Kategori: Sundhed

Trist og ængstelig i en krisetid? 

I en krise, som den vi befinder os i lige nu, bliver man nemt overvældet af frygt og ængstelighed. Det er utrygt, når ingen med sikkerhed kan sige, hvordan situationen vil udvikle sig, og det er stressende at tænke på, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man selv eller ens pårørende smittes.

At føle bekymring, når der opstår problemer, er i mange situationer en sund reaktion, fordi det får os til at fokusere på at finde en løsning.  I forbindelse med Corona-krisen har ’løsningen’ imidlertid lange udsigter, hvilket giver os rigtig god tid til at tumle med tankerne.

Det er udmattende, og hvis man ikke formår at stoppe sig selv, kan det udvikle sig til en spiral af katastrofetanker, håbløshed og bekymring. Derfor gælder om i tide at aflede sig selv og fokusere på de ting, hvor man har oplevelsen af formål og en følelse af at kunne gøre en forskel.

  1. Beslut dig for at få en god dag
    Tag én dag ad gangen og beslut dig for, at katastrofetankerne ikke skal have lov til at fylde dagen i dag.

  2. Mind dig selv om at der er lys forude
    Hold fast i og nyd tanken om at krisen vil få en ende, at der kommer en dag, hvor vi igen kan færdes frit og mødes med familie og venner, en dag hvor vi igen vil føle os trygge, stærke og lykkelige.

  3. Begræns nyhedsstrømmen
    Det er naturligvis vigtigt at holde sig orienteret om udviklingen, men i øjeblikket flyder nyhedsmedierne over med alarmerende overskrifter og historier, der puster til følelsen af magtesløshed og håbløshed. Skån dig selv, begræns nyhedsstrømmen og beslut dig for kun at tjekke nyhederne en enkelt gang om dagen.

  4. Vælg dine kilder med omhu
    Styr uden om forummer på nettet, hvor der deles uvidenskabelige helseråd, udokumenterede påstande og diskuteres konspirationsteorier. Hold dig til saglige medier og brug sundhedsmyndighederne som kilde, når du søger information om corona.

  5. Beskyt dig selv og din familie
    Bekæmp følelsen af magtesløshed ved at huske, hvor stor indflydelse du har, når det kommer til at mindske smittespredning. Beskyt dig selv, familien og alle andre ved nøje at følge myndighedernes anbefalinger: Vask hænder ofte eller brug håndsprit, host og nys i ærmet – ikke i dine hænder, da virus kan over længe på overflader, er det vigtigt at være opmærksom på rengøring og desinficering, hold afstand og bed andre holde afstand, begræns fysisk kontakt og undgå håndtryk, kindkys og kram.

  6. Giv dagene formål og indhold
    Med mange af de almindelige gøremål sat på hold, kan man miste fornemmelsen af tid og pludselig blive i tvivl om, hvilken dag i ugen det er. Når dagene flyder sammen, mangler fornemmelsen af formål og følelsen af at man får udrettet noget. Derfor er det vigtigt at skabe struktur i hverdagen, holde fast i rutinerne og planlægge gøremål, som giver hverdagen indhold. Planlægningen og strukturen bidrager med en tryg forudsigelighed i hverdagen og en følelse af at der er noget, vi har kontrol over.

  7. Tag ansvar for din egen sundhed
    Din fysiske sundhed kan have stor indflydelse på sygdomsforløbet, hvis du bliver ramt af corona. Derfor må du under ingen omstændigheder slække på de sunde vaner. Det gælder om at have en klar plan, som sikrer, at du hver dag får motioneret og at du hver dag får en sund og varieret kost. Engager dig i opgaven, find nye opskrifter, udfordr dig selv i køkkenet, download yoga apps, planlæg daglige cykelruter og læg en udførlig plan for ugen.

