Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Sundhed
Døjer du med led- og rygsmerter?

Smerter i ryg og led kan være gigt. Test dig selv online ...

Smerter kan skyldes gigt
Op mod 100.000 danskere i alle aldre lider af ledde- og rygsøjlegigt, én tredjedel uden at vide det. Derfor lancerer de danske gigtlæger nu en kampagne, der skal få flere med konstante led- eller rygsmerter til at reagere på deres symptomer. Via en ny gigttest på nettet kan man kan hurtigt afklare, om man har symptomer på leddegigt eller rygsøjlegigt, og om man bør gå til lægen.

Av og godmorgen!
Op mod 35.000 danskere i alle aldre vågner hver morgen med smerter i led eller ryg. Har man haft disse smerter i længere tid, så kan det være symptomer på gigt. For i modsætning til hvad mange tror, så kan kvinder og mænd godt få leddegigt og rygsøjlegigt tidligt i livet:
"Det er ikke unormalt at få disse gigtformer, når man er mellem 30 og 50 år. Vi ser mange yngre kvinder og mænd, som i lang tid har haft smerter i led eller rygsøjle uden at vide, at de stærke smerter er kroppens advarsel om, at de har en gigtsygdom. Men jo tidligere man opdager leddegigt og rygsøjlegigt og kommer i behandling, jo større er chancen for at undgå invaliditet," forklarer speciallæge Berit Schiøttz-Christensen, formand for Dansk Reumatologisk Selskab, som sammen med Dansk Børnereumatologisk Selskab står bag den nye gigtkampagne.

Test dig selv online
Ny gigttest på nettet kan afsløre symptomer
Den nye gigtkampagne har til formål at få flere danskere med længerevarende led- og rygsmerter til at blive undersøgt for leddegigt og rygsøjlegigt så tidligt som muligt og gøre opmærksom på, at gigt rammer alle aldersgrupper – også børn. Man vil møde kampagnen i form af en aktiv presseindsats, bannerannoncer, samt events på apoteker rundt i landet. Og så har gigtlægerne udviklet en online-test på Gigttesten.dk, hvor man hurtigt og nemt kan se, om der er et umiddelbart behov for at opsøge egen læge.
”De typiske symptomer på ledde- og rygsøjlegigt er, at man har ondt i ryg og led, når man vågner om morgenen og at fysisk aktivitet i løbet af dagen nedsætter smerterne. Dette er modsat slidgigt, som mange danskere lider under, hvor man får mere og mere ondt af dagens fysiske aktivitet,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Danskerne går rundt med smerter uden at søge læge
En ny undersøgelse, som gigtlægerne står bag, viser, at hele 31 pct. af danskerne har oplevet smerter i led og ryg om morgenen. Hver fjerde har oplevet, at smerterne har varet i mere end en måned, og 51 pct. med længerevarende smerter er endnu ikke gået til læge for at få tjekket symptomerne. Blandt de 18 til 44-årige har kun to ud af fem søgt læge på baggrund af symptomerne.
”Vores undersøgelse viser, at mange ikke reagerer på deres smerter, og det er måske fordi, de ikke ved, det kan være gigt. Undersøgelsen viser nemlig også, at kun 14 pct. af danskerne og kun ni pct. af mændene har hørt om fx rygsøjlegigt – på trods af at denne sygdom især rammer mænd,” siger Berit Schiøttz-Christensen.

Børn kan også få gigt
Børn har også risiko for at få gigt. Men 65 pct. af befolkningen har ifølge den nye undersøgelse ikke hørt om børnegigt.
”Vi vil meget gerne gøre opmærksom på, at børn også kan få gigt, så børns gigtsymptomer bliver opdaget så tidligt som muligt. Har ens barn længerevarende smerter i arme, ben eller ryg, og har barnet svært ved at deltage i fysiske aktiviteter på lige fod med jævnaldrende, så kan det være tegn på gigt,” siger professor Troels Herlin, formand for Dansk Børnereumatologisk Selskab.
Før man tager sit barn til lægen for at få det undersøgt, kan man se, om barnet har symptomer på børnegigt på Gigttesten.dk. Børnegigt rammer 120 piger og drenge hvert år. Sygdommene skyldes, at kroppens eget immunforsvar ødelægger leddene. Symptomerne er typisk smerter, hævelser og ømhed i led eller ryg. Jo tidligere sygdommene opdages, jo mere effektivt kan de behandles.

Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge...

Læs mere
Sundhed
Coronasmitte: Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

På de sociale medier florerer der en masse ”gode råd” til, hvordan man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med coronavirus. Ingen fødevarer er en garanti mod corona, understreger Fødevarestyrelsen. Vigtigst er det at følge Sundhedsstyrelsens råd og holde en...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Sommertid 2020 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 28. marts og søndag 29. marts 2020 går vi over til sommertid. Det betyder, at uret skal stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere og man snydes for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for...

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om...

Læs mere
Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder...

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327%

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden...

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning?

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Staudefrø: Russisk Mandstro

Staudefrø: Russisk Mandstro

Stor LED pære

Stor LED pære

Studio Feder pyjamas

Studio Feder pyjamas

Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^