blive mere tørre, og risikoen for rifter og irritation i forbindelse med sex stiger. Glidecreme kan afhjælpe tørhed i skeden og nedsætte risikoen for rifter. Hvis du har meget tørre slimhinder og mange gener på grund af det, så tal med din læge om brug af østrogenbehandling. F.eks. kan vaginal østrogenbehandling gøre slimhinderne tykkere og mere modstandsdygtige over for både rifter og bakterier.

 

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^