Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i?

Haveeksperten: Hvad er bedst at plante i? 

Der findes et kæmpe udvalg af krukker, potter, altankasser og andre beholdere til at plante i. Men det er en god ide, at tænke sig lidt om før man bliver fristet af de flotte opstillinger i havecentre mv. Her er nogle gode råd og retningslinjer, der kan hjælpe dig godt på vej.

Hul i bunden

Det gælder for alle krukker, potter og kasser, at de skal have hul i bunden, så overskydende vand kan løbe væk. Ellers lider planterne den sikre druknedød.

Form og farve

Vælg potter, der ikke snævrer ind foroven. Det kan gøre det meget besværligt at få plantens rodklump ud af potten, når den skal tømmes om efteråret.
Mørke potter bliver varmet op af solen, og det kan betyde at jorden i potten også bliver meget varm. Det gælder især for de tynde plastpotter. Det bevirker at krukkerne skal vandes mere, og i værste fald at rødderne tager skade af varmen.

Lerkrukker & terracotta

Den porøse ler er med til at holde rodklumpen nogenlunde kølig, gennem fordampningen. Det betyder samtidig, at jorden i potten hurtigere tørrer ud, og at der dannes aflejringer af kalk og næringssalte samt mos på pottens overflade. Dette kan enten betragtes som patina eller skrubbes væk med en stiv børste. Faktisk er der folk, der smører tykmælk blandet med mos på krukkerne for at de hurtigere skal danne "patina". Det er en proces, som tager flere uger, men som til gengæld giver den fineste grønne patina.
En hurtigere vej til patinerede krukker får du tips til her >>

Stentøj

Fordi lerkrukker opsuger vand, er de ikke frostsikre og skal tømmes for jord inden frosten sætter ind i efteråret. Lerkrukker egner sig således ikke til mere permanente tilplantninger, hvor hårdbrændte og glaserede krukker i stedet er at anbefale. De suger ikke vand, og fordamper heller ikke vand fra overfladen. Derfor er de bedre til at holde på jordens fugtighed, og de er normalt frostsikre (indtil der kommer en revne i glasuren).

Zink

Zink er et fortræffeligt og moderne materiale. Det holder jorden kølig og fugtig, og de er helt frostsikre. I stilen fås de fra de gammeldags romantiske zinkbaljer til de moderne og firkantede high-tech potter til den stilrene have.

Plastikpotter

Plastpotter er billige, nemme at flytte rundt med, og de er gode til at holde på jordens fugtighed. De ser dog som regel også billige ud. Det tynde materiale betyder også, at de lettere vælter, og at jorden i potten er udsat for større temperatursvingninger.

Træ

Træ kan være i form af træbajer, halve vintønder, eller hjemmelavede kasser med indvendig plastikforing. Det er et godt og neutralt materiale, der dog har en begrænset holdbarhed, hvis det kommer i direkte kontakt med jorden.

Alt der kan indeholde jord kan i princippet også bruges til planter. Husk dog på at det som regel er planterne, der skal være i centrum og ikke beholderen ...

 

 

Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Indret haven 

Indret haven med smukke havemøbler, højbede, altankasser og plantekrukker, og tilføj stemning med smukke vandbassiner og bålfade.

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Haven & altanen
Prydløg - Kulør i bedet 

Måske har du undret dig over, hvad det mon er for plante, der blomstrer med store, kugleformede blomsterstande?

Læs mere
Sommer
Hjælp de vilde bier 

Danmarks vilde bier mangler føde og levesteder uden sprøjtegifte, og lige nu er bierne yderligere udfordret af mangel på vand. Derfor opfordrer Økologisk Landsforening alle haveejere til at hjælpe bierne.

Læs mere
Haven & altanen
Fremstil duftolie af havens blomster 

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer, sæber, salver og olier.

I bogen ’Duftende planter’ fra forlaget Koustrup & Co, fortæller forfatter Anemette Olesen om hvilke planter der særlig egner sig særligt til fremstilling af duftende plejeprodukter.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan forbereder du næste års jordbærhøst 

I bogen ’Smagen af jordbær’ fra forlaget Koustrup & Co. deler forfatter Maren Korsgaard ud af sin store viden om den danske sommers søde, røde favorit: jordbæret. Det er spændende læsning, for jordbær er blevet dyrket, forædlet og nydt gennem mange hundrede år, og samtidig har den smukke, lille…

Læs mere
Forår
Blå og lilla blomster 

Der findes staudebede så pragtfulde, at man helt taber vejret. Ikke mindst bede i blå og lilla nuancer er betagende smukke. Men det er som om de blå nuancer fremstår tydeligere, når de opleves sammen med lilla. Ved at kombinere de to nuancer i bedet, fremstår bedet langt mere stemningsfuldt, frodigt…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^