En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Glyngøre NemFisk viser, at forældre vurderer, at deres børn bedre kan lide den mad, der serveres, når børnene selv har været med i køkkenet. Det kan autoriseret diætist Gitte Dreyer fra Diætisthuset nikke genkendende til: ”Jo mere vi rører, ser og har fingrene i maden, jo mindre farligt er det. Jo mere børn selv har været involveret, jo større er sandsynligheden derfor for, at de kan lide maden,” udtaler hun. Så der er god grund til, at børn spænder forklædet og tager del i madlavningen. Undersøgelsen viser også en sammenhæng mellem, hvor ofte vi laver mad, og hvor meget børn spørger om lov til at være med i køkkenet. Flere familier i hovedstadsområdet laver mad 1-2 gange ugen (20%). I fx Midtjylland laver 11% mad 1-2 gang ugentligt. Sammenligner man madlavningsfrekvensen med, hvor ofte børnene spørger om lov til at deltage i køkkenet, viser analysen, at 22% af børnene i hovedstadsområdet aldrig spørger om lov, mens det samme kun gælder 9-10% af børnene på landet.
Giv os nemme, tidsbesparende retter
Mere end hver fjerde forælder ønsker at kende flere retter, der hurtigere kan komme på middagsbordet.
Og mere end en tredjedel ville spise mere fisk, hvis de kendte nemme retter med fisk. Desværre er virkeligheden, at flertallet af de voksne kun kender 2-3 retter med fisk, og de er ikke nødvendigvis nemme eller hurtige.
Lone Marie Eriksen fra 2gangeomugen forklarer: ”Mange vil gerne, men få lykkes med at spise fisk i hverdagen, og alt for mange har simpelthen ikke lige nogen fiskeret på ’den indre lystavle’, når de står i supermarkedet.” Det er præcis det skisma, som har fået Glyngøre til at tænke nyt. Glyngøre har udviklet tre saucer, som giver familien et hav af muligheder for fiskeretter på 20 minutter.
Mænd leger, kvinder planlægger
Forældre har typisk tre løsninger, når det kommer til at begrænse stress og jag omkring aftensmåltidet. 1) Vi køber ind for hele ugen
2) Vi engagerer børnene i madlavningen
3) Vi sørger for en hurtig snack
Den hurtige snack er fædre og mødre enige om, men så deler vandene sig. Når det gælder planlægning af ugens indkøb, fører kvinderne an, mens mændene tager teten, når det gælder om at få børnene med i køkkenet. 26 % af danske mænd mener, at det bedste middel til at undgå konflikter i ulvetimen er at få børnene til at hjælpe med i madlavningen. Kun 18 % af mødrene mener det samme.
Gitte Dreyer fra Diætisthuset forklarer: ”Mænd er ikke helt så bange for at svine køkkenet til og efterlade en ekstra snavset gryde i vasken. De er generelt bedre til at abstrahere fra rodet og tage tingene mere, som de kommer. Kvinderne er forsigtige på børnenes vegne og generelt mere kontrolsøgende. Overordnet set drejer det sig også om, hvilke ting vi har med hjemmefra. De vaner, vi har lært som barn, lærer vi typisk også vores egne børn,” slutter Gitte Drejer.
”Vi har gjort det superenkelt at have børnene med i køkkenet,” fortæller Karina Marott fra Orkla Foods og fortsætter: ”Tag børnene med i køkkenet, og lav en nem fiskeret – det giver både ro og sund aftensmad.”
Fakta
Glyngøre NemFisk er en serie saucer til fiskeretter i fad og fås i tre varianter: Citronsauce, Tomat & Krydderurtesauce og Dildsauce. De kan købes i samtlige dagligvarebutikker til vejl. udsalgspris 19,95 kr.
Saucerne passer til mange forskellige slags fisk som fx laks, sej, torsk, pangasius mv.
Saucerne kan bruges både med frisk og frosset fisk.
Fakta om analysen
Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1029 CAWI-interview med danskere i alderen 20-55 år, i perioden 3. – 9. januar 2014. De adspurgte er danskere i alderen 20-55 år, som er bosiddende i en husstand med et eller flere hjemmeboende børn i alderen 0-17 år.