KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur

Kategori: Sundhed

Nyt studie bekræfter: Kost med færre kulhydrater og mere protein og fedt påvirker fedtforbrændingen og stabiliserer blodsukkeret.

KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes blandt andet af diætformens store popularitet og udbredelse, der de senere år har fået KETO til at fremstå som noget nær en mirakelkur.

Nyt videnskabeligt studie belyser diæts effekt på fedtstofskifte og blodsukker

At KETO-diæt er effektiv når det gælder vægttab, er der ingen tvivl om. Til gengæld har der hersket nogen usikkerhed om, hvordan og i hvilket omfang diæten påvirker helbredet generelt.

Et netop offentliggjort videnskabeligt studie, gennemført af forskere fra blandt andet Bispebjerg Hospital, har undersøgt hvordan en diæt, jf. KETO-diætens principper, påvirker mennesker med type 2-diabetes. Her har man kunne konstatere, at kostomlægning til en diæt med færre kulhydrater og mere protein og fedt, kan have positiv helbredsmæssig indflydelse også på områder udover et eventuelt vægttab.

Forskerne kan således konkludere, at diæten ikke kun kan have en gunstig virkning på fedtforbrænding, men også på kroppens evne til at regulere blodsukkeret. Og netop diætens indflydelse på blodsukkerbalancen, harmonerer med hvad mange på KETO-diæt oplever, nemlig at KETO-diæten bidrager til følelsen af overskud og et stabilt energiniveau.

Slankekur uden træthed og sultfølelse

Mens slankekure normalt er forbundet en overvældende følelse af sult, træthed og manglende energi, så oplever mange, at KETO-diæt i stedet bidrager til øget energi og overskud, siger kostrådgiver og forfatter til bogen ’Keto’, Jane Faerber. Hun forklarer, at den øgede fedtforbrænding og regulering af appetitten, som diæten naturligt medfører, betyder at flere har succes med at opnå et vægttab.

”KETO har efter min mening den store fordel, at den effektivt nedsætter appetitten. Nogle mister appetitten fuldstændigt og kan glemme at spise i lange perioder ad gangen, mens andre bare oplever en mild appetitdæmpende virkning. Da kroppen kører på fedtforbrænding, forsvinder følelsen af at ‘gå sukkerkold’, hvis man ikke spiser hver 3. time, da kroppen i stedet nemt og ubesværet mobiliserer energi fra kroppens egne fedtlagre”.

KETO som en del af livsstilen

Ifølge Jane Faerber, så kan KETO diæten beskrives som den særlige kostsammensætning, der, på grund af det minimale indtag af kulhydrater, får kroppen i en tilstand, hvor den tvinges til at trække på fedtreserverne.

”Diæten får kroppen til at skifte til en metabolisk tilstand, der kaldes ketose, hvor kroppen bruger fedt og såkaldte ketonstoffer som primært brændstof. Ketonstoffer er et biprodukt af fedtforbrændingen og de fungerer glimrende som energikilde for de fleste af kroppens celler og organer og endda for hjernen, der ellers er meget glukosekrævende” siger Jane Faerber.

At bruge KETO-diætens principper for at opnå vægttab, er ingen lyn kur. Til gengæld ved de fleste, der har et ønske om at tabe sig, at kure der hurtigt giver stort vægttab, sjældent holder.

KETO i praksis

Det er individuelt, hvor lang tid der går, før kroppen begynder at bruge fedt og ketonstoffer som primær energikilde. Ved at følge Madbandittens begynderguide til KETO, vil kroppen allerede i løbet af en uges tid nå tilstanden ketose.

I løbet af de efterfølgende uger, vil kroppen langsomt øge fedtforbrændingen ved at optimere udvalgte hormoner og enzymer. Hvor lang tid det varer før fedtforbrændingen kører optimalt, er individuelt, men ifølge Jane Faerber sker processen gradvist over 2-6 uger, og afhænger bl.a. af kroppens metaboliske fleksibilitet.

Ønsker man at forblive i ketose for at opnå yderligere vægttab, så gælder det først og fremmest om fortsat at indtage max 20-30 g kulhydrat om dagen.
”Dette er den vigtigste og mest ufravigelige regel” siger Jane Faerber, som erkender, at det i hverdagen kræver en indsats at skulle sammensætte en sund og varieret kost, når man samtidig kun har ganske få kulhydrater til rådighed. Derfor har hun skrevet bogen ’KETO’, som både nøje beskriver KETO-diætens principper, men også håndgribelige råd til KETO i praksis som portionsstørrelser og fordeling af kulhydrat, protein og fedt samt ernæringsberegnede opskrifter med få kulhydrater.

KETO-diet er godt for mange, men ikke alle 

At følge KETO-diætens principper og vente på, at kroppen omstiller sig, kræver en vis portion tålmodighed og vilje. Derfor er KETO-diæt ikke velegnet til alle, siger Jane Faerber, som opfordrer til, at man grundigt studerer KETO-diætens principper, så man går helhjertet ind i kostomlægningen.  

”Det giver ingen mening at bede sin krop lave så store ændringer i måden, den omsætter energi, hvis man ikke er interesseret i en eller anden grad af low carb livsstil på den lange bane. Kan man ikke undvære brød, pasta og sukker som en del af livsstilen, så foreslår jeg, at man finder en anden metode til at gå ned i vægt. Der findes mange veje til Rom, og Keto er ikke for alle” siger Jane Faerber.

Når man spiser jf. KETO-diæten, er man aldrig sulten. Derfor fylder trangen til mad og tanker om mad meget lidt i ens bevidsthed. Mad falder således lidt i baggrunden, og man slipper for at føle sig styret af maden, hvilket ofte er en udfordring for mennesker med vægtproblemer.

”At kunne gå mange timer uden at spise eller at kunne springe måltider over uden at blive utilpas, træt eller få nedsat kognitionsevne er noget, som mange oplever som en kæmpe frihed” fortæller Jane Faerber.

Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^