Tommy Hilfiger
AVIVIR Baobab
Kare Design spisebordsstol
Danmarks Dufte:<BR> Mild og duftende hudpleje
Kategori: Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig
Redaktionen

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Hvad er symptomerne på fødevareallergi?

Fødevareallergi viser sig som overfølsomhedsreaktioner, når der indtages bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Blandt de fødevarer, der hyppigst er anledning til allergireaktioner, er komælk, æg, fisk, hvede, nødder og skaldyr samt i meget sjældne tilfælde tilsætningsstoffer. 

Symptomerne på fødevareallergi varierer fra person til person, men kan blandt andet vise sig som diarré, mavesmerter, oppustethed, kløe i øjne, ører, næse, mund og svælg samt øget træthed. I yderst sjældne tilfælde kan fødevareallergi udløse et såkaldt anafylaktisk shock. Reaktionen ses især blandt mennesker med allergi overfor mælk eller peanut, og viser sig mellem et par minutter og op til en time efter, man har været i kontakt med det udløsende stof. Reaktionen kan være voldsom og livstruende, fordi hævelse i mund og svælg medfører, at man får problemer med at trække vejret.

Derfor bør lægen stille diagnosen

Oplever man allergiske symptomer når man indtager udvalgte fødevarer, bør man konsultere sin læge. Mange føler sig imidlertid så sikre på, at det de oplever, er symptomer på fødevareallergi, at de undlader at konsultere lægen, og blot sørger for at undgå de fødevarer, de mener udløser dem.

At udelade enkelte fødevarer i kosten behøver ikke udgøre noget problem, hvis det ikke opleves som afsavn og hvis man ellers sørger for at få dækket behovet for næringsstoffer gennem andre fødevarer.
Der er imidlertid mennesker, der føler sig meget påvirket og begrænset af at skulle sørge for at undgå de fødevarer, de mener, ikke at kunne tåle. Hverdagen præges af ængstelighed for at man ved en fejltagelse indtager mad, der kan udløse uventede allergireaktioner; varedeklarationer gennemgås minutiøst, og man takker nej til mad, hvis man har den mindste mistanke om, at den indeholder allergifremkaldende ingredienser.

Som fødevareallergiker kan man også nemt komme til at føle sig som en belastning i sociale sammenhænge, fordi man må involvere andre mennesker for at sikre sig, at den mad, der serveres, ikke indeholder noget, man ikke kan tåle. Oftest mødes man med stor forståelse, ikke mindst fordi de fleste har hørt skrækhistorier om livstruende reaktioner på fødevareallergi, på trods af at disse anfald sjældent forekommer.  

1 ud af 10, der tror de har fødevareallergi, har det ikke

Frygten for at blive overrasket af allergiske reaktioner kan nemt resultere i at man bliver overopmærksom på enhver lille fornemmelse i kroppen. Da mange symptomer på fødevareallergi samtidig kan minde om symptomer på andre lidelser og mere almindelige ubehag, så kan oplevelsen af, hvornår der er tale om en allergireaktion, være diffus. Fx kan de mavesmerter man oplever, skyldes forstoppelse, og den træthed man føler, skyldes mangel på søvn.

Ifølge Sundhedsstyrelsens er selvdiagnostisering af fødevareallergier et udbredt fænomen. Kun 1 af 10, som selv mener at have fødevareallergi, har ifølge deres opgørelser, reelt fødevareallergi. Der er således rigtig mange mennesker, der i hverdagen bruger tid og kræfter på, helt unødigt, at bekymre sig om allergiske reaktioner og pålægger sig selv restriktioner, selvom de symptomer de oplever muligvis skyldes noget andet end allergi.

Den fejlagtige selvdiagnose kan, udover at påtvinge den enkelte restriktioner og uro, også betyde, at de, der rent faktisk har en fødevareallergi, kan have sværere ved at blive taget alvorligt. For ens egen og for omgivelsernes skyld samt for de mennesker, der reelt har fødevareallergi, er der derfor al mulig grund til at konsultere lægen, hvis man har mistænke om fødevareallergi.

Udredning af fødevareallergi trin for trin

På Sundhed.dk kan man læse om, hvordan man skal forholde sig, hvis man har mistanke om fødevareallergi. Her beskriver Heidi Julius Schnoor, diætist på Dermatologisk-Allergologisk afdeling på Gentofte Hospital, i detaljer symptomer på fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed som laktoseintolerans og cøliaki.

For at få et overblik over, hvilke fødevarer, der udløser allergireaktionen, anbefaler hun at man blandt andet registrerer kost og symptomer over en 14 dages periode. Herefter kan man, sammen med sin praktiserende læge, gennemgå listen og evt. få yderligere bekræftet allergien med blodprøver, priktest og fødevareprovokationer. Behandling af fødevareallergi handler som regel om at undgå de fødevarer, man reagerer på, men kan også indbefatte medicinsk behandling. 

 

Kilde: 'Fødevareoverfølsomhed', Sundhed.dk, januar 2019Sundhed
Sådan får du en god søvn

Søvn optager en tredjedel af vores liv og er vital for vores velbefindende. Mens vi sover bearbejdes tanker og indtryk, og efter en en god nats søvn føler vi os oplagte og udhvilede, og klar til en ny dag. Men op mod hver femte voksne dansker lider af søvnproblemer og de følgerne af søvnløshed som...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder...

