Lykkepiller skader tænderne

Kategorier: Sundhed  -  Tand & mund

Lykkepiller skader tænderne  

En af bivirkningerne ved lykkepiller er mundtørhed, derfor opfordrer tandlæger patienter, der tager lykkepiller til, at være særlig opmærksom på tandhygiejnen, for mundtørhed øger risikoen for caries.

Mundtørhed øger risikoen for caries, svampeinfektioner, syreskader og tandkødsbetændelse

Tør, klæbende og sviende fornemmelse i munden. Tørre og sprukne læber. Behov for vand om natten. Det er nogle af symptomerne på, at man lider af mundtørhed. Mundtørhed er en ubehagelig bivirkning ved nogle former for medicin, herunder lykkepiller og medicin mod for højt blodtryk. Men udover at være generende, så øger mundtørhed risikoen for caries, svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse. Og det skal de praktiserende læger huske at tage højde for, når de udskriver lykkepiller til deres patienter, opfordrer Tandlægeforeningen.

Mundtørhed er udbredt

Omkring 20 pct. af den voksne befolkning er ofte generet af mundtørhed. Den typiske årsag til mundtørhed er brugen af medicin, bl.a. midler mod depression og angst, astma og allergi, forhøjet blodtryk samt morfin eller morfinlignende præparater. Nogle gange kan mundtørheden afhjælpes ved, at man skifter til et andet lægemiddel, ændrer medicindosis eller tager medicinen på et andet tidspunkt. Det skal man tale med sin læge om.

Tal med tandlægen

Hvis man ofte eller konstant er generet af mundtørhed, er det vigtigt, at man fortæller det til sin tandlæge. Dels fordi mundtørheden kan skade tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på anden sygdom.

Gode råd mod mundtørhed

  • Børst tænderne med fluortandpasta morgen og aften og evt. også efter måltiderne og brug tandtråd eller tandstikker.
  • Gå regelmæssigt til tandlæge.
  • Undgå så vidt muligt søde sager samt syre- og sukkerholdige drikke som sodavand, juice og saft.
  • Drik masser af vand, og skyl også gerne munden i vand, efter du har spist eller drukket noget sødt/surt, fx juice.
  • Hold igen med tobak, alkohol og kaffe.
  • Hjælp spyttet på vej ved at tygge sukkerfrit tyggegummi eller sutte på sukkerfrie pastiller og sugetabletter.
  • Fugt tænder og mund - fx ved hjælp af spyterstatningsmidler, der fås som mundspray, mundgel eller mundskyllevæske.
  • Plej læberne med vaseline, læbepomade, læbebalsam eller fed fugtighedscreme.
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^