Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten

Kategori: Sundhed

Fordele og ulemper ved fuldkorn og gluten 

Omfattende forskning giver ny viden om de sundhedsmæssige fordele der er ved at øge indtaget af korn og kerner, og undersøger samtidig fordele og ulemper ved at vælge en glutenfattig kost.

Fuldkorn og glutens indflydelse på udvikling af livsstilssygdomme

Ifølge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, så bør man vælge fuldkorn først, når man spiser morgenmadsprodukter, brød, ris og pasta. Disse anbefalinger bakkes op af studier fra DTU Fødevareinstituttet som viser, at byttes raffinerede kornprodukter ud med fuldkornsvarianter, så falder kroppens inflammationsniveau, hvilket er med til at sænke risikoen for at udvikle hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes. 

Samme positive indflydelse på kroppens inflammation fandt forskerne til gengæld ikke, når kostændringen bestod i at reducere indtaget af gluten. I stedet fandt forskerne, at en glutenfattig kost mindsker niveauet af gavnlige bifidobakterier, hvilket ifølge forskerne kan skyldes fraværet af de kostfibre, som findes i korn, og som er kendt for at fremme bakterierne.

Fuldkorn og glutens indflydelse på vægttab og luft i maven

Mens ønsket om vægttab og mindre oppustethed får nogle mennesker til at undgå gluten, så bør man måske hellere overveje at spise mere fuldkorn, for selvom begge kostændringer kan give et mindre vægttab, så fandt forskerne størst vægttab i fuldkornsstudiet.

Gluten i kornprodukter kan for nogle være kilde til oppustethed og luft i tarmene. Men ifølge forskerne, så bør man nøje overveje om man vil gå glip af fuldkorns sundhedsfremmende virkning, inden man helt dropper kornprodukterne. 

”Hvis du døjer med oppustethed – hvilket naturligvis kan være rigtig ubehageligt – og derfor vil holde igen med kornholdige produkter for at få en bedre mavefornemmelse, vil jeg opfordre til at droppe de hvide, raffinerede brødtyper. For ryger rugbrødsmaden og fuldkornsbrødet også, går du jo glip af den sundhedsgevinst, som vores studier har vist ved indtag af fuldkorn,” forklarer Tine Rask Licht, leder af Forskningsgruppen for Tarmbakterier og Sundhed hos DTU Fødevareinstituttet.

5 gode grunde til at spise mere fuldkorn

  1. Fuldkorn smager godt og giver maden mere struktur  
  2. Fuldkorn øger mæthedsfornemmelsen
  3. Fuldkorn er med til at forebygge overvægt
  4. Fuldkorn holder maven i gang og stimulerer væksten af gavnlige bifidobakterier i tarmen
  5. Fuldkorn kan medvirke til at nedsætte risikoen for en række alvorlige livsstilssygdomme blandt andet hjerte-karsygdomme og type-2 diabetes

Hvad er fuldkorn?

Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner. Det vigtige er, at alle dele af kornet er brugt – også skaldele og kim. Det er nemlig her, at de fleste fibre, vitaminer og mineraler sidder. Fuldkorn kan sagtens være malet, når blot melet indeholder hele kernen. Er kernerne forarbejdede, skal de stadig have præcis samme indhold af stoffer som den oprindelige kerne.

I almindelig hvedemel fjerner man kornets skaller. Dermed fjerner man også en række vigtige mineraler og vitaminer. Mange tror, at fuldkorn er det samme som hele kerner. Men det er ikke helt korrekt. Fuldkorn kan både være hele og forarbejdede kerner – for eksempel knækkede, skårne eller malet til fuldkornsmel. Det vigtige er, at alle dele af kornet er taget med – også den ydre skal og den inderste del, som hedder kimen. Det er nemlig i disse dele, at de fleste vitaminer og mineraler sidder.

Dét er fuldkorn!

Kerner fra følgende defineres som fuldkorn: Hvede, rug, byg, havre, majs (tørret), hirse og ris. 

Dét er IKKE fuldkorn!

Solsikkekerner, græskarkerner, sesamfrø, vilde ris, og boghvede defineres ikke som fuldkorn og der findes også andre produkter, der er lavet af korn og mel, men som ikke nødvendigvis er fuldkornsprodukter. 

Cous-cous er et hvedemelsprodukt, der - ligesom pasta - kun er fuldkorn, hvis det eksplicit fremgår på pakken. Et andet eksempel er cornflakes, som godt nok er fremstillet af majs, men det yderste lag af majskornet er sorteret fra.

Sådan får du mere fuldkorn

  • Vælg produkter med fuldkornslogoet 
  • Erstat noget af det hvide mel med fuldkornshvedemel, når du bager f.eks. brød og muffins
  • Prøv en lækker havregrød til morgenmad – kom gerne tørret frugt og krydderier i
  • Brug havregryn i frikadellerne i stedet for hvidt mel 
  • Erstat almindelig hvid pasta med fuldkornspasta
  • Spørg efter fuldkornsprodukter hos bageren, og når du spiser ude 
  • Prøv fuldkornsvarianter af burgerboller og pølsebrød 
  • Kom hele kogte hvedekerner i salater 
  • Byt en af dine skiver hvide brød ud med et lyst fuldkornsbrød 
  • Indfør fuldkornsknækbrød til eftermiddagshygge

Kilde: DTU Fødevareinstituttet

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^