Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression

Kategori: Sundhed

Mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Forskning: 35 minutter om dagen mindsker risikoen for depression 

Blot 35 minutters bevægelse om dagen. Så lidt skal der til for at mindske risikoen for at udvikle depression - og det gælder, ifølge ny forskning, også for mennesker, der, med en arvelig disponeret sårbarhed, har øget risiko for at udvikle depression.

Motion har effekt – også hos de allermest udsatte

Er man småstresset, irritabel og i dårligt humør, så oplever de fleste af os, at en frisk gåtur kan gøre underværker. Sammenhængen mellem fysisk aktivitet og psykiske sundhed er velkendt, og mange videnskabelige undersøgelser bekræfter, at fysisk aktivitet, selv i mindre intense former som fx yoga, kan have afgørende indflydelse på risikoen for at udvikle depression.

Faktisk kan blot 35 minutters moderat fysisk aktivitet have indflydelse på risikoen for udvikling af depression, og det gælder, ifølge en artikel publiceret i The Harvard Gazette, også for mennesker, der, med en medfødt sårbarhed og ængstelighed, har øget genetisk risiko for at udvikle depression.
”Vores forskning viser, at selv når man har en arvelig disponeret sårbarhed, og dermed en særlig risiko for at udvikle depression, så har fysisk aktivitet en betydelig indflydelse på risikoen for at udvikle depression” siger Karmel Choi, der er forsker ved Harvard T.H. Chan School of Public Health. På baggrund af hendes undersøgelser, der bygger på sundhedsdata fra undersøgelsens næsten 8.000 deltagere, konkluderer hun, at blot 35 minutter moderat fysisk aktivitet dagligt reducerer risikoen for depressioner med hele 17 procent.

Strategi for 300 millioner mennesker med depression

Resultatet er en del af et større forskningsprojekt, der undersøger hvordan og i hvilket omfang livsstilsændringer kan reducere risikoen for depression. Depression er ikke kun en ekstrem ubehagelig sygdom, den har også store omkostninger både for den enkelte og for samfundet.

Ifølge Psykiatrifonden udvikler hver femte eller sjette dansker på et tidspunkt i livet symptomer på depression. Depression er således så udbredt og almindeligt, at selvom vi ikke selv rammes af depression, så vil vi sandsynligvis alle opleve depression på tæt hold på et tidspunkt, fx blandt kollegaer, venner og familie, der rammes af sygdommen.

Og blandt resten af verdens befolkning udgør depression og depressive lidelser ligeledes en både menneskelig og samfundsøkonomisk belastning. Ifølge WHO oplever op mod 300 millioner mennesker hver dag symptomer på depression.
"Omfanget af depression rundt om i verden understreger behovet for effektive strategier, der kan hjælpe mennesker med depression” siger Karmel Choi. Og her kan fysisk aktivitet være et effektivt redskab, som alle mennesker verden over kan have glæde af, fordi det ikke kræver nogen særlige forudsætninger.
”Vi mener, der kan være mange faktorer, der kan være en del af en strategi, der skal gøre mennesket mere modstandsdygtig og mindske risikoen for at udvikle depression. Her kan fysisk aktivitet være en vigtig del af forebyggelsen”.


Symptomer ved depression

Ifølge Psykiatrifonden kan fysiske smerter, hovedpine, spændinger og søvnløshed være de første tegn på en begyndende depression. Angst er ofte også et centralt symptom ved depression og er tit forbundet med stress. Her er nogle af de mest almindelige tegn på depression, som, ifølge Psykiatrifonden og Sundhedsstyrelsen, bør være anledning til at man konsultere sin læge:

Symptomer på depression kan være, at:

  • man føler sig trist, nedtrykt og træt over en længere periode uden at kunne pege på en årsag    
  • man mister interessen for de fleste ting og mangler sin sædvanlige energi og drivkraft
  • man bebrejder sig selv og føler skyld over at have det som man har det
  • man mangler selvtillid og livet virker meningsløst og uden betydning
  • man ikke kan koncentrere sig som sædvanligt
  • man isolerer sig og orker ikke socialt samvær
  • søvnkvaliteten er dårlig; man vågner ofte om natten eller tidligt om morgenen – eller man sover for meget
  • man enten har stærkt nedsat eller overdreven appetit
  • der kan forekomme selvmordstanker
Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^