Husk at gennemstege fisken

Kategori: Sundhed

Husk at gennemstege fisken

Husk at gennemstege fisken 

På grund af sommervarmen er der konstateret en forhøjet forekomst af bakterier i de danske farvande. Derfor udsender Fødevarestyrelsen en række råd til tilberedning af fisk og skaldyr...

På grund af sommervarmen er der konstateret en forhøjet forekomst af bakterier i de danske farvande. Derfor udsender Fødevarestyrelsen en række råd til tilberedning og stegning af fisk og skaldyr.

Bakterien (Vibrio Vulnificus) kan i sjældne tilfælde give sårinfektioner og blodforgiftning hos mennesker, fx. i forbindelse med rensning og filetering af fisk. Spiser man fisk eller skaldyr med et højt indhold af bakterien uden at koge eller gennemstege den, kan man få kraftig diarré.

Bakterien trives godt ved temperaturer over 20 grader, og på grund af sommervarmen er koncentrationen netop nu forhøjet. Derfor skal man være ekstra omhyggelig med hygiejnen:

● Spis ikke rå fisk og skaldyr - fx muslinger og østers – som du selv fanger.
● Det er vigtigt at vaske hænder grundigt dvs. gnubbe og skrubbe dem, efter man har rørt ved fisk.
● Skærebræt og kniv skal vaskes grundigt af – evt. overhældes med kogende vand.
● Hvis man har sår på hænderne og renser fisk, anbefales det at bruge handsker, og det ekstra vigtigt at vaske hænder efterfølgende og evt. desinficere såret.
● Det frarådes private at fremstille sushi af fisk, man selv har fanget.
● Gennemsteg fisken. Bakterien dræbes ved varmebehandling. Derfor er der ingen risiko ved at spise fisken, når den er stegt eller kogt.

Hvis man får diarre, tegn på infektion eller høj feber efter kontakt med rå fisk og skaldyr, skal man søge læge hurtigt.

Sundhed
Sådan du bakker op om World Mental Health Day og afstigmatiseringen af psykisk sygdom 

I Danmark udfordres mere end 700.000 voksne hvert år af psykisk sygdom blandt andet angst og depression. Men også den unge generation af danskere er hårdt ramt, for i modsætning til livsstilssygdomme, som primært rammer voksne, så er antallet af børn og unge med psykiske udfordringer, stigende. I…

Læs mere
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^