Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Sundhed
Farmaceut: Danskerne mangler viden om antibiotika
Redaktionen

At vågne op ør, varm og med de første tegn på en infektion er en situation, alle frygter. Du ved allerede nu, at du kan se frem til flere dage i sengen med et forbrug af halspastiller og kleenex, der siger spar to - og den periode vil de fleste gerne forkorte mest muligt. Så når lægen kan ordinere noget, der hjælper processen på vej, tager du pænt imod. Men i virkeligheden skal du i fremtiden måske vælge de ekstra sygedage og lade kroppen gøre arbejdet - uden hjælp fra antibiotika.
Det kan lyde mærkeligt at sige nej til noget, du ved kan gøre dig rask hurtigere. Men i mange tilfælde gør du egentlig dig selv og andre en bjørnetjeneste ved at indtage antibiotika. For med unødig brug af antibiotika stiger udvikling af resistens hos bakterierne – og det påvirker os alle.

Antibiotikaresistens
Antibiotikaresistens er et stigende problem – både globalt og i Danmark. Bakterierne kan udvikle resistens hurtigere, end vi formår at udvikle antibiotika, hvilket risikerer at stille os magtesløse over for simple infektioner i fremtiden. De seneste 20 år er antibiotikaforbruget i Danmark steget med næsten 40%, og ifølge farmaceut og stifter af onlineapoteket Apopro.dk, Tine Vestergaard, skyldes det udprægede misforståelser af, hvornår det rent faktisk er nødvendigt at hjælpe kroppen på vej.
"Langt de fleste sygdomme, vi har på en sæson, er virussygdomme, og der har antibiotika ingen effekt. Og milde infektioner, det kan være en mild halsbetændelse, vil kroppens immunforsvar selv slå ned, så der er egentlig ikke brug for antibiotika," siger farmaceut og apoteker Tine Vestergaard og fortsætter: "Man kan derfor spørge sig selv om hvorvidt et behandlingsforløb, der forkorter sygdommen med 2-4 dage, er det værd?"

3 misforståelser omkring antibiotika
Tine Vestergaard afklarer her de 3 mest typiske misforståelser omkring antibiotika.

  • Tese I: Resistens påvirker kun mig selv
    Det er ikke din krop, der udvikler resistens, men bakterierne i din krop. Det vil sige, at de resistente bakterier kan overføres til andre mennesker, der derfor også vil blive ramt af resistensproblemet. Bakterier kan også overføre resistens til hinanden, og derfor kan resistens hos bakterier fra fx grise også overføres til bakterier, der er sygdomsfremkaldende hos mennesker. Resistens påvirker altså andre end dig selv, og for at minimere overførslen af resistente bakterier er det derfor vigtigt at sørge for god håndhygiejne især efter toiletbesøg, og når du håndterer råt kød.
  • Tese II: Antibiotika kan bruges mod alle infektioner
    Antibiotika virker ikke mod virussygdomme som forkølelse og influenza, men anvendes mod bakterier. Det er dog langt fra alle bakterieinfektioner, hvor antibiotika er nødvendig. Mindre infektioner som en mild halsbetændelse og mellemørebetændelse kan kroppens immunforsvar i de fleste tilfælde selv klare.
  • Tese III: Du kan stoppe en antibiotikakur, når du ikke længere har symptomer
    Nogle bakterieinfektioner kræver behandling med antibiotika, men mange tror kuren kan afbrydes, når de ikke længere har symptomer. At du ikke længere har symptomer betyder ikke nødvendigvis, at bakterien er helt væk, og du er blevet rask. Derfor er det vigtigt, at du altid følger din læges rådgivning. Dog kan det være en fordel at afbryde en antibiotikakur før tid, hvis det er muligt, da risikoen for at bakterierne udvikler resistens stiger, jo længere tid din krop udsættes for antibiotika. Tager du fx antibiotika for en bihulebetændelse, udsættes din mave og tarme også for antibiotika, hvilket er unødvendigt og derfor skadeligt. Det er vigtigt at understrege, at det udelukkende er med accept fra din læge, at du kan afbryde en antibiotikakur før tid. 
Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge...

Læs mere
Sundhed
Coronasmitte: Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

På de sociale medier florerer der en masse ”gode råd” til, hvordan man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med coronavirus. Ingen fødevarer er en garanti mod corona, understreger Fødevarestyrelsen. Vigtigst er det at følge Sundhedsstyrelsens råd og holde en...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Sommertid 2020 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 28. marts og søndag 29. marts 2020 går vi over til sommertid. Det betyder, at uret skal stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere og man snydes for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for...

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om...

Læs mere
Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder...

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327%

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden...

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning?

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Studio Feder pyjamas

Studio Feder pyjamas

Svensk 70'er pendel

Svensk 70'er pendel

Køber du dit tøj i Danmark?

Køber du dit tøj i Danmark?

Er jagt en hobby kun for mænd?

Er jagt en hobby kun for mænd?

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^