Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma

Fiskeolie under graviditeten reducerer barnets risiko for astma 

Børn har markant mindre risiko for at udvikle astma, hvis deres mødre har indtaget fiskeolie under graviditeten. Det viser et nyt studie fra Copenhagen Prospective Studies on Asthma in Childhood (COPSAC) under Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet. Forskerne har fulgt en gruppe gravide og deres børn siden 2010, og resultaterne er ikke til at tage fejl af. Der er en tredjedel færre astmabørn blandt dem, hvis mødre har fået fiskeolie under sidste semester af graviditeten, fortæller klinisk professor og leder af COPSAC Hans Bisgaard.

"Fiskeolie indeholder langkædede fedtsyrer, og et højt niveau af dem hjælper til at reducere børnenes risiko for at udvikle astma. Effekten er tydeligst hos de kvinder, der i forvejen har et lavt niveau af fedtsyrerne, men alle de kvinder, der indtog fiskeolie i sidste semester af graviditeten, har mindsket deres børns risiko for at udvikle astma med minimum 32 procent. Der er ikke nogen negative effekter, selvom man indtager mere fiskeolie, end man har brug for. Derfor vil jeg anbefale fiskeolie til alle gravide i sidste trimester," siger han.

Astma er den kroniske sygdom, der oftest optræder blandt børn. 20 procent af alle småbørn har astmatiske symptomer, og det er den hyppigste årsag til indlæggelser, lægebesøg og ordinering af medicin til børn. Derfor er de nye resultater ikke kun vigtige for de enkelte mødre og deres børn, men kan også spare samfundet for en masse udgifter, understreger Hans Bisgaard.

Behov for fiskeolie er arveligt
Tilbage i 2010 opdelte forskerne 736 kvinder, der alle var på vej ind i tredje trimester af graviditeten, i to grupper. Den ene gruppe fik en dosis fiskeolie hver dag under tredje trimester, mens den anden gruppe fik en dosis olivenolie. Først da børnene blev tre år gamle, fik kvinderne at vide, om de havde fået det ene eller det andet. I dag, fem år senere, er det tydeligt, at fiskeolien har nedsat risikoen for astma betydeligt. Forklaringen ligger i immunforsvaret, forklarer Hans Bisgaard.

”De langkædede fedtsyrer, som fiskeolie indeholder, er vigtige for immunforsvaret. Hvis cellemembranen ikke har den tilstrækkelige mængde af fedtsyrer, kan den ikke danne immunstoffer. Dermed bliver risikoen for at udvikle astma højere. Vores evne til at optage de her fedtsyrer er genetisk bestemt, så nogle er bedre til at optage dem end andre. Dem, som ikke er så gode til at optage fedtsyrerne, har brug for større mængder,” siger han.

Resultaterne er vigtige for forebyggelse af børneastma, men ifølge Hans Bisgaard, kan det også have betydning for en række andre sygdomme. Astma er en kronisk betændelsessygdom, og dermed er den i gruppe med for eksempel diabetes, gigt og tarmsygdomme. Tidligere studier har vist, at indgreb, der øger risikoen for astma, som for eksempel kejsersnit, ligeledes øgede risikoen for at udvikle andre kroniske betændelsestilstande senere i livet. Derfor er det Hans Bisgaards teori, at noget, der kan nedsætte risikoen for astma, også kan nedsætte risikoen for de andre sygdomme. Denne sammenhæng er dog ikke bevist.

Studiet 'Fish Oil-Derived Fatty Acids in Pregnancy and Wheeze and Asthma in Offspring' er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine og kan læses her.

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^