Tekande fra Serax
Metal krukker House Doctor
Lanterner fra Rivièra Maison
Buddha i guld resin
Kategori: Sundhed
Derfor er udredning af din fødevareallergi vigtig
Redaktionen

Antallet af fødevareallergikere stiger, men mens der ifølge eksperter ikke er nogen tvivl om, at der gennem de senere år er sket en stigning i forekomsten af fødevareallergi, så er der stadig et misforhold mellem antallet af mennesker, der tror de har fødevareallergi, og dem der reelt har det.

Hvad er symptomerne på fødevareallergi?

Fødevareallergi viser sig som overfølsomhedsreaktioner, når der indtages bestemte fødevarer eller tilsætningsstoffer. Blandt de fødevarer, der hyppigst er anledning til allergireaktioner, er komælk, æg, fisk, hvede, nødder og skaldyr samt i meget sjældne tilfælde tilsætningsstoffer. 

Symptomerne på fødevareallergi varierer fra person til person, men kan blandt andet vise sig som diarré, mavesmerter, oppustethed, kløe i øjne, ører, næse, mund og svælg samt øget træthed. I yderst sjældne tilfælde kan fødevareallergi udløse et såkaldt anafylaktisk shock. Reaktionen ses især blandt mennesker med allergi overfor mælk eller peanut, og viser sig mellem et par minutter og op til en time efter, man har været i kontakt med det udløsende stof. Reaktionen kan være voldsom og livstruende, fordi hævelse i mund og svælg medfører, at man får problemer med at trække vejret.

Derfor bør lægen stille diagnosen

Oplever man allergiske symptomer når man indtager udvalgte fødevarer, bør man konsultere sin læge. Mange føler sig imidlertid så sikre på, at det de oplever, er symptomer på fødevareallergi, at de undlader at konsultere lægen, og blot sørger for at undgå de fødevarer, de mener udløser dem.

At udelade enkelte fødevarer i kosten behøver ikke udgøre noget problem, hvis det ikke opleves som afsavn og hvis man ellers sørger for at få dækket behovet for næringsstoffer gennem andre fødevarer.
Der er imidlertid mennesker, der føler sig meget påvirket og begrænset af at skulle sørge for at undgå de fødevarer, de mener, ikke at kunne tåle. Hverdagen præges af ængstelighed for at man ved en fejltagelse indtager mad, der kan udløse uventede allergireaktioner; varedeklarationer gennemgås minutiøst, og man takker nej til mad, hvis man har den mindste mistanke om, at den indeholder allergifremkaldende ingredienser.

Som fødevareallergiker kan man også nemt komme til at føle sig som en belastning i sociale sammenhænge, fordi man må involvere andre mennesker for at sikre sig, at den mad, der serveres, ikke indeholder noget, man ikke kan tåle. Oftest mødes man med stor forståelse, ikke mindst fordi de fleste har hørt skrækhistorier om livstruende reaktioner på fødevareallergi, på trods af at disse anfald sjældent forekommer.  

1 ud af 10, der tror de har fødevareallergi, har det ikke

Frygten for at blive overrasket af allergiske reaktioner kan nemt resultere i at man bliver overopmærksom på enhver lille fornemmelse i kroppen. Da mange symptomer på fødevareallergi samtidig kan minde om symptomer på andre lidelser og mere almindelige ubehag, så kan oplevelsen af, hvornår der er tale om en allergireaktion, være diffus. Fx kan de mavesmerter man oplever, skyldes forstoppelse, og den træthed man føler, skyldes mangel på søvn.

Ifølge Sundhedsstyrelsens er selvdiagnostisering af fødevareallergier et udbredt fænomen. Kun 1 af 10, som selv mener at have fødevareallergi, har ifølge deres opgørelser, reelt fødevareallergi. Der er således rigtig mange mennesker, der i hverdagen bruger tid og kræfter på, helt unødigt, at bekymre sig om allergiske reaktioner og pålægger sig selv restriktioner, selvom de symptomer de oplever muligvis skyldes noget andet end allergi.

Den fejlagtige selvdiagnose kan, udover at påtvinge den enkelte restriktioner og uro, også betyde, at de, der rent faktisk har en fødevareallergi, kan have sværere ved at blive taget alvorligt. For ens egen og for omgivelsernes skyld samt for de mennesker, der reelt har fødevareallergi, er der derfor al mulig grund til at konsultere lægen, hvis man har mistænke om fødevareallergi.

Udredning af fødevareallergi trin for trin

På Sundhed.dk kan man læse om, hvordan man skal forholde sig, hvis man har mistanke om fødevareallergi. Her beskriver Heidi Julius Schnoor, diætist på Dermatologisk-Allergologisk afdeling på Gentofte Hospital, i detaljer symptomer på fødevareallergi og ikke-allergisk fødevareoverfølsomhed som laktoseintolerans og cøliaki.

For at få et overblik over, hvilke fødevarer, der udløser allergireaktionen, anbefaler hun at man blandt andet registrerer kost og symptomer over en 14 dages periode. Herefter kan man, sammen med sin praktiserende læge, gennemgå listen og evt. få yderligere bekræftet allergien med blodprøver, priktest og fødevareprovokationer. Behandling af fødevareallergi handler som regel om at undgå de fødevarer, man reagerer på, men kan også indbefatte medicinsk behandling. 

 

Kilde: 'Fødevareoverfølsomhed', Sundhed.dk, januar 2019Sundhed
Opfordring til alle: Bidrag til forskning i coronavirus

Aalborg Universitet har netop lanceret en digital kortlægningsplatform, 'C19 SymMaps', hvor alle danskere opfordres til at registrere deres aktuelle sundhedstilstand - det gælder både, hvis du har eller ikke har, symptomer. Den indsamlede data skal hjælpe forskerne med at forstå og kortlægge...

