Ambivalente følelser for fisk

Kategori: Sundhed

Ambivalente følelser for fisk

Ambivalente følelser for fisk 

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare ...

Fisk er sundt og smager godt. Men fisk kan også indeholde tungmetaller og dioxin. Ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed ser nærmere på forbrugernes ambivalente forhold til den marine fødevare.

Trods en massiv informationsindsats fra både fiskebranchen og myndighederne over mange år, spiser danskerne ikke mere fisk end tidligere. De officielle kostråd lyder på 200-300 gram fisk om ugen, men vi spiser i gennemsnit kun omkring halvt så meget.

Der er mange grunde til, at vi har det lidt svært med fisk. Smag, vaner, pris og udvalg er nogle af de odds, fisken har mod sig. Men også miljø og sundhed spiller en rolle for forbrugerne. Det viser en kvalitativ undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Dilemmaer om fisken
- Forbrugerne er helt bevidste om, at fisk kan indeholde miljøfremmede kemiske stoffer som tungmetaller og dioxin. Ligesom de også har hørt om problemer med miljøbelastende fangst- og opdrætsmetoder. Men samtidig har vi fået af vide, at det er vigtigt at spise meget fisk, fordi de indeholder vitaminer, mineraler og sunde fedtsyrer, siger Linette Mainz Jensen, kommunikationsmedarbejder i IMS, som har stået for undersøgelsen.

- Undersøgelsen peger på, at mange forbrugere oplever et dilemma mellem fisk som redning, en vej til et sundere liv. Og fisk som trussel - en potentiel risikofaktor, vi skal være på vagt overfor. Ikke mindst hvis man er gravid eller tænker på at blive det. Sammen med andre faktorer, kan det være en medvirkende årsag til, at danskerne trods en massiv informationsindsats stadig holder igen med fisken, siger Linette Mainz Jensen.

Mærkning efterlyses
Forbrugerne i undersøgelsens fokusgrupper efterspørger mere konkret information - både om fiskens mange gode egenskaber, men også om de mere problematiske sider.

Forbrugerne hilser den eksisterende mærkningsordning for økologiske fisk velkommen, men den er stadig ikke særlig udbredt og gælder kun opdrætsfisk. Desuden efterlyses et miljømærke, så det i højere grad bliver muligt at vælge til og fra hvad angår fx fangstmetoder, energiforbrug m.m.

- Undersøgelsen peger på et behov for nuanceret information om fisk som fødevare, som ligger ud over opskrifter og enkle kampagneslogans. Samtidig viser den, at forbrugerne ikke kan skæres over én kam. De oplevede dilemmaer håndteres forskelligt og forbrugernes behov for information er heller ikke ens, siger Linette Mainz Jensen.

IMS' temaside om fisk
For at komme forbrugerne i møde lancerer i slutningen af næste uge en temaside på www.miljoeogsundhed.dk med informationer, råd og links om fisk, miljø og sundhed. - Vi håber på, at temasiden kan blive hjælp for forbrugerne og gøre det lettere for dem at håndtere dilemmaerne mellem fiskens positive sundhedsgevinster og de mulige miljø- og sundhedsrisici, siger Linette Mainz Jensen.

Sundhed
Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag - og der er rigtigt meget at fejre 

Den 1. oktober fejres International Vegetar Dag, og der er meget at fejre. Fakta er nemlig, at flere danskere vælger en vegetarisk livsstil med overvejende eller udelukkende vegansk kost.

At fravælge kød kan i nogles øjne synes radikalt, men med de efterhånden talrige studier, der bekræfter de…

Læs mere
Sundhed
Champignon: En lille beskeden svamp med ekstraordinære egenskaber 

Den ser måske ikke ud af så meget, men den lille, hvide champignon er lidt af et vidunder. Med sin nøddeagtige smag tilføjer champignonen den fineste umami til alt fra gryde- og pastaretter til tærter og salater, og så er den samtidig en vitaminrig superfood, som med et lavt kalorieindhold og højt…

Læs mere
Sundhed
Forskning: Reducér risikoen for demens med 10 livsstilsvalg 

Demenssygdomme er nogle af de mest udbredte handicap og dødsårsager blandt ældre. På verdensplan lever mere end 55 millioner mennesker på nuværende tidspunkt med demens, og man vurderer, at antallet vil være tredoblet i 2050.

Der findes på nuværende tidspunkt ingen medicinsk behandling af demens,…

Læs mere
Sundhed
Forskning viser honnings skjulte egenskaber 

Gennem historien har honning været hyldet som vidundermiddel mod alverdens lidelser. Den gule nektar har blandt andet haft ry for at være et effektivt elskovsmiddel, ligesom den har været brugt til behandling af sår og betændelsestilstande i huden, til lindring af astma-, gigt-, hjerte- og…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre mod forstoppelse: De bedste kilder til kostfibre 

Mangel på kostfiber er et udbredt problem i den vestlige verden, hvor mange mennesker døjer med forstoppelse og relaterede problemer, som fx hæmorider eller irritabel tyktarm. Der findes et righoldigt batteri af håndkøbsmedicin, som ikke just er skadelige, men der findes, som bekendt, også den…

Læs mere
Sundhed
Kostfibre skal have væske i rigelige mængder 

Oplever man problemer med fordøjelsen som fx forstoppelse kan det skyldes, at der er for lidt fibre i kosten, men det kan også skyldes, at man ikke indtager tilstrækkelig væske i forhold til mængden af kostfibre.

Læs mere
Sommer
Undgå legionella-smitte: Forholdsregler for rejsende til Sydeuropa 

Udlandsrejser til destinationer med ekstrem varme, kan betyde, at flere danskere er udsættes for legionella-bakterier, skriver Statens Serum Institut. Bakterien er svær at få bugt med, men nogle få enkle råd kan mindske risikoen for at blive ramt af den potentielt livstruende sygdom.

Læs mere
Sundhed
Danske børn er de mest slikspisende i verden 

Danske børn får op til fire gange flere søde sager end Fødevarestyrelsen anbefaler, og Danmark er det land i verden, hvor vi køber mest slik. Det viser tal fra DTU Fødevareinstituttet, som sammen med Fødevarestyrelsen har gennemført et 3-årigt projekt, hvor man har udviklet metoder, der kan hjælpe…

Læs mere
Sundhed
Mindsk risikoen for ’turistmave’ 

Går sommerens rejse til eksotiske rejsemål, er det klogt at indstille sig på at man måske skal tilbringe et par feriedage med maveonde og diarré. En mave-tarm-infektion er nemlig den sygdom, rejsende oftest rammes af på ferie i udlandet i sommermånederne. SOS International vurderer, at hver anden…

Læs mere
Sundhed
Sådan bliver du bedre til at huske dine succeser 

Har du nemmere ved at rose andre end dig selv?

Du er et opmærksomt, imødekommende og omsorgsfuldt menneske, der lytter, roser og opmuntre mennesker omkring dig. De nyder din opmærksomhed, og det er ofte med din hjælp, at de kommer i tanke om, at de faktisk har rigtig meget at være stolte af.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^