Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld

Kategori: Sundhed

Hader du at motionere? Måske er det dine geners skyld 

For nogle af os er det virkelig op ad bakke, når det kommer til at få den daglige motion. Lange arbejdsdage, et presset program på hjemmefronten og vinterens mørke og kulde gør det vanskeligt at finde motivationen til at komme afsted og få indhentet de anbefalede daglige 10.000 skridt. Og nu peger et nyt videnskabeligt studie på, at motivationen for nogle af os måske endda er yderligere udfordret af vores genetiske arv.

I studiet, hvor forskere så nærmere på, hvordan kemisammensætningen i hjernen påvirker vores motionsvaner, fandt man, at for en del af de testpersoner der manglede lyst og udholdenhed omkring motion, synes en genetisk variation at betyde, at deres hjerner i mindre grad udskilte lykkehormonet dopamin. Med mindre udskillelse af dopamin, udeblev den følelse af glæde, lykke og overskud, der af mange opleves som ’belønning’ for de fysiske anstrengelser. Og uden udsigt til belønning svandt motivationen og lysten til motion.

Så måske er der en god forklaring på, hvorfor nogle af os synes mindre motiveret til at motionere end andre. Studiet synes ihvertfald at forklare, hvorfor nogle af os har så svært ved at komme op af sofaen, og det kan samtidig blive den hidtil bedste undskyldning for at blive liggende. Men har man mistanke om, at den manglende lyst skyldes ens sammensætning af gener, så kan man jo også vælge at se det som en udfordring. For hvem gider finde sig i, at generne skal bestemme om man skal leve et langt og sundt liv?
Måske kan studiet hjælpe os med at acceptere, at det genetiske ophav, for nogens vedkommende kan betyde, at der skal ydes lidt mere, før man belønnes med dopamin-eufori. Med det in mente, kan man overveje hvorvidt der fx skal holdtræning eller en fastlagt træningsplan til at holde fast i træningen, og så er det måske også en god idé, at sørge for, på anden vis, at belønne sig selv for indsatsen.

Hold motivationen oppe med en fitness tracker

Mangler man motivation og vedholdenhed, så kan en fitness tracker være et godt værktøj. Mens disse små aktivitetsmålere efterhånden er standardudstyr blandt sportsudøvere, så kan det, for den almindelige motionist, forekomme en smule overdrevet ligefrem at have en tracker siddende på håndleddet 24-7. Ikke desto mindre, så byder de nyeste fitness trackere på rigtig mange smarte og gennemtænkte funktioner, som også kan hjælpe og motivere almindelige motionister til at få bevæget sig mere i hverdagen.

De nyeste fitness trackere kan, ud over at registrere dine skridt, også genkende og registrere hvilken form for træning, du er i gang med. Din tracker kan således blive den motivation, du har brug for, hvis du drømmer om at komme i gang med nye motionsformer og aktiviteter som fx løb, cykelture, dans, aerobic træning og svømning.

Med en fitnesstracker kan du, i den udstrækning du finder det motiverende, sætte dine personlige mål for såvel din motion og kost som din søvn, og du kan indstille din tracker til at minde dig om, at du skal bevæge dig og dermed reducere den stillesiddende tid.

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^