Ny viden: Sund og slank efter de 55

Kategori: Sundhed

Ny viden: Sund og slank efter de 55 

Ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hele 46% af danske kvinder i alderen 55 - 75 år nu er overvægtige i en sådan grad, at det er forbundet med en høj risiko for udvikling af type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Ifølge undersøgelsen har 3 ud af 4 et udtrykt ønske om at spise sundere, men spørgsmålet er, hvad der skal til for at det ikke kun bliver ved de gode intentioner.

”Det er jo positivt, at så mange udtrykker ønske om at tabe sig. At have et ønske om at tabe sig betyder, at man har erkendt, at man vejer for meget og ved, at det udgør en helbredsrisiko” siger Lone Ladefoged, NLP-psykoterapeut, stifter og ejer af Naturligvægt.dk. ”Selvom vejen til et slankere liv ikke er gjort ved blot at ønske sig slankere, så kan det være et rigtig godt og vigtigt første skridt på vejen mod en sundere livsstil”.

Vægttab gennem mindre kalorietætte måltider

En mindre kalorietæt kost kan, ifølge forskerne bag studiet, være noget af det, der kan forbedre overvægtiges sundhed. Det betyder, at overvægtige ikke nødvendigvis skal til at spise mindre end de plejer, gengæld til opfordrer forskerne til, at man har mere fokus på indholdet af næringsstofferne i den mad, man spiser. Det betyder, at man fx erstatter stivelsesholdig mad som brød, gryn, pasta og kartofler, fordi det indeholder unødvendige mængder af kulhydrater. Disse kan erstattes med blandt andet bønner og kål, som både mætter og indeholder sunde proteiner og vitaminer.

Kostrådene falder helt tråd med de anbefalinger Lone Ladefoged arbejder med, når hun vejleder kvinder omkring kost.

”At nå vægttab ved at blot at erstatte måltidets ingredienser med mindre kalorietætte ingredienser, er noget der appellerer til mange kvinder, fordi det betyder, at man hverken skal sulte sig selv eller mangle gode madoplevelser” siger Lone Ladefoged. ”Det er muligvis ikke vejen til det hurtigste vægttab, til gengæld kan denne form for kostomlægning være nemmere at integrere i hverdagen, og samtidig langsomt ændre gamle, indgroede vaner permanent, så man også på længere sigt slipper for overvægt. ”

Planlæg en sundere weekend

Ifølge forskerne bag undersøgelsen, så er især weekendens mad ofte særlig kalorietæt, og derfor et oplagt sted at indføre nogle ændringer. Weekenden er samtidig også det tidspunkt i ugen, hvor vi kan få tid og lejlighed til at få bevæget kroppen, men den slags ændringer gennemføres sjældent uden planlægning og en vis portion beslutsomhed, siger Lone Ladefoged.

”For de fleste af os er weekenden helliget afslapning og hygge. Det er her vi hviler os, lader op og har fri til at gøre, hvad vi har lyst til. For nogle mennesker lægges der især vægt på god mad og på hvile i weekenden, men med lidt planlægning kan der også nemt blive plads til nogle aktiviteter, som både bidrager til sundheden og samtidig også kan være kilde til dejlige oplevelser” siger Lone Ladefoged.

Du fortjener at være glad for din krop

Ifølge Lone Ladefoged, så betyder et ønske om en sundere og slankere krop ikke, at man skal lave om på sig selv. Det handler i stedet for om at mærke sig selv, lytte til sine egne inderste drømme og erkende, at man er den eneste, der kan få tingene til at ske og få drømmene til at gå i opfyldelse.

”Vi lokkes alle på afveje fra tid til anden. Men hvis man accepterer sig selv som man er, og erkender, at man selv er den vigtigste ressource i sit eget liv, så er man allerede godt på vej til at finde tilbage til sin egen kraft og styrke, hvor man, på den selvkærlige måde, kan spore sig ind på et langt liv med sundere vaner”.

