Økologisk sengetøj i smukke nuancer
Ogawa Kazumasa poster
Møbelkæde med Danmarks største <BR>udvalg af senge slår fast:<BR> Bæredygtighed og sundhed <BR>SKAL prioriteres
Skrivebord i genbrugstræ
Kategori: Sundhed
Psoriasis

Danmarks Psoriasis Forening vil gerne skabe større opmærksomhed og forståelse for de psykologiske og behandlingsmæssige aspekter ved sygdommene psoriasis og psoriasisgigt. En sygdom med voldsomme konsekvenser..

Psoriasis er ikke bare en sygdom, det er en livsstil. Flere psoriasispatienter oplever nysgerrige blikke og mødes af fordomme pga. omverdenens manglende viden, men faktisk er psoriasis den hyppigste hudsygdom i Danmark..

Hudsygdommen og dens forekomst
Psoriasis er den mest almindelige hudsygdom i Danmark. Ca. 210.000 danskere lider af psoriasis.
Psoriasis er en alvorlig kronisk sygdom. Den kan sammenlignes med andre kroniske sygdomme som astma eller sukkersyge. Én ud af ti af de godt 210.000 danskere, der lider af psoriasis, har sygdommen i så alvorlig grad, at den betegnes som svær. For denne gruppe af mennesker har psoriasis ofte store sociale konsekvenser og for mange fører sygdommen til isolation og udelukkelse fra arbejdsmarkedet.

Sygdommen er ikke smitsom.
Hudfortykkelse, rødme og skældannelse er typiske symptomer ved psoriasis. Hudfortykkelsen skyldes en ophobning af hudceller, rødmen skyldes en øget kardannelse i huden og skældannelsen skyldes en overproduktion af hudceller.

Psoriasis kan være arvelig
Psoriasis debuterer som regel i aldersgruppen 16-22 år, men der er også tilfælde med sygdomsdebut i 55-60 års alderen.
Psoriasis kan være arvelig. Har begge forældre psoriasis, er der 50 % risiko for, at deres børn får sygdommen. I familier, hvor én forælder har psoriasis, er risikoen for, at børnene udvikler psoriasis, ca. 15 %.

Kan forværres af stress og alkohol
Psoriasis kan fremprovokeres eller forværres af faktorer som stress, alkohol, nogle former for infektioner (fx HIV, streptokokker eller stafylokokker) og visse former for medicin (fx glukokortikoider (binyrebarkhormon præparater) brugt indvortes dvs. piller, litium, beta-blokere eller vaccinationer). Desuden kan traumatiseringer af huden (fx hudafskrabninger, tatoveringer, ulykker eller operationer) medføre psoriasis.

Psoriasisgigt
10-30% af psoriasis patienterne, mænd og kvinder, får psoriasisgigt, som er en smertefuld og invaliderende gigtsygdom. Sygdommen kommer til udtryk som betændelse i ledkapslen eller i senerne omkring leddet. Patienter med udbredt psoriasis har større risiko for udvikling af psoriasisgigt end patienter med små hudforandringer.

Traditionel behandling
Psoriasis kan ikke helbredes, men lindres og holdes nede med forskellige behandlingsformer. Ofte anvendes en kombination mellem behandling med cremer og salver, lysbehandling samt systemisk medicinsk behandling.

Sol og saltvand
Solens stråler og saltvand har altid haft en positiv effekt på de fleste patienter. På grund af favorable klimatiske forhold tager ca. 600 patienter hvert år til klimabehandling i Israel ved Det Døde Hav eller på Island i Den Blå Lagune.

Ny biologisk behandling
Ved manglende reaktion på eksisterende behandlingsformer eller ved for mange bivirkninger kan moderat til svær plaque psoriasis som noget nyt behandles med biologiske lægemidler.
Omkring 200 danske patienter med psoriasis og/eller psoriasisgigt behandles i dag med et af de nye præparater. Behandlingerne er endnu så nye, at man ikke har officielle tal på, hvor mange patienter i Danmark, der har behov for denne type behandling. Dette kan man forhåbentlig sige mere om i løbet af det kommende år, når man har flere danske erfaringer med de nye typer af medicin. I Danmark kan den biologiske behandling gives eller udleveres på hospitalet eller hos speciallæge.


Kilder: Danmarks Psoriasis Forening

Sundhed
Sukker og humørsvingninger

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,...

Læs mere
Sundhed
Til kamp mod dellerne

Er det blevet en udfordring at få knappet de bukser, du ellers har passet i årevis? Snærer de i taljen, så dellerne buler ud over linningen?