  8. Tag din psykiske tilstand alvorlig
    Mens man med planlægning af opgaver og adspredelse kan få mere struktur og formål i hverdagen og ofte have held til at lægge en dæmper på katastrofetankerne, så er det vigtigt at reagere og tage kontakt lægen, hvis man fortsat plages af nedtrykthed.
    Vær opmærksom på at blandt andet uro, ængstelighed, tristhed og pessimisme, manglende energi og evne til at tage initiativ og komme i gang, nedsat appetit eller overspisning samt søvnforstyrrelser, kan være symptomer på depression. Hvis du har en fornemmelse af at der muligvis kan være tale om tegn på depression, så er det vigtigt at du kontakter din læge. Husk, at jo tidligere man kommer i behandling for depression, jo hurtigere oplever man bedring.

  9. Dæmp effektivt katastrofetanker og panikanfald med vejrtrækningsøvelser
    Oplever du at katastrofetankerne løber af med dig og panikken brede sig, så husk at trække vejret. Åndedrætsteknikker virker beroligende på dit nervesystem og på din krop, og du kan, ved at bruge og træne din vejrtrækning med 4-7-8-metoden, få kontrol over dit åndedræt og dæmpe panikken: Træk vejret ind mens du langsomt tæller til fire, hold vejret mens du tæller til syv og ånd ud mens du tæller til otte. Bemærk, hvordan der i øvelsen lægges særlig vægt på en lang udånding. Hold hånden på din mave lige omkring navlen, når du laver øvelsen. Så træner du dig i at trække vejret helt ned i maven i stedet for kun oppe i brystkassen. Når du trækker vejret ned i maven, kan du mærke, at din hånd hæver sig, når du trækker vejret ind, og sænker sig, når du puster ud.

  10. Hold kontakten til familie og venner ved lige
    Mangel på sociale aktiviteter kan have store konsekvenser for både vores fysiske og psykiske helbred, viser et nyt dansk studie.
    ”Studiet viser, at sociale aktiviteter styrker éns mentale sundhed. Det kan forklares ved, at man for eksempel oplever mere mening i sin dagligdag, holder hjernen og kroppen aktiv, får bekymringer på afstand samt får eller vedligeholder sociale relationer. Samtidig ved vi, hvor vigtig mental sundhed er for vores fysiske helbred. Bedre mental sundhed er med til at forbedre fysiologiske tilstande, immunsystemet og øger vores modstandsdygtighed både fysisk og mentalt,” siger Ziggi Ivan Santini, postdoc ved Statens Institut for Folkesundhed.
    Derfor gælder det om at finde nye måder at være sammen på. Det er svært at erstatte den oplevelse det er, at sidde tæt sammen, men med videosamtaletjenester som FaceTime og Skype, hvor man kan se og høre hinanden, kan man næsten få fornemmelsen af at sidde i samme rum. På nettet kan man også etablere en læseklub, hvor der diskuteres bøger man har læst eller et haveforum, hvor man deler erfaringer fra seneste haveprojekter. Det er også vigtigt, at man, i det omfang det er muligt, gør sig umage med at tage initiativ til fælles udflugter i naturen, gå- og cykelture.
Forår
Årets pollensæson er i gang: Sådan forebygger du symptomer på pollenallergi  

Pollensæsonen er godt i gang, og det er som altid en stor udfordring for de godt en million danske pollenallergikere.

Vi har samlet 15 gode tips til, hvad man som pollenallergiker selv kan gøre, for at forebygge allergi-symptomerne.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Superfood: Hvor meget dækker 100 g spinat kroppens behov for vitaminer og mineraler? 

De små grønne spinatblade ser måske ikke ud af så meget, men de er både alsidige i madlavningen og har som alle ved, mange fine sundhedsmæssige egenskaber. Faktisk er der nogle mener, at der er så meget krudt i spinaten, at den kan betragtes som den absolut sundeste af alle grøntsager. 

Læs mere
Sundhed
Lakrids har potentiale i kampen mod brystkræft 

Hvert år får omkring 4.800 danske kvinder konstateret brystkræft, og ud af dem, vil ca. én ud af tre på et tidspunkt dø som følge af sygdommen. Derfor bruges der mange ressourcer på at finde nye forebyggelses- og behandlingsmetoder.

