Forkølelse. Hvad kan du selv gøre?

Kategori: Sundhed

Forkølelse. Hvad kan du selv gøre? 

Forkølelser er generende, men der er flere ting, du kan gøre for at lindre generne og slippe for at forkølelsen trækker ud.

Træthed og manglende appetit er som regel en del af en forkølelse, men forudsætningen for at komme hurtigt på benene igen, er at sørge for at kroppen får hvile og tilført energi. Derfor er det vigtigt, at sørge for at spise godt og varieret, få drukket rigelig væske, få bevæget sig, når kræfterne er til det og sørge for søvn og masser af hvile. Derudover kan nogle enkle tips lindre gener som tilstoppet næse og halsonde: 

Varm damp

Varm damp kan have en rar og lindrende effekt på en forkølelse. Varmen løsner op, fugter slimhinderne og giver passage i næsen.
Hæld meget varmt vand i en skål og tilsæt evt. kamille. Tag et håndklæde over hovedet, bøj dig ind over skålen og indånd dampen gennem næsen.

Puds næse

Når du er forkølet, er det en god ide at pudse næse ofte. Men undgå at blæse så kraftigt, at det forårsager tryk og smerter i mellemøret. Brug evt. næsespray, den løsner sekret i næsen og får slimhinderne i næsen til at trække sig sammen, så du igen kan trække vejret gennem næsen.
Næsespray kan også medvirke til at lindre den hovedpine, der ofte følger med en forkølelse samt lindre symptomer på bihulebetændelse. Men husk, at længere tids brug af næsespray kan irritere slimhinderne i næsen.
Har forkølelsen ført til rød og irriteret hud omkring næsen, kan mentol-, eucalyptus- eller kamfersalve ofte virke lindrende.

Kroppen restituerer under søvn og hvile

Med søvn og masser af hvile giver du kroppen de bedste muligheder for at restituere. Det kan være svært at finde ro, hvis man har tilstoppet næse. Brug næsespray inden du går i seng og sov med hovedet højt, så sekret løber ned og ud, i stedet for at sætte sig i pande- og bihule. Læg fx et par bøger under dit sengegærde.

Varme og kolde omslag

Varme eller kolde omslag kan have en lindrende effekt på smerter i pande og bihule. Prøv med en klud varmet i mikrobølgeovn eller en lille pose frosne ærter på de ømme områder i panden og under øjnene.

Lindring til halsen

Blandt gamle husråd findes mange forslag til, hvordan man lindrer ondt i halsen. Nogle foretrækker at drikke varm kamillete eller varm mælk med honning, mens andre oplever at havregrød, lakrids eller at gurgle hals med lunken saltvand, virker lindrende.

Minimer risikoen for smitte

Det er svært at helt at undgå at blive forkølet, for forkølelse er en smitsom virus. I gennemsnit er danskerne forkølet to til tre gange om året. Smitten sker fra en forkølet person til en anden via luftbårne dråber (nys og hoste) og ved berøring, samtidig smitter en forkølet person allerede fra dagen før sygdommen bryder ud og til forkølelsen er helt overstået. 

  • Vask hænder hyppigt. Virus spredes især via vores hænder. Spredningen sker fx via dørhåndtag, håndtryk eller pudsning af næse på børn. Når man derefter klør sig ved øjet eller næsen, har virus direkte adgang til slimhinderne.
  • Undgå at røre ved næse og øjne efter berøring med forkølede.
  • Undgå ophold i rum med mange mennesker, da der her er større smitterisiko.
  • Hold afstand til den forkølede, hvis det er muligt.
  • Bliv hjemme, når du er syg – du er mere modtagelig for forkølelsesvira, når dit immunforsvar har det dårligt.
  • Der hersker stadig en del uenighed om hvorvidt kulde direkte kan udløse forkølelse eller ej, men et gammelt husråd er, at man bør holde sine fødder varme.
  • Luft ud. Røg og tør luft irriterer slimhinderne, og det gør os mere modtagelige for virus.
Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^