Deller er dejlige, men bliver de for store, er det både irriterende og usundt. Og når fedtet først har sat sig, så kræver det vilje og vedholdenhed at komme...

Læs mere
Sundhed
Dårlig samvittighed over fastelavnsbollen?

Hvis du har dårlig samvittighed over fastelavnsbollen, så er det enten fordi du har spist én for mange - eller måske er du en af dem, der tænker: "Hvis det smager godt, så kan det ikke være sundt!" For sådan er den generelle holdning til mad og nydelse.

Læs mere
Sundhed
Med nedlukningen stiger graden af ensomhed og angst

Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer har undersøgt, hvordan pandemien påvirker vores psykiske helbred.

Læs mere
Sundhed
Hævede ben og ankler?

Mere end hver anden voksne kvinde oplever at være besværet af tunge, ømme og hævede ben. Her får du et par effektive øvelser, som sætter gang i kredsløbet og lindrer generne.

Læs mere
Sundhed
Kom med ud og gå

I 2021 skal vi alle ud at gå - sammen og hver for sig, opfordrer Dansk Firmaidrætsforbund. Inviter familie, venner og kolleger med ud at gå inden for de tilladte corona-rammer. Del gå-oplevelser med hinanden. Kom med ud at gå, fordi gåture gør så godt for vores krop, fordi frisk luft og motion er...

Læs mere
Sundhed
Døjer du med urindryp?

Stressinkontinens i form af ufrivillige urindryp, er en yderst udbredt lidelse, som forekommer blandt kvinder i alle aldre. Lidelsen ses hyppigst blandt kvinder over 30 år, hvor op mod hver fjerde døjer med problemet. Alligevel er stressinkontinens et tabu, og måske derfor går mange kvinder rundt i...

Læs mere
Sundhed
Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Læs mere
Sundhed
Mindsk trangen til sødt

At begynde dagen med et måltid, kan være en god idé, hvis du har hang til søde sager. Energien fra måltidet giver brændstof til krop og hjerne, og stabiliserer dit blodsukker så du føler mindre trang til søde sager i løbet af formiddagen.

Læs mere
Sundhed
Lidt bedre slik

Efter at have samlet et større sortiment af sukkerfri slik, stod det klart, at kaloriereduktionen ved at vælge sukkerfri slik faktisk kan være af betydningsfuld størrelse!

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Roon & Rahn<BR> - Dansk design til entréen

Roon & Rahn
- Dansk design til entréen

Dansk design Novoform

Dansk design Novoform

Olielampe til haven

Olielampe til haven

Sofabord genbrugstræ

Sofabord genbrugstræ

Nye Bøger
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.01.2021

Alle danskere forventes vaccineret inden udgangen af juni

SST.dk

Sundhedsstyrelsen forventer, at alle danskere er vaccineret senest den 27. juni. Læs mere


08.01.2021

Coronavaccine virker mod britisk virusvariant

Information.d

Medicinalselskaber har gennemført test af vaccinens effekt mod andre varianter af coronavirus, og har fundet, at deres vacciner virker mod den britiske virusvariant. Coronavarianten opdaget i Sydafrika stadig bekymrer forskerne. Læs mere


07.11.2020

Kan vinterbadning forebygge demens?

KvindeGuiden

Ny forskning peger på at vinterbadning måske kan mere end sætte gang i blodomløbet. Forskere fra Cambridge University har nemlig opdaget, at svømning i koldt vand kan beskytte hjernen mod degenerative sygdomme som demens. Læs mere


29.10.2020

Sikkerhedsstyrelsen: Ansigtsmasker og mundbind af stof er ikke værnemidler

Selvom Sundhedsstyrelsen skriver at et godt stofmundbind er bedre end intet mund, så kan ansigtsmasker og mundbind, der er syet af stof, ikke betragtes som værnemidler. Derfor må forhandlere og producenter ikke reklameres med, at de yder nogen beskyttelse mod for eksempel coronavirus. Læs mere


28.10.2020

Hvorfor er nogle personer symptomfri ved smitte med COVID-19?

Aarhus Universitet

Forskere fra Aarhus Universitet har en mulig forklaring på, hvorfor COVID-19 kan optræde hos personer, som er syge uden at have symptomer i tidlige stadier af sygdommen. Læs mere


26.10.2020

26 deodoranter uden parfume

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Deodorant er den hyppigste årsag til parfumeallergi. Allergien varer resten af livet, hvis du først har fået den. Se 26 parfumefri deodoranter hos Forbrugerrådet Tænk Kemi. Læs mere


Arkiv

^