Når man føler sig træt og uoplagt, er det nemt at havne i en ond cirkel. Man slæber sig gennem dagen, sover dårligt om natten, dropper alle de gode vaner, og orker ikke at gøre noget ved det. Desværre er der er ingen, der kommer og redder os fra vores selvmedlidenhed og de ligegyldige tv-serier ...

Træt og uoplagt? 12 effektive råd til mere energi og overskud 

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

  1. Væske. Får du vand nok?

    Ja, det er et lidt trivielt spørgsmål, men væskemangel er en af de mest almindelige årsager til træthed. Dehydrering virker sløvende på din koncentrationsevne og reaktionstid, så føler du dig sløv og ukoncentreret, så tank op med et glas vand eller to. Der er rigtig gode chancer for, at det hjælper.

  2. Frisk luft. Har du fået luft i dag?

    Endnu et lidt trivielt spørgsmål, men frisk luft og naturligt dagslys er vigtigt for at din krop og hjerne fungerer optimalt. Dagslyset påvirker signalstoffet serotonin og det lysfølsomme hormon melatoni i hjernen.

    Signalstoffet serotonin påvirkes, når vi opholder os ude i dagslys, og stimulerer humøret og følelsen af ro og balance.

    Melatonin udskilles i hjernen om natten, og er med til at regulere vores døgnrytme. Især i vintermånederne, hvor dagene er korte og nætterne lange, øges produktionen af melatonin og kan forstyrre vores døgnrytme og påvirke vores humør og energiniveau.

    En kort gåtur i løbet af dagen, giver dig en god portion frisk luft og dagslys. Gråvejr skal ikke forhindre dig, for selvom solen gemmer sig bag skyer, så når dagslyset igennem til dig.

  3. Søvn. Sover du godt?

    Det er svært at fungere uden tilstrækkelig søvn, og strækker søvnproblemerne sig over en længere periode, kan det være svært at få dagen til at hænge sammen.

    Søvnmangel har store helbredsmæssige konsekvenser; Man føler sig udbrændt, energiforladt, træt og uoplagt, man glemmer ting, har svært ved at koncentrere sig, og kan føle sig trist og pirrelig.

    Nogle mennesker oplever, at appetitten for mad såvel som socialt samvær og fysiske aktiviteter, er svækket når man ikke har fået sovet tilstrækkeligt, andre døjer med symptomer som hovedpine, svimmelhed og kvalme.

    Har du over en længere periode ikke fået dine 6-8 timers sammenhængene søvn, og har diverse råd til en god nattesøvn ikke hjulpet, så er det vigtigt at konsultere en læge. Der kan være mange forklaringer på, hvorfor man har søvnproblemer, men der findes heldigvis også mange former for effektiv behandling af søvnløshed.

    Få flere tips og råd til en god nattesøvn

  4. Mentaltræning. Nævn 5 ting du glæder dig til

    Tænk positivt, og værdsæt de gode ting i livet. Start ugen med at minde dig selv om de gode ting, der er i vente i ugens løb - og er der mangel på dem, så planlæg nogle dejlige oplevelser. Sørg for, at du hver dag foretager dig mindst én ting, som du er meget glad for og nyder.

  5. Siger du fra?

    Du kan godt blive rigtig træt og trist, hvis du føler sig taget for givet. At tage styringen, og sørge for at få sagt fra, kan resultere i en øjeblikkelig befriende følelse, og det vil, hvis du er konsekvent, øge energiniveauet og give dig overskud i hverdagen.

    Sig fra uden undskyldninger og lange forklaringer. Det vigtige er, at du mærker dit 'Nej tak', at du oplever at stå ved dig selv, dine grænser og hvad, der er godt og rigtigt for dig.

    Få flere gode råd til, hvordan du får sagt fra

  6. Blodsukker. Er du glad for slik og søde sager?

    Slik og søde sager kan give et hurtigt energi-kick, men som du ved, så er det en kort fornøjelse. De søde sager får blodsukkeret til at skyde i vejret, og giver en rar følelse at psykisk velvære og overskud, men herefter dykker euforien, og energien og humøret falder endda til et niveau, der ligger lavere end før du fik sukker.

    Det oplagte råd er naturligvis at prøve at holde sig fra sukker. Falder man i, så må man tage en 'kold tyrker', og bestræbe sig på at få blodsukkeret i balance. Bliver trangen til sødt for stærk, så kan man snige sig til lidt sødt med frugt, eller snuppe et stykke mørk chokolade med 70-80% kakaoindhold. Er det helt galt med slik-trangen, så kan en sukkerfri Gajol tage toppen.

    Læs mere om sukkerafhængighed

  7. Vaner. Er du tilfreds med dine vaner?

    Overvej dine daglige rutiner og vaner. Du har måske flere rutiner, som du ind i mellem har tænkt, du gerne vil ændre. Måske har du bare ikke lige haft overskud til at gøre noget ved dem? Planlæg dig ud af det!

    List de vaner, du gerne ville have ændret og lav en dag-til-dag plan over, hvordan du kunne forestille dig nye, gode vaner indgik i din hverdag. Beslut dig for at droppe en dårlig vane og tilføje en god vane pr. uge, til målet er nået.

  8. Kosten. Spiser du varieret?

    En forudsætning for at være frisk og rask, er at kroppen får tilført de nødvendige næringsstoffer cellerne har brug for, for at fungere. Spiser du varieret, følger de 10 kostråd og supplerer med en multivitamin- og mineraltablet, får du dækket dit behov for vitaminer og mineraler. Undlad jern som kosttilskud, medmindre din læge har konstateret jernmangel, da for meget jern skader kroppen.

  9. Oplevelser. Hvornår har du sidst prøvet noget nyt?

    Hvornår har du sidst følt dig inspireret og begejstret? Nogen gange kan kedsomhed, mangel på udfordringer og oplevelser føre til dvaskhed og træthed. Prøv noget nyt: arranger en chartertur med en veninde, meld dig som besøgsven hos den lokale Røde Kors afdeling, tag et kursus i drageflyvning, fægtning eller dykning, riv en dag ud af kalenderen og tag på spa og massageophold. Gør noget! – og bryd den daglige trummerum.

  10. Snup en time-out

    En ny god vane kan være at tillade dig selv ti minutters pause nogle gange om dagen. Pausen skal bruges til at tænke på noget andet end det du lige er i gang med, få slappet af i kroppen og få samlet dig.

  11. Motion. Bevæger du dig tilstrækkeligt?

    Noget af det der bedst forebygger træthed, er motion. Du behøver hverken kort til fitness-center eller nyt træningstøj for at få den daglige motion. Tag cyklen i stedet for bilen, lad bilen stå og gå på indkøb og tag trappen i stedet for elevatoren. Gå en tur i frokostpausen, og tag en tur i skoven i weekenden.

  12. Socialt samvær. Fik du et kick, sidste gang du så venner og bekendte?

    Ofte kan samværet med andre mennesker give energi og overskud, for her er man tvunget til at være til stede og lytte og forholde sig til andre end sig selv. Når man er sammen med andre, er der ikke plads til ynk og selvmedlidenhed, og det kan være lige netop den afledningsmanøvre, der er brug for, for at komme ovenpå igen.

Læs også:

 

 

Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^