Læs mere
Sundhed
Coronasmitte: Kan man spise sig til et bedre immunforsvar?

På de sociale medier florerer der en masse ”gode råd” til, hvordan man kan spise sig til et stærkere immunforsvar og dermed undgå at blive smittet med coronavirus. Ingen fødevarer er en garanti mod corona, understreger Fødevarestyrelsen. Vigtigst er det at følge Sundhedsstyrelsens råd og holde en...

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2020: Jernheste med forårsfornemmelser

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Forår
Sommertid 2020 - Skal uret stilles frem eller tilbage?

Natten mellem lørdag 28. marts og søndag 29. marts 2020 går vi over til sommertid. Det betyder, at uret skal stilles en time frem, hvilket betyder at dagen begynder en time tidligere og man snydes for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for...

Læs mere
Sundhed
Coronavirus: Ingen kender det reelle omfang

Siden det første tilfælde af coronavirus, covid-19, blev fundet i Wuhan i Hubei-provinsen i Kina i december 2019, har virussen ifølge WHO spredt sig til en verdensomspændende epidemi. I mellemtiden har sundhedsmyndigheder verden over forsøgt at holde os ajour med udbredelsen og løbende orienteret om...

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter. At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det betyder...

Læs mere
Sundhed
Nej, fødevareallergi er ikke eksploderet med 327%

Når flere medier fornyelig skriver at antallet af mennesker med fødevareallergi er steget eksplosivt med 327 procent, kan man ikke andet end blive bekymret, for fødevareallergi kan være en alvorlig lidelse med store konsekvenser for den enkelte, for livskvaliteten og trivslen i hverdagen.

Nyheden...

Læs mere
Forbrugernyt
Rengøringsmidler kan give kronisk eksem

Luftfriskere, duftpinde, duftkugler til støvsugeren og rengøringsmidler kan, på grund af indholdet af parfume og konserveringsstoffer, give eksem og allergi, skriver Forbrugerrådet TÆNK Kemi, der har undersøgt 27 populære rengøringsmider for indholdet af problematiske stoffer.

Læs mere
Sundhed
Hvad er tvangsoverspisning?

Tvangsoverspisning, også kaldet ’binge eating disorder’ eller BED, er den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Ifølge sundhedsmyndighederne lider mellem 50-60.0000 danskere af BED. Alligevel er tvangsoverspisning en overset og ofte misforstået lidelse.

Følelsen af, at man i perioder...

Læs mere
Sundhed
Women’s Healthy Weight Day

Den tredje torsdag i januar er det ’Women’s Healthy Weight Day’. Dagen er, ligesom mange andre mærkedage, af amerikansk oprindelse og har til formål at sætte fokus på vigtigheden af at have en sund og stabil kropsvægt. Når det ligefrem kræver en mærkedag, så skyldes det nok, at mange, og ikke mindst...

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Shopping Nyheder
Charlotte Perriand varmelampe

Charlotte Perriand varmelampe

Haveskulpturer & havekunst

Haveskulpturer & havekunst

Blomsterfrø: Islandsk valmue

Blomsterfrø: Islandsk valmue

Staudefrø: Russisk Mandstro

Staudefrø: Russisk Mandstro

Nye Bøger
Probiotika & præbiotika

Tarmbakterier er et af tidens helt store emner. De har en afgørende betydning for vores immunforsvar, fordøjelsesevne og tarmsundhed, og lige nu strømmer det ind med ny viden om sammenhænge, man knapt troede var mulige. Hvem ville have troet, at vores tarmbakterier har indflydelse på områder som...

Læs mere
Toptrimmede tarme, af Mette Borre

Stadig flere bliver vegetarer eller vælger generelt bare at spise mere grønt og indføre kødfrie dage. Samtidig har 10 procent af befolkningen irritabel tarm, og kan have særlig gavn af mere grønt. For grøn kost er godt for fordøjelsen, fastslår forfatterne bag den nye bog ’Toptrimmede tarme’.

Læs mere
Rigtig god fordøjelse, af Mette W Ravn og Mette Borre

Når fordøjelsen ikke fungerer, kan det føre til mistrivsel og sygdomme. Mange af os spiser generelt for meget salt, sødt, fedt og blødt, og det kan ind i mellem sætte fordøjelsen, samtidig kan en uhensigtsmæssig kostsammensætning og livsstil betyde, at mængden og arten af de bakterier vi har i...

Læs mere
Mindfulness for alle

Med bog og cd viser psykolog Loney Skaaning vejen til mindfulness, ligevægt og livsstyrke. Gennem et veltilrettelagt og overskueligt 4 ugers træningsprogram i form af cd'ens øvelser og bogens instruktioner, lærer du teknikker til mindfulness. Programmet består blandt andet af 20 minutters daglig...

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


18.03.2020

Professor: Tidlig opsporing af coronasmitte redder liv og arbejdspladser

Statens Institut for Folkesundhed, SDU.

"Vi bør teste folk med milde symptomer og folk i risikogrupper. Tidlig opsporing vil reducere antallet af kritisk syge og afkorte længden af krisen og dermed skåne vores økonomi mest muligt", siger professor i epidemiologi ved Statens Institut for Folkesundhed, Janne Tolstrup. Læs mere


18.03.2020

WHO: Tag ikke ibuprofen, hvis du har coronasymptomer

DR.dk

Verdenssundhedsorganisationen opfordrer til, at man tager parcetamol – pinex, panodil etc. - i stedet. Opfordringen kommer, efter at det medicinske tidsskrift The Lance i en forskningsundersøgelse indikerer, at ibuprofen – stoffet i ipren – kan gøre coronasmittede mere syge, end de er i forvejen,... Læs mere


Arkiv

^