Læs mere
Sundhed
Træt og uoplagt? 12 vigtige råd til mere energi og overskud

Går du og er småirriteret, glemsom og mangler lysten og energien til at få tingene gjort? Her får du 12 tips til, hvordan du kan gå hverdagen i møde med fornyet energi og overskud.

Læs mere
Sundhed
Bønner mætter lige så godt som kød

At et måltid giver god mæthedsfølelse, er ikke nødvendigvis ensbetydende med at det indeholder kød. Et studie fra Institut for Idræt og Ernæring ved Købehavns Universitet viser, at bælgfrugter mætter lige så godt som kød.

Læs mere
Sundhed
Lær at løbe på 28 dage

Med en nænsom opstart kan du, i løbet af bare 28 dage, nyde at en løbetur, og tilbagelægge 4 kilometer uden at have brug for pauser.

Læs mere
Sundhed
Forskning: Nyt om senfølger efter COVID-19

Et nyt videnskabeligt studie af senfølgerne af COVID-19 sygdom, vækker bekymring. Tidligere undersøgelser bekræfter, at man i mange måneder efter sygdom som følge af COVID-19, fortsat kan være plaget af symptomer. Nu viser en ny undersøgelse, at der blandt COVID-19-smittede, der har haft alvorlige...

Læs mere
Sundhed
Rosacea: Årsag og behandling

Rødme på næse, hage, pande og kinder, små bumselignende knopper, sviende øjne og tydelige blodkar er alle symptomer på den kroniske hudsygdom, rosacea.

Hudlidelsen forekommer oftest i ansigtet, men kan også vise sig ved rødme på halsen og øvre del af brystet.

Rosacea rammer 5-10% af den voksne...

Læs mere
Sundhed
Lugtesansen er kroppens hurtigste advarselssystem

Har du svært ved at skjule dit ubehag, når din næse opfanger en dårlig lugt, så findes der en god forklaring.

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Sundhed
Test dig selv: Præges dit liv af usunde tankemønstre?

Det er svært ikke indimellem at måle sit eget liv og ens egen succes med andres. Men stræber man kun efter at præstere dét, der i andres øjne er perfekt, så kan det blive en endeløs kamp.

Når man, i sin konstante higen efter andres anerkendelse, ikke får den opmærksomhed, man har brug for, så...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Møbelolie & møbelvoks - økologisk

Møbelolie & møbelvoks - økologisk

Roy Kirkham tehætte Redoute Roses

Roy Kirkham tehætte Redoute Roses

Julepynt fra Vondels

Julepynt fra Vondels

Hundetaske i robust canvas og læder

Hundetaske i robust canvas og læder

Nye Bøger
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange...

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om...

Læs mere
Vulvodyni – den tabubelagte smerte

Ca. 17% af alle danske kvinder lider af vulvodyni, en smertefuld tilstand i de ydre kønsorganer, der gør det umuligt at have samleje. Alligevel har de færreste hørt om sygdommen, blandt andet på grund af stor usikkerhed blandt læger og det faktum, at sygdommen i høj grad er tabubelagt. Bogen...

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
Seneste nyt fra medierne ..
08.10.2021

Plejeprodukter: Top 10 spørgsmål om uønsket kemi

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Skal man undgå fluor i tandpasta? Er aluminium problematisk i deodoranter? Få svar på de oftest stillede spørgsmål om uønsket kemi i plejeprodukter. Læs mere


02.10.2021

Brystkræft rammer enlige kvinder hårdest

Aarhus Universitet

Enlige kvinder, der får brystkræft, har en højere dødelighed sammenlignet med kvinder i parforhold. Det samme har kvinder med lav indkomst, lav uddannelse eller kvinder uden for arbejdsmarkedet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet. Læs mere


30.09.2021

Danmark skal have et nationalt net af naturstier

Miljøministerie

Alle danskere skal have glæde af vores fantastiske natur og have rig mulighed for gode oplevelser i naturen. Derfor ønsker regeringen at etablere et nationalt net af stier og ruter i Danmark, som skal være med til at udbrede kendskabet til naturen. Læs mere


29.09.2021

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane

Arbejdstilsynet

Ny indsats sætter fokus på seksuel chikane og andre krænkende handlinger i udvalgte brancher, blandt andet indenfor; universiteter og forskning, film & bøger, presse, politi, beredskab og fængsler ... Læs mere


08.09.2021

Historisk høj tilslutning til influenzavaccination

Apotekerforeningen.dk

Tilslutningen til vaccination mod influenza blandt personer over 65 år ramte et historisk højt niveau i den forgangne sæson. Det skyldes ikke mindst, at cirka 275.000 flere personer over 65 år valgte at lade sig vaccinere i forhold til tidligere Læs mere


06.09.2021

Titaniumdioxid: Populært farvestof i madvarer bør snart være forbudt

Forbrugerrådet Tænk Kemi

Farvestoffet titaniumdioxid kan findes i mad og slik. Men stoffet er ifølge EU ikke sikkert og kan snart være blive forbudt. Flere virksomheder udfaser nu. Læs mere


Arkiv

^