Forskere har blandt andet kigget på, hvorvidt der i naturen…

Læs mere
Sundhed
Forskning: En positiv indstilling i alderdommen forlænger livet 

En positiv indstilling og tilgang til tilværelsen i alderdommen mindsker risikoen for aldersrelateret sygdom og forlænger livet. Det konkluderer forskere, som har undersøgt, hvordan vores tanker og forestillinger om det at blive ældre påvirker levealderen.

Læs mere
Sundhed
Periodisk faste: Er 16:8-timers faste en sund og effektiv slankekur?  

I de senere år har kostmetoden 'intermittent fasting', eller 'periodisk faste' på dansk, høstet enorm opmærksomhed i den vestlige verden, og som følge af det, har kostforskere haft travlt med at undersøge de tilsyneladende mange fordele ved denne form for periodisk faste. Vi har samlet fakta om den…

Læs mere
Sundhed
E. coli: Symptomer og smittekilder 

Escherichia coli, eller E. coli, er en bakterie, der normalt findes i tarmen hos både mennesker og dyr. Mens mange typer bakterier er ufarlige, er der nogle, der kan forårsage alvorlige mave-tarm infektioner - især når kommer fra forurenet fødevarer.

Læs mere
Sundhed
Sådan mindsker du risikoen for parfumeallergi 

Har du oplevet pludselig at få udslet af den creme, deodorant eller parfume du ellers har brugt i årevis?

Parfume er én af de hyppigste årsager til kontakteksem, og rammer især mennesker med sart hud. Men alle kan udvikle parfumeallergi, også dem, der gennem mange år har brugt parfume uden…

Læs mere
Sundhed
8 trick der hjælper dig huske 

I en travl hverdag kan det indimellem være svært at huske det hele. Kalendere og post-it noter er uundværlige, men videnskabelige studier har også fundet en stribe metoder, der kan skærpe hukommelsen og måske hjælpe dig med at huske tingene bedre.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Derfor er bælgfrugter helt geniale  

Hvis bælgfrugter ikke indgår som en væsentlig del af din kost, så skyldes det måske at du ikke ved, hvor nemt det er at tilberede skønne retter med bønner, kikærter, linser og ærter.

At vælge bælgfrugter betyder nemlig ikke, at du på nogen måde skal gå på kompromis med smagsoplevelserne. Det…

Læs mere
Sundhed
Sukker og humørsvingninger 

Er du på smalkost og har besluttet dig for, at nu skal du tabe dig, vil du sandsynligvis på et eller andet tidspunkt støde ind i en stærk trang til spise løs af noget sødt. Specielt vil mange kvinder opleve, at præmenstruelt er den helt gal. Måske føler man ligefrem en længsel indeni, som kan undre,…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
Spis dig stærk, let og mæt - Anne Hjernøe

Fra den inspirerende kost- og livsstils ekspert, journalist Anne Hjernøe, kommer bogen 'Spis dig stærk, let og mæt' om forfatteres succes-koncept 'Stærk, let og mæt'.

Læs mere
Low Carb og KETO opskrifter: 'De Bedste Fra Madbanditten'

Fra Jane Faerber, Danmarks ultimative ekspert i Keto og Low Carb kost og livsstil, kommer endnu en inspirerende bog, der vejleder og guider vej gennem Low Carb-junglen.

Den nye udgivelse 'De Bedste Fra Madbanditten' er til dem, der sigter efter vægttab med KETO, og dem, som bare nyder de mange…

Læs mere
Gaven til maven - Den videnskabelige vej til sund fordøjelse

Gennem 20 år har Anette Harbech Olesen arbejdet med formidling af mad og sundhed. Det er blandt andet blevet til bestsellerbøger som 'Mad, mening & magiske øjeblikke', 'Den glutenfri kogebog' og 'Søvnhormonet melatonin'.

Med sin nye udgivelse 'Gaven til maven', deler hun ud af sin store viden om…

Læs mere
Vaginisme - Når kroppen siger nej

Sex er dejligt, og sex gør godt. Men hvad gør man, når sex gør ondt?

Læs mere
^