Apotekeren: Slip af med nikotintyggegummiet

Kategori: Sundhed

Nogle har efter et rygestop svært ved at slippe tyggegummi, spray eller andre nikotinprodukter. Nu kan man i appen e-kvit få gratis hjælp til at trappe ud af sin afhængighed - et tilbud, der ikke har eksisteret før.

Apotekeren: Slip af med nikotintyggegummiet 

Nikotinprodukter som tyggegummi, plaster eller spray er en god hjælp for dem, der gerne vil stoppe med at ryge. Men det er ikke alle, der følger anbefalingen og får trappet ud. Nogle bliver hængende i forbruget af nikotinprodukter længe efter den anbefalede nedtrapningsperiode på mellem 3 og 6 måneder.

”Der har ikke rigtigt været noget tilbud til nikotinafhængige. Derfor har vi i appen e-kvit udviklet et nyt modul, der fungerer som et støtteværktøj, hvis man gerne vil kvitte brugen af nikotinprodukter,” siger Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

Sammen med Kræftens Bekæmpelse,Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune har Apotekerforeningen for flere år siden udviklet e-kvit, der gratis har hjulpet mange til at kvitte tobakken. Nu kan appen altså også bruges til at kvitte de nikotinprodukter, man har brugt som et led i tobaksafvænningen.

Udtrapning i individuelt tempo

Man beslutter selv, hvor hurtigt man vil stoppe og hvordan. Det taster man ind i appen og får som støtte og hjælp daglige pushbeskeder samt motiverende film med en psykolog. På den måde bliver man stille og roligt hjulpet til at trappe ned og til sidst trappe helt ud.

Er man usikker på, hvordan og hvor hurtigt man skal trappe ud, kan man få hjælp på apoteket eller ved at kontakte Stoplinien på 80 31 31 31. For det er individuelt og afhænger af, hvilke nikotinprodukter man anvender, og om man bruger mere end én slags.

I Kræftens Bekæmpelse er Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse, glad for det nye modul i e-kvit:

”Vi ved, at nikotinprodukter kombineret med rådgivning giver gode chancer for at lykkes med et rygestop, så vi vil gerne have flere til at bruge produkterne. Men vi ved også, at frygten for afhængighed af nikotinprodukterne er en barriere. Derfor er det så vigtigt, at vi nu kan henvise til nedtrapningsprogrammet i appen e-kvit. Modulet til nedtrapning kan i øvrigt også bruges, hvis man ønsker at stoppe med at bruge snus eller nikotinposer.”

Det vides ikke, hvor mange herhjemme der bruger nikotinprodukter ud over den anbefalede periode. Men salget er stigende, og alene de sidste fem år er det steget med 23 procent. Antallet af rygere har i samme periode været konstant.


E-kvit findes som gratis app i både App-store og på Google Play.
Man finder den også som hjemmeside på ekvit.dk.

Sundhed
KETO-diæt: Derfor kaldes KETO en mirakelkur  

Har man ønske om at tabe sig, så har man nok overvejet en kostomlægning jf. KETO-diætens principper. En diæt fattig på kulhydrater og rig på fedt og protein, har nemlig vist sig at være en særdeles effektiv slankekur. Det er samtidig en diæt-form, der synes at appellere til de mange. Det bekræftes…

Læs mere
Sundhed
Husker du pausen? 

Afspænding, zoneterapi, massage eller bare en kort meditation. I en travl hverdag, er det nemt at glemme pausen, men de fleste har oplevet, hvordan selv et lille hvil midt på dagen kan have en næsten magisk virkning og betyde, at man får en helt ny energi og overskud til få løst resten af dagens…

Læs mere
Forår
Vi cykler til arbejde 2023: Jernheste med forårsfornemmelser 

I maj afvikles igen i år 'Vi cykler til arbejde'-kampagnen. Her forventes det, at mere end 100.000 jernheste med forårsfornemmelser vil give ekstra travlhed på landets cykelstier og veje, når ruten til og fra arbejde skal tilbagelægges.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: Børn og unges nikotinforbrug eksploderer 

Hver tredje danske ung mellem 15-29 år enten ryger eller er forbruger af et nikotinprodukt. Det fremgår af rapporten §Røg, som samtidig viser, at en stigende andel af de 15-17-årige ryger cigaretter. Derfor er det essentielt, at prisen på cigaretter hæves til mindst 100 kroner hurtigst muligt, da…

Læs mere
Sundhed
Salget af sukkerfri sodavand er eksploderet – men er det godt for danskernes sundhed? 

I takt med at bryggerierne tilbyder flere varianter a sukkerfrie sodavand, er forbruget steget markant, skriver Bryggeriforeningen. Det er jo godt for bryggerierne, men er det også godt for danskernes sundhed?

Læs mere
Sundhed
Sommertid 2023 - Skal uret stilles frem eller tilbage? 

I slutningen af marts eller begyndelsen af april går vi over til sommertid. Her skal uret stilles en time frem, hvilket betyder, at dagen begynder en time tidligere, og man 'snydes' for en times søvn.

Formålet med sommertid er at spare energi ved at udnytte dagslyset bedre, men for mange…

Læs mere
Spiritualitet
Kroppens egen smertelindring - lær metoden  

Man kan have held til selv at lindre en let hovedpine, ved at aktivere kroppens egen smertelindring, endorfiner. Endorfiner udløses normalt i forbindelse med hård træning, løb, latter og sex, men også akupunktur og zoneterapi kan aktivere stoffet.

Læs mere
Sundhed
Hjerteforeningen: TikTok-videoer påvirker børn og unges indtag af usunde fødevarer 

TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat, BeReal. De sociale medier er mange, og efterhånden er børn og unge til stede på langt de fleste platforme. Her går det lynhurtigt, og for forældre kan det være svært at følge med og guide – og børnenes forbrug af sociale medier har desværre en usund slagside.…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Sammenhæng mellem brug af afføringsmidler og demens 

Et stort videnskabeligt studie, der netop er publiceret i det anerkendte, amerikanske tidsskrift Neurology®, peger på, at mennesker, der regelmæssigt bruger håndkøbspræparater til behandling af forstoppelse, har en øget risiko for at udvikle demens.

Læs mere
Sundhed
Forsker: Sådan bliver du fri af din sukkerafhængighed 

Sukkersøde sager kan være dejlig forkælelse i ny og næ, problemet er at trangen til sukker, og den tilfredsstillelse som sukker giver, kan blive en afhængighed, skriver Anette Sams, farmaceut, forsker, og forfatter til bogen 'Sandheden Om Sukker'.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^