Nemme fiskeretter efterlyses

Kategori: Sundhed

Nemme fiskeretter efterlyses 

Lange arbejdsdage, forberedelse til morgendagen og sultne børn gør, at forældre efterlyser nemme, tidsbesparende retter – som samtidig løser ønsket om at spise sundt, varieret og hjemmelavet. Særlig svært er det, hvis man gerne vil følge kostrådene og servere fisk to gange om ugen. Vi har nemlig ikke noget ’indre kartotek’ over fiskeretter, ligesom vi har for retter med kød. Og børns rolle i køkkenet varierer afhængig af, om mor eller far laver aftensmad, og om de bor på landet eller i storbyen.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Glyngøre NemFisk viser, at forældre vurderer, at deres børn bedre kan lide den mad, der serveres, når børnene selv har været med i køkkenet. Det kan autoriseret diætist Gitte Dreyer fra Diætisthuset nikke genkendende til: ”Jo mere vi rører, ser og har fingrene i maden, jo mindre farligt er det. Jo mere børn selv har været involveret, jo større er sandsynligheden derfor for, at de kan lide maden,” udtaler hun. Så der er god grund til, at børn spænder forklædet og tager del i madlavningen. Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem, hvor ofte vi laver mad, og hvor meget børn spørger om lov til at være med i køkkenet. Flere familier i hovedstadsområdet laver mad 1-2 gange ugen (20%). I fx Midtjylland laver 11% mad 1-2 gang ugentligt. Sammenligner man madlavningsfrekvensen med, hvor ofte børnene spørger om lov til at deltage i køkkenet, viser analysen, at 22% af børnene i hovedstadsområdet aldrig spørger om lov, mens det samme kun gælder 9-10% af børnene på landet. 

Giv os nemme, tidsbesparende retter

Mere end hver fjerde forælder ønsker at kende flere retter, der hurtigere kan komme på middagsbordet. 

Og mere end en tredjedel ville spise mere fisk, hvis de kendte nemme retter med fisk. Desværre er virkeligheden, at flertallet af de voksne kun kender 2-3 retter med fisk, og de er ikke nødvendigvis nemme eller hurtige.

Lone Marie Eriksen fra 2gangeomugen forklarer: ”Mange vil gerne, men få lykkes med at spise fisk i hverdagen, og alt for mange har simpelthen ikke lige nogen fiskeret på ’den indre lystavle’, når de står i supermarkedet.” Det er præcis det skisma, som har fået Glyngøre til at tænke nyt. Glyngøre har udviklet tre saucer, som giver familien et hav af muligheder for fiskeretter på 20 minutter. 

Mænd leger, kvinder planlægger

Forældre har typisk tre løsninger, når det kommer til at begrænse stress og jag omkring aftensmåltidet. 1) Vi køber ind for hele ugen

2) Vi engagerer børnene i madlavningen

3) Vi sørger for en hurtig snack 

Den hurtige snack er fædre og mødre enige om, men så deler vandene sig. Når det gælder planlægning af ugens indkøb, fører kvinderne an, mens mændene tager teten, når det gælder om at få børnene med i køkkenet. 26 % af danske mænd mener, at det bedste middel til at undgå konflikter i ulvetimen er at få børnene til at hjælpe med i madlavningen. Kun 18 % af mødrene mener det samme. 

Gitte Dreyer fra Diætisthuset forklarer: ”Mænd er ikke helt så bange for at svine køkkenet til og efterlade en ekstra snavset gryde i vasken. De er generelt bedre til at abstrahere fra rodet og tage tingene mere, som de kommer. Kvinderne er forsigtige på børnenes vegne og generelt mere kontrolsøgende. Overordnet set drejer det sig også om, hvilke ting vi har med hjemmefra. De vaner, vi har lært som barn, lærer vi typisk også vores egne børn,” slutter Gitte Drejer.

”Vi har gjort det superenkelt at have børnene med i køkkenet,” fortæller Karina Marott fra Orkla Foods og fortsætter:  ”Tag børnene med i køkkenet, og lav en nem fiskeret – det giver både ro og sund aftensmad.”  

 

Fakta

Glyngøre NemFisk er en serie saucer til fiskeretter i fad og fås i tre varianter: Citronsauce, Tomat & Krydderurtesauce og Dildsauce. De kan købes i samtlige dagligvarebutikker til vejl. udsalgspris 19,95 kr.

Saucerne passer til mange forskellige slags fisk som fx laks, sej, torsk, pangasius mv. 

Saucerne kan bruges både med frisk og frosset fisk.

Fakta om analysen

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1029 CAWI-interview med danskere i alderen 20-55 år, i perioden 3. – 9. januar 2014. De adspurgte er danskere i alderen 20-55 år, som er bosiddende i en husstand med et eller flere hjemmeboende børn i alderen 0-17 år.

Sundhed
Frisk nok til træning? 

Som regel går det fint med at løbetræne selvom man har lidt snue eller ondt i halsen, men har du sygdomstegn som muskel- og ledsmerter, bør du undlade decideret træning, men kan evt. nøjes med en frisk gåtur i stedet.

Læs mere
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^