Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40

Kategori: Sundhed

Ernæringsterapeut: Derfor kan din vægt være tung at danse med efter de 40 

Sandhedens time er kommet. Du stiller dig frygtsomt på vægten, men ... hvorfor viser den stadig for mange kilo?! Du har jo gjort alt, hvad der plejer at virke, når du vil smide et par kilo, så hvorfor går vægten ikke nedad nu?

Det skal jeg fortælle dig. Omkring overgangsalderen gennemgår din krop massive forandringer, og det betyder desværre vægtstigning for mange kvinder – faktisk for over 70%. Så stop selvbebrejdelserne, for de gør kun det hele værre, og sæt dig i stedet ind i, hvad det er for udfordringer du nu står med, for der er nemlig en helt naturlig forklaring på det, du oplever.

Det handler hverken om manglende viljestyrke eller dårlige vaner, men om manglende viden og indsigt i din egen krops mekanismer. Du har brug for at vide, hvordan din krops biokemi (altså de interne processer) fungerer efter 40+, og du har brug for at vide, hvad du nu skal gøre, for at genvinde en slank og sund skikkelse.

Hold modet oppe, for med indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, hormonel ubalance, stofskifte og stress, vil du være i stand til at tabe ekstra kilo og holde normalvægten.

Hvorfor driller vægten pludselig?

De mest almindelige årsager til vægtøgning efter 40-årsalderen er:

  • hormonerne ændrer sig.
  • fedtet sætter sig anderledes.
  • muskelmassen reduceres.
  • stofskiftet falder.
  • søvnen bliver dårligere.

Det betyder bl.a., at din krops evne til at håndtere kulhydrater og forbrænde fedtdepoterne falder. Det handler ikke længere om, hvor mange kalorier du får, men hvor de kommer fra. Dét påvirker nemlig din krops biokemi og dermed både vægten og velværet.

Skjult insulinresistens

Hormonforandringer – eller et højt sukker- og kulhydratindtag gennem mange år – kan føre til skjult insulinresistens. Det er usynligt i de almindelige blodprøver, men gør det utrolig svært at holde sin normalvægt eller tabe sig.

Det forhøjede insulinniveau efter måltider får dine fedtceller til at gå i baglås, så kroppen ikke længere kan forbruge sit fedt. Uanset hvor få kalorier du indtager, sniger der sig bare flere kilo på sidebenene - og måske også et par livsstilssygdomme.

Forstå din krops nye biokemi

Vil du beholde faconen fra tidligere i livet, har du derfor brug for noget bedre brændstof. På mine forløb anbefaler jeg en særlig lav kulhydratkost. Jeg kalder det cellemad. Den består af gode, naturlige råvarer sprængfulde af næringsstoffer, antioxidanter og sundt fedt.

Cellemaden er lækker, og man bliver faktisk afhængig af den, når man først har smagt og mærket effekten af den. Når du ændrer din kost til cellemad, kommer der hurtigt balance i din biokemi. Kroppen kan igen forbrænde fedtet, og du vil endelig tabe dig, sprudle af energi og have det fantastisk i din krop.

Om Luuna Sommer

Forfatter Luuna Sommer er universitetsuddannet ernæringsterapeut (BSc Hons, University of Westminster, UK). Hun er også kvinden bag Luunasommer.dk, hvor hun med sin store viden om kost og sundhed, vejleder kvinder, der stræber efter en smallere talje og en sundere livsstil.

I Luunasommer-universet på Luunasommer.dk deler hun ud af sine erfaringer, og giver kvinder redskaberne til et liv med øget velvære og mere energi og overskud i hverdagen.

Det handler blandt andet om at give kvinder en større indsigt i sammenhængen mellem kost og trivsel, forstå de biokemiske sammenhænge fx hvordan vi påvirkes af hormonel ubalance, vores stofskifte og den stress vi udsætter os selv for i hverdagen.

Med viden og indsigt, tips og strategier er vejen banet for et liv i balance, øget selvtilfredshed, bedre humør og mere energi og overskud til at nyde tilværelsen.

Læs mere om cellemad, biokemi og vægttab efter 40-årsalderen på Luunasommer.dk

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^