Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression

Kategori: Sundhed

Mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Motion har effekt – også hos de allermest udsatte

Er man småstresset, irritabel og i dårligt humør, så oplever de fleste af os, at en frisk gåtur kan gøre underværker. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og psykiske sundhed er velkendt, og mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Faktisk kan blot 35 minutters moderat fysisk aktivitet have indflydelse på risikoen for udvikling af depression, og det gælder, ifølge en artikel publiceret i The Harvard Gazette, også for mennesker, der, med en medfødt sårbarhed og ængstelighed, har øget genetisk risiko for at udvikle depression.
”Vores forskning viser, at selv når man har en arvelig disponeret sårbarhed, og dermed en særlig risiko for at udvikle depression, så har fysisk aktivitet en betydelig indflydelse på risikoen for at udvikle depression” siger Karmel Choi, der er forsker ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. På baggrund af hendes undersøgelser, der bygger på sundhedsdata fra undersøgelsens næsten 8.000 deltagere, konkluderer hun, at blot 35 minutter moderat fysisk aktivitet dagligt reducerer risikoen for depressioner med hele 17 procent.

Strategi for 300 millioner mennesker med depression

Resultatet er en del af et større forskningsprojekt, der undersøger hvordan og i hvilket omfang livsstilsændringer kan reducere risikoen for depression. Depression er ikke kun en ekstrem ubehagelig sygdom, den har også store omkostninger både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge Psykiatrifonden udvikler hver femte eller sjette dansker på et tidspunkt i livet symptomer på depression. Depression er således så udbredt og almindeligt, at selvom vi ikke selv rammes af depression, så vil vi sandsynligvis alle opleve depression på tæt hold på et tidspunkt, fx blandt kollegaer, venner og familie, der rammes af sygdommen.

Og blandt resten af verdens befolkning udgør depression og depressive lidelser ligeledes en både menneskelig og samfundsøkonomisk belastning. Ifølge WHO oplever op mod 300 millioner mennesker hver dag symptomer på depression.
"Omfanget af depression rundt om i verden understreger behovet for effektive strategier, der kan hjælpe mennesker med depression” siger Karmel Choi. Og her kan fysisk aktivitet være et effektivt redskab, som alle mennesker verden over kan have glæde af, fordi det ikke kræver nogen særlige forudsætninger.
”Vi mener, der kan være mange faktorer, der kan være en del af en strategi, der skal gøre mennesket mere modstandsdygtig og mindske risikoen for at udvikle depression. Her kan fysisk aktivitet være en vigtig del af forebyggelsen”.


Symptomer ved depression

Ifølge Psykiatrifonden kan fysiske smerter, hovedpine, spændinger og søvnløshed være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Her er nogle af de mest almindelige tegn på depression, som, ifølge Psykiatrifonden og Sundhedsstyrelsen, bør være anledning til at man konsultere sin læge:

Symptomer på depression kan være, at:

  • man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode uden at kunne pege på en årsag    
  • man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • man ikke kan koncentrere sig som sædvanligt
  • man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • søvnkvaliteten er dårlig; man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget
  • man enten har stærkt nedsat eller overdreven appetit
  • der kan forekomme selvmordstanker
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^