500 e-bøger for børn
Økologisk maling til soveværelset
Kare Design spisebordsstol
Roy Kirkham tehætte Redoute Roses
Kategori: Sundhed
Rygning er en sygdom

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken ...

Sundhedspersonalet skal være langt mere pågående for at få rygere til at stoppe

Læger ved alt for lidt om rygeafvænning, og sundhedspersonalet er ikke tilstrækkelig pågående i forsøg på at få rygere til at kvitte tobakken. Det mener ledende overlæge, dr.med. Philip Tønnesen, lungemedicinsk afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, og han efterlyser en holdningsændring til rygere.

- Verdenssundhedsorganisation, WHO, har fastslået, at rygning er en sygdom, og derfor bør rygere tilbydes behandling. Læger spørger ikke patienter med for højt blodtryk, om de har lyst til at få medicin, så blodtrykket kan sænkes. Det får de helt automatisk. Det er uforståeligt, at rygere med fx hjertesygdom ikke påvirkes kraftigt til at modtage rygeafvænning, især når man tænker på, at 25 procent af alle dødsfald af hjertekarsygdomme skyldes rygning, siger Philip Tønnesen.

Berøringsangst over for rygere
Phillip Tønnesen mener, at hans kolleger i og uden for sygehusvæsenet har berøringsangst over for de rygende patienter, og at lægerne i for høj grad betragter rygning som et personligt anliggende og ikke som en sygdom.

- Mange tror fejlagtigt, at det kun er en viljesag at kvitte tobakken, siger Philip Tønnesen. Men nikotinen giver stærk afhængighed. Der findes såkaldte nikotinreceptorer i flere områder af hjernen, hvor nikotin binder sig. Derved frigøres et slags hormon, dopamin, som hjernen forbinder med følelse af tilfredshed. Der er også et arveligt moment, som måske kan forklare op til 25 procent af afhængigheden.

Philip Tønnesen fremhæver den økonomiske gevinst ved at gennemføre rygestop.

- Rygeafvænning med nikotinprodukter eller pillen Zyban, som udelukkende fås på recept, sammen med 3-4 korte lægekonsultationer er økonomisk interessant i form af pris pr. sparet leveår sammenlignet med fx medicinske behandlinger for forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol, siger han. Det er derfor en af hans pointer, at man bør give tilskud til lægemidler til rygeafvænning.

Ny pille på vej
Cirka 12.000 danskere gennemfører hvert år rygestop med hjælp fra pillen Zyban, som man tager to gange dagligt, og som dæmper trangen til nikotin. Om et halvt års tid ventes en ny pille at komme i handelen. Den er afprøvet af 250 rygere på Gentofte Sygehus og af rygere på andre danske sygehuse, og forventningerne til den nye pille er store.

- Vores undersøgelser tyder på, at den er dobbelt så effektiv som Zyban, siger Philip Tønnesen om den nye pille, hvis effekt om kort tid offentliggøres i internationale lægetidsskrifter.Kilde: Hjerteforeningen


Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens?

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Forskere: Så meget forlænger Omega 3 fedtsyrer livet

Niveauet af omega-3 fedtsyrer i blodet kan forudsige, hvor længe vi lever. Det skriver forskere fra Hospital del Mar Medical Research Institute, som, i samarbejde med institutter og universiteter i USA og Canada, gennem 11 år, har fulgt og observeret en forsøgsgruppe på 2.240 mennesker.

Læs mere
Sundhed
Migræne ligger i toppen på WHO´s liste over de mest belastende sygdomme

Hyppige anfald af hovedpine kan have alvorlige konsekvenser for livskvaliteten. Det ved alle, der ofte har hovedpine, og det bekræftes af WHO´s liste over de mest belastende sygdomme, hvor hovedpine, især migræne, er placeret helt i toppen.

Læs mere
Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,...

Læs mere
Sundhed
Smertestillende medicin kan forårsage hovedpine og afhængighed

De fleste af os tyr til smertestillende håndkøbsmedicin, for at lindre en hovedpine. Men har man hyppige, tilbagevendende anfald af hovedpine, så er håndkøbsmedicin ikke løsningen.

Læs mere
Sundhed
Kommentar: Mit møde med en konspirationsteoretiker

Mens alle er enige om, at ytringsfrihed og retten til at udtrykke vores holdninger, er vigtig, så kan det for nogle have været en udfordring at lægge øre til de seneste to års konspirationsteorier.

”COVID-19-vaccinen er faktisk helt unødvendig, for COVID-19 er bare en almindelig influenza”,...

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
Et cayenne kick til fedtforbrændingen

På varme dage skal der drikkes vand i rigelige mængder. Vandet kan smages til med citron, lime og mynte, og evt. lidt cayennepeber, hvis man vil give fedtforbrændingen et kick.

Læs mere
Sundhed
Grænseløst.dk - Nyt onlineforum til unge om seksuelle grænser

Hvordan mærker jeg mine seksuelle grænser, hvordan kan jeg sige fra når noget føles ubehageligt, og hvordan passer jeg på mig selv, når jeg udforsker min seksualitet? For langt de fleste unge, er det normalt at eksperimentere med sine seksuelle grænser, men det er ikke altid tydeligt hvornår grænsen...

Læs mere
Sundhed
Forbruget af tobaks- og nikotinprodukter stiger blandt børn og unge

E-cigaretter, IQOS, snus og nikotinposer. Andelen af unge, der dagligt eller lejlighedsvist bruger mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt, er steget siden sidste år. Ifølge opgørelse fra Statens Institut for Folkesundhed bruger mere end hver fjerde unge nu mindst ét tobaks- eller nikotinprodukt.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Julepynt fra Vondels

Julepynt fra Vondels

Hundeposeholder

Hundeposeholder

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

UASHMAMA - Miljøvenlig opbevaring

Roy Kirkham tehætte Redoute Roses

Roy Kirkham tehætte Redoute Roses

Nye Bøger
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^