Lad din egen naturligt slanke indre kvinde motivere din livsstil

Som kost- og ernæringsvejleder møder Lone Ladefoged ofte kvinder, der gerne vil have en sundere og slankere livsstil, men som samtidig stejler over strikse kure og restriktioner omkring den mad, de elsker. ”Når man på den måde pålægger sig selv kure, restriktioner og forbud, kan der meget nemt opstå en indre følelse af trods og modstand, som er tung at kæmpe imod” forklarer Lone Ladefoged. ”Men enhver overvægtig kvinde skal huske, at hun, ved at kigge indad, kan finde en slankere version af sig selv. Ved at blive bedre til at lytte til denne naturligt slanke, sunde og fornuftige indre kvinde, vil man være helt anderledes indstillet og motiveret til at gennemføre livsstilsændringer. ”

 

Læs mere om naturligt vægttab på Naturligvægt.dk og få, gennem test og gode råd, inspiration til, hvordan du får motiveret dig selv til en sund og naturlig slank livsstil.

 

 

 

 

 

Kilde: Naturligvægt.dk  (maj 2018) & 'Overvægtige 55-75-årige danskere ...' (food.dtu.dk april 2018)

 

 

Sundhed
Forskning: En avokado om dagen kan reducere mavefedt hos kvinder 

Fedt omkring maveregionen øger risikoen for at udvikle mave-tarmkræft og lungekræft, og øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes og nogle typer af demens.

Nu peger en ny undersøgelse fra University of Illinois, University of Roehampton og Eastern Illinois University, på,…

Læs mere
Sundhed
Institut For Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet: Fakta om intermittent fasting  

Lad være med at spise noget i 16 eller 18 af døgnets timer, eller lad være med at spise noget to dage om ugen. Det er et par eksempler på periodisk faste, som mange overvejer for at opnå vægttabhopper på for at få vægten ned. Ideen er, at kroppen begynder at tære på fedtdepoterne, når den ikke får…

Læs mere
Sundhed
Gå julen i møde med godt humør - og uden maveproblemer 

På intet tidspunkt af året er der brug for overskud, som der er i julen. Derfor handler det, mere end noget andet, om at sørge for at være klar og i topform, så man kan klare skærmydslerne med et smil.  

Men det gode humør kan hurtigt blive ødelagt, hvis den fede julemad har ført til forstoppelse.…

Læs mere
Sundhed
Har du øget risiko for at paradentose? 

Selvom man altid har passet godt på sine tænder, så kan der med alderen opstå tandproblemer, der kræver en ekstra indsats. Det gælder især for mennesker med diabetes, osteoporose, ligesom mennesker med forældre, der har paradentose, selv har øget risiko for at udvikle paradentose. 

Læs mere
Sundhed
Epigenetik: Du har selv indflydelse på din levealder 

Når vi tænker på alderdommen, så er det rart at vide, at vi med stor sandsynlighed har udsigt til en lang seniortilværelse. Gennem de sidste 100 år er den gennemsnitlige levetid i Danmark steget fra 50 år i begyndelsen af 1900-tallet til 82 år i dag, og den tendens synes at fortsætte. For de fleste…

Læs mere
Sundhed
Cyberkondri: Min læge tager fejl! Jeg ved, at jeg fejler noget alvorligt! 

De fleste af os har på et eller andet tidspunkt oplevet, hvordan fx et galoperende hjerte, pludselig åndenød, svimmelhed eller smerter i brystet, kan udløse en flygtig bekymring. Hos de fleste forsvinder panikken, når ubehaget aftager, eller til en læge konstaterer, at der ikke er fare på færde. Men…

Læs mere
Sundhed
Bliv klog på citronen: 13 fakta om citroner og sundhed  

Med sin syrlige, sødmefulde smag, og karakteristiske, skarpe aroma er citronen en alsidig frugt. I køkkenet tilføjer den umami til syltede og fermenteret grøntsager, velsmag i fiskeretter, salater og desserter, og lovprises samtidig for sine sunde, ernæringsmæssige egenskaber.

Også indenfor…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Forbindelsen mellem fruktose og overvægt 

Ernæringseksperter har længe vist, at der er sammenhæng mellem overvægt og en kost rig på fedt og sukker. Men hvorvidt overvægt primært skyldes overdrevet kalorieindtag, kulhydrater eller fedt - eller måske noget helt tredje, har man ikke kunne konkludere endeligt på baggrund af hidtidig forskning.…

Læs mere
Efterår
Kan vinterbadning forebygge demens? 

Sæsonen for vinterbadning er godt i gang. Fra badebroerne springer de danske vinterbadere i bølgen og nyder det kolde gys. Det sætter gang i blodomløbet og vækker alle sanser, siger de, ligesom de er enige om, at vinterbadning er en yderst effektiv kur mod både træthed, dårligt humør og smerter.

Læs mere
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^