Ny viden: Sund og slank efter de 55

Kategori: Sundhed

Ny viden: Sund og slank efter de 55 

Ny analyse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hele 46% af danske kvinder i alderen 55 - 75 år nu er overvægtige i en sådan grad, at det er forbundet med en høj risiko for udvikling af type 2-diabetes og hjerte-karsygdomme. Ifølge undersøgelsen har 3 ud af 4 et udtrykt ønske om at spise sundere, men spørgsmålet er, hvad der skal til for at det ikke kun bliver ved de gode intentioner.

”Det er jo positivt, at så mange udtrykker ønske om at tabe sig. At have et ønske om at tabe sig betyder, at man har erkendt, at man vejer for meget og ved, at det udgør en helbredsrisiko” siger Lone Ladefoged, NLP-psykoterapeut, stifter og ejer af Naturligvægt.dk. ”Selvom vejen til et slankere liv ikke er gjort ved blot at ønske sig slankere, så kan det være et rigtig godt og vigtigt første skridt på vejen mod en sundere livsstil”.

Vægttab gennem mindre kalorietætte måltider

En mindre kalorietæt kost kan, ifølge forskerne bag studiet, være noget af det, der kan forbedre overvægtiges sundhed. Det betyder, at overvægtige ikke nødvendigvis skal til at spise mindre end de plejer, gengæld til opfordrer forskerne til, at man har mere fokus på indholdet af næringsstofferne i den mad, man spiser. Det betyder, at man fx erstatter stivelsesholdig mad som brød, gryn, pasta og kartofler, fordi det indeholder unødvendige mængder af kulhydrater. Disse kan erstattes med blandt andet bønner og kål, som både mætter og indeholder sunde proteiner og vitaminer.

Kostrådene falder helt tråd med de anbefalinger Lone Ladefoged arbejder med, når hun vejleder kvinder omkring kost.

”At nå vægttab ved at blot at erstatte måltidets ingredienser med mindre kalorietætte ingredienser, er noget der appellerer til mange kvinder, fordi det betyder, at man hverken skal sulte sig selv eller mangle gode madoplevelser” siger Lone Ladefoged. ”Det er muligvis ikke vejen til det hurtigste vægttab, til gengæld kan denne form for kostomlægning være nemmere at integrere i hverdagen, og samtidig langsomt ændre gamle, indgroede vaner permanent, så man også på længere sigt slipper for overvægt. ”

Planlæg en sundere weekend

Ifølge forskerne bag undersøgelsen, så er især weekendens mad ofte særlig kalorietæt, og derfor et oplagt sted at indføre nogle ændringer. Weekenden er samtidig også det tidspunkt i ugen, hvor vi kan få tid og lejlighed til at få bevæget kroppen, men den slags ændringer gennemføres sjældent uden planlægning og en vis portion beslutsomhed, siger Lone Ladefoged.

”For de fleste af os er weekenden helliget afslapning og hygge. Det er her vi hviler os, lader op og har fri til at gøre, hvad vi har lyst til. For nogle mennesker lægges der især vægt på god mad og på hvile i weekenden, men med lidt planlægning kan der også nemt blive plads til nogle aktiviteter, som både bidrager til sundheden og samtidig også kan være kilde til dejlige oplevelser” siger Lone Ladefoged.

Du fortjener at være glad for din krop

Ifølge Lone Ladefoged, så betyder et ønske om en sundere og slankere krop ikke, at man skal lave om på sig selv. Det handler i stedet for om at mærke sig selv, lytte til sine egne inderste drømme og erkende, at man er den eneste, der kan få tingene til at ske og få drømmene til at gå i opfyldelse.

”Vi lokkes alle på afveje fra tid til anden. Men hvis man accepterer sig selv som man er, og erkender, at man selv er den vigtigste ressource i sit eget liv, så er man allerede godt på vej til at finde tilbage til sin egen kraft og styrke, hvor man, på den selvkærlige måde, kan spore sig ind på et langt liv med sundere vaner”.

Lad din egen naturligt slanke indre kvinde motivere din livsstil

Som kost- og ernæringsvejleder møder Lone Ladefoged ofte kvinder, der gerne vil have en sundere og slankere livsstil, men som samtidig stejler over strikse kure og restriktioner omkring den mad, de elsker. ”Når man på den måde pålægger sig selv kure, restriktioner og forbud, kan der meget nemt opstå en indre følelse af trods og modstand, som er tung at kæmpe imod” forklarer Lone Ladefoged. ”Men enhver overvægtig kvinde skal huske, at hun, ved at kigge indad, kan finde en slankere version af sig selv. Ved at blive bedre til at lytte til denne naturligt slanke, sunde og fornuftige indre kvinde, vil man være helt anderledes indstillet og motiveret til at gennemføre livsstilsændringer. ”

 

Læs mere om naturligt vægttab på Naturligvægt.dk og få, gennem test og gode råd, inspiration til, hvordan du får motiveret dig selv til en sund og naturlig slank livsstil.

 

 

 

 

 

Kilde: Naturligvægt.dk  (maj 2018) & 'Overvægtige 55-75-årige danskere ...' (food.dtu.dk april 2018)

 

 

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^