Krukkehaven - Vores bedste ideér!

Krukkehaven - Vores bedste ideér! 

Det er hyggeligt at indrette, og det kræver hverken 'grønne fingre' eller oceaner af tid, at dyrke en skøn og frodig krukkehave på altanen, i gårdhaven, på terrassen, foran huset eller i et hjørne af haven. Slip kreativiteten løs og indret din helt egen oase med duftende sommerblomster og krydderurter, hvor du kan sidde og nyde sommerdage og lune sommeraftner.

Her får du vores bedste tips til en levende og frodig krukkehave:

Valg af planter til krukkehaven
Pelargonie, krysantemum og fuchsia er populære på terrasser og altaner. De findes i alverdens farver, nuancer og sorter, de er hårdføre og nemme at passe. Skab en farvestrålende oase ved at mikse og matche blomsterfarver og sorter - eller begræns valget til dine yndlingsfarver og -sorter, hvis du ønsker et mere enkelt udtryk.

Stræk blomstringen
Hvis du er på udkig efter skønne, robuste planter med masser af fylde og charme, så tjek planteskolens udvalg af spanske margueritter. Få sommerblomster er så nemme at passe og kræver så lidt opmærksomhed, og med spanske margueritter har du en blomstrende krukkehave fra juni til august. Den smukke og meget populære plante findes i alverdens skønne farver og nuancer, fra de sarteste pasteller som creme, rosa, fersken og gul til pink, violet, orange og orange-rød. 

Hvad kan man plante i?
Der er næsten ingen grænser for, hvad du kan plante i, så længe beholderen kan indeholde tilstrækkeligt jord og der er dræn i bunden. Hvis du vælger sorte og meget mørke beholdere, så skal du være opmærksom på, at de ikke skal stå i fuld sol, da varmen kan ødelægge rødderne. Husk også, at en krukkehave, der består af krukker i mange forskellige former, farver og materialer hurtigt kan komme til at virke lidt rodet. Omvendt kan lidt forskellighed også være med til at gøre krukkehaven mere spændende.

Derfor er lerpotter gode at plante i
Lerpotter bliver kun smukkere med årene, og er intet mindre end perfekte at plante i, fordi lerets porøse overflade tillader rødderne at ånde. En lerpotte virker også som temperatur-regulator: Hvis solen bager på krukken, vil varmen få vandet til at fordampe, og derved afkøles jorden og rødderne.

Brug højden
Ved at indrette i højden udnytter du pladsen maksimalt og understøtter en fornemmelse af stor frodighed. Hæng blomsterkasser op eller lad krukkerne stå på trappestiger. Lad urtepotterne hænge fra loft og på væg og dyrk klatre- og slyngplanter, som kan snog sig op ad nedløbsrør, espalier eller pilestativer. 

Med hængeplanter kan man skabe skønne skyggefulde pladser. Her skal du bruge planter, der fra naturens hånd har bløde stængler, som falder i smukke, blomstrende nedhængende ranker. Se fx vælge Fuchsia, Petunia eller Begonia, eller skab smukke rum med hængende efeu eller 'Pletter i luften'.

Dyrk, duft, spis
En enkelt lille kasse er faktisk nok til at rumme adskillige slags grønt og urter, og smagen af hjemmedyrket og friskplukket grøntsager og urter er en af sommerens helt særlige glæder.

Se også:

Haven & altanen
Shopping: Udeliv 

Lige nu præsenterer webbutikkerne sommerens kollektioner, der er fulde af nyheder til udelivet.

Læs mere
Haven & altanen
Overgartnerens råd mod skvalderkål 

Er du en af de haveejere, der synes at livet er for kort til at luge skvalderkål? Med plantens lange, tynde rødder, er den svær at få skovlen under, for misser man blot et lille stykke rod, så vender de tilbage. Og hvor gør man overhoved af den 'inficerede' jord? Her får du 4 alternativer til at…

Læs mere
Haven & altanen
Sæson: Sådan sår du lavendel og får dem til at trives 

Det er ikke uden grund, at den smukke, duftende lavendel er så populær. Den nøjsomme plante gror og trives i næsten hvilken som helst type jord – selv i en næringsfattig, sandet og stenet jord.

Lavendel er således en forholdsvis hårdfør plante, der har det godt i potter på altanen såvel som i…

Læs mere
Haven & altanen
Besøg Sydsveriges haver 

Skåne i Sydsverige er rig på skønne haver, eller 'trädgårdar' som det hedder på svensk, og gennem hele sommeren og frem til efteråret åbner de fine haver til ekstraordinære have- og parkoplevelser.

Læs mere
Haven & altanen
Manuel plæneklipning er passé 

At slå plænen, er dejlig sommeradspredelse. Når duften af nyslået græs rammer næsen, og man efterfølgende kan stå og betragte den flot trimmede græsplæne, så er man ikke et øjeblik i tvivl om, at det er hele indsatsen værd. Og så skal man jo heller ikke kimse ad den motion, man får, hvilket kan være…

Læs mere
Haven & altanen
Citronmelisse 

Citronmelisse, også kaldet hjertensfryd, er en skøn lille krydderurt, som dufter så dejligt og er så utrolig anvendelig. Læs hvordan munkene anvendte citronmelisse som lægeplante, og få opskriften på en plejende og helende citronmelissesalve, du nemt kan fremstille hjemme.

Læs mere
Haven & altanen
Havegrupper på Facebook hitter  

Have-fællesskaber hitter som aldrig før, også på Facebook, hvor mere end 100.000 danskere har meldt sig ind i en digital havegruppe under corona-krisen.

Læs mere
Forår
Med masser af purløg 

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Haven & altanen
Hornviol - den lille fine forårsbebuder 

Selv om vejret er mildt i februar, så er jorden stadig for kold til at så sommerblomster og anlægge køkkenhave. Længes man efter blomsterflor i krukker og altankasser, skal man holde sig til sæsonblomster som fx hornviol, anbefaler Haveselskabet. Og hornviolen har, ifølge havearkitekt Jeanette Roust…

Læs mere
Haven & altanen
DIY: Patinerede havekrukker 

Hvis du holder af det idylliske og rustikke, så holder du sikkert af fine, gamle, patinerede terracotta potter til dine krydderurter og sommerblomster. Hvis potterne endnu ikke er nået en alder, hvor de har nået en naturlig patinering, så kan du nemt hjælpe det rustikke look lidt på vej.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^