15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne

15 føde- og drikkevarer der misfarver tænderne 

Et smukt tandsæt har altid været efterstræbt og til alle tider været et tegn på sundhed, vitalitet og styrke. I den moderne verden signalerer sunde, hvide tænder ligeledes både den sunde livsstil, selvtillid og overskud, og det er derfor ikke så underligt, at der hvert år er tusindvis af danskere, der får bleget tænderne.

Tandblegning er ikke for alle

Tandblegning er effektivt, men blegebehandlingen er ikke for alle. Har man fx følsomme tandhalse kan tandblegning udløse irritation i tandkødet og smerter. Da blegning af tænderne slider på tandens emalje, er tandblegning heller ikke hensigtsmæssig, hvis tandens emalje i forvejen er slidt. Derudover kan det ikke garanteres at behandlingen resulterer i hvide tænder, hvis tænderne fra naturens side har en gullig undertone.

Hos tandlægen kan man få en vurdering af hvorvidt tandblegning kan anbefales samt en vurdering af hvorvidt man kan forvente at behandlingen vil give et tilfredsstillende resultat. Afhængig af tandlægens anbefalinger kan tænderne bleges enten derhjemme ved hjælp af en blegeskinne og blegemiddel, eller hos klinikken, hvor man benytter et kraftigere blegende middel.

En dyr og midlertidig løsning

Prisen på en behandling hos en klinik er omkring 3.500 og resultatet af behandlingen holder, ifølge tandlægerne, 6 til 9 måneder. Præcist hvor længe man kan forvente at resultatet af en tandblegning holder, er individuelt og afhænger i høj grad af, hvor konsekvent man er, når det kommer til at undgå farveholdige mad- og drikkevarer. 

Sådan forebygger du misfarvning af tænderne

Uanset hvilken form for tandblegning man vælger, så er det en både dyr og ofte også besværlig affære. Der er derfor rigtig meget at vinde ved at gøre en indsats selv for at forebygge misfarvning af tænderne.

Grundig og regelmæssig mundhygiejne er først og fremmest det bedste værn mod misfarvninger, men derudover kan man i hverdagen forsøge at mindske indtaget af mad- og drikkevarer, der indeholder store mængder farve. Vidste du fx at balsamico eddike, rødbede, røde bær og krydderier som fx karry kan misfarve tændernes overflade?

Her følger en oversigt over 15 føde- og drikkevarer, der ofte kan være medvirkende til misfarvning af tænderne:

  1. Balsamico eddike
  2. Rødbede
  3. Madkulør
  4. Rødkål
  5. Soyasauce
  6. Blåbær, brombær og kirsebær
  7. Gulerødder
  8. Frugtfarve
  9. Tomatketchup og -sauce
  10. Rødvin
  11. Cola
  12. Røde og gyldne krydderier som karry, gurkemeje og safran
  13. Lakrids samt kulørte sodavandsis og slik
  14. Kaffe
  15. Te

Tips!

  • Brug sugerør, når du indtager drikkevarer, der afgiver farve, så væsken ikke kommer i kontakt med tænderne
  • Drik vand og skyl munden i løbet af dagen med vand
  • Skyl munden med vand, når du har indtaget madvarer og drikke, der afgiver farve
  • Tjære misfarver tænderne. Drop smøger og snus
  • Ved at tygge tyggegummi stimuleres produktionen af spyt, som er med til at rense tænderne

Andre årsager til misfarvning af tænderne

  • Behandling med det desinficerende middel Klorhexidin kan misfarve tænderne
  • Nogle former for medicin kan forårsage misfarvning af tænder
  • Med alderen får tænderne helt naturligt en mørkere, mere gullig og mat farve
  • Slid og defekt emaljestrukturen kan også få tænderne til at syne misfarvede
Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^