Psoriasis

Kategori: Sundhed

Psoriasis

Psoriasis 

Danmarks Psoriasis Forening vil gerne skabe større opmærksomhed og forståelse for de psykologiske og behandlingsmæssige aspekter ved sygdommene psoriasis og psoriasisgigt. En sygdom med voldsomme konsekvenser..

Psoriasis er ikke bare en sygdom, det er en livsstil. Flere psoriasispatienter oplever nysgerrige blikke og mødes af fordomme pga. omverdenens manglende viden, men faktisk er psoriasis den hyppigste hudsygdom i Danmark..

Hudsygdommen og dens forekomst
Psoriasis er den mest almindelige hudsygdom i Danmark. Ca. 210.000 danskere lider af psoriasis.
Psoriasis er en alvorlig kronisk sygdom. Den kan sammenlignes med andre kroniske sygdomme som astma eller sukkersyge. Én ud af ti af de godt 210.000 danskere, der lider af psoriasis, har sygdommen i så alvorlig grad, at den betegnes som svær. For denne gruppe af mennesker har psoriasis ofte store sociale konsekvenser og for mange fører sygdommen til isolation og udelukkelse fra arbejdsmarkedet.

Sygdommen er ikke smitsom.
Hudfortykkelse, rødme og skældannelse er typiske symptomer ved psoriasis. Hudfortykkelsen skyldes en ophobning af hudceller, rødmen skyldes en øget kardannelse i huden og skældannelsen skyldes en overproduktion af hudceller.

Psoriasis kan være arvelig
Psoriasis debuterer som regel i aldersgruppen 16-22 år, men der er også tilfælde med sygdomsdebut i 55-60 års alderen.
Psoriasis kan være arvelig. Har begge forældre psoriasis, er der 50 % risiko for, at deres børn får sygdommen. I familier, hvor én forælder har psoriasis, er risikoen for, at børnene udvikler psoriasis, ca. 15 %.

Kan forværres af stress og alkohol
Psoriasis kan fremprovokeres eller forværres af faktorer som stress, alkohol, nogle former for infektioner (fx HIV, streptokokker eller stafylokokker) og visse former for medicin (fx glukokortikoider (binyrebarkhormon præparater) brugt indvortes dvs. piller, litium, beta-blokere eller vaccinationer). Desuden kan traumatiseringer af huden (fx hudafskrabninger, tatoveringer, ulykker eller operationer) medføre psoriasis.

Psoriasisgigt
10-30% af psoriasis patienterne, mænd og kvinder, får psoriasisgigt, som er en smertefuld og invaliderende gigtsygdom. Sygdommen kommer til udtryk som betændelse i ledkapslen eller i senerne omkring leddet. Patienter med udbredt psoriasis har større risiko for udvikling af psoriasisgigt end patienter med små hudforandringer.

Traditionel behandling
Psoriasis kan ikke helbredes, men lindres og holdes nede med forskellige behandlingsformer. Ofte anvendes en kombination mellem behandling med cremer og salver, lysbehandling samt systemisk medicinsk behandling.

Sol og saltvand
Solens stråler og saltvand har altid haft en positiv effekt på de fleste patienter. På grund af favorable klimatiske forhold tager ca. 600 patienter hvert år til klimabehandling i Israel ved Det Døde Hav eller på Island i Den Blå Lagune.

Ny biologisk behandling
Ved manglende reaktion på eksisterende behandlingsformer eller ved for mange bivirkninger kan moderat til svær plaque psoriasis som noget nyt behandles med biologiske lægemidler.
Omkring 200 danske patienter med psoriasis og/eller psoriasisgigt behandles i dag med et af de nye præparater. Behandlingerne er endnu så nye, at man ikke har officielle tal på, hvor mange patienter i Danmark, der har behov for denne type behandling. Dette kan man forhåbentlig sige mere om i løbet af det kommende år, når man har flere danske erfaringer med de nye typer af medicin. I Danmark kan den biologiske behandling gives eller udleveres på hospitalet eller hos speciallæge.


Kilder: Danmarks Psoriasis Forening

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^