Forårets blomster er smukke - og giftige

Kategori: Forår

Forårets blomster er smukke - og giftige 

De er smukke at se på, men flere af forårets blomster og planter er giftige. Forårsbebudere som anemone, ranunkel, påskelilje, hyacint, tulipan, klematis - og selv den smukke liljekonval, indeholder stoffer, som kan fremkalde alvorlig allergi- og forgiftningssymptomer.

Det er allergireaktioner som øjen- og hudirritation, men også irritation af slimhinder, blæredannelse, opkastning, mavesmerter og diarré. Så det er vigtigt at holde disse planter ude af køkkenhaven – og langt væk fra krydderurterne.

Derudover skal man være ekstra opmærksom, når der er børn i haven. Børn finder de fine blomster tillokkende og bliver nemt fristet til at røre og smage på bær, blomster og blade. Husk også at hunde og katte kan fristes til at smage på blomster og bær, hvilket ligeledes kan resultere i alvorlige forgiftningssymptomer.

Anemone – ranunkel – klematis

Blomstrende anemoner indeholder irriterende stoffer. Heldigvis er smagen så skarp, at børn sjældent kaster sig ud i flere mundfulde.
Symptomer: Eksem, øjen- og hudirritation. Ved indtagelse: Slimhindeirritation, blæredannelse, opkastning, mavesmerter, diarré.
Forholdsregler: Vask huden med vand og sæbe. Skyl øjnene i min. 5 minutter. Kontakt lægen, hvis symptomerne er udtalte.

Tulipan – påskelilje – pinselilje – vintergæk

Hele planten – dog specielt løgene – er giftige, men alvorlige forgiftninger er sjældne. Forveksling er sket med spiselige løg.
Symptomer: Kontakt med planten kan give eksem. Ved indtagelse: Opkastning, mavesmerter.
Forholdsregler: Giv væske. Kontakt lægen, hvis personen har spist løg eller dele af løg.

Liljekonval - Kaprifolie

Hele planten, men specielt blomster og blade, indeholder stoffer, som har irriterende egenskaber.
Symptomer: Kan være forsinkede. Ildebefindende, opkastning, diarré, evt. hjerterytmepåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge, hvis mere end 5 bær, blomsterklokker eller andre plantedele er indtaget.

Guldregn

Hele planten og især frøene er giftige. Indtagelse af flere frø kan give symptomer hos børn. Alvorlige forgiftninger er dog sjældne.
Symptomer: I løbet af 15 minutter til et par timer ildebefindende, mavesmerter, voldsomme opkastninger, slimhindeirritation, sløvhed, hjertebanken, pupiludvidelse, feber. I alvorlige tilfælde muskelsitren, kramper, bevidstløshed, åndedrætspåvirkning.
Forholdsregler: Kontakt læge eller skadestue, hvis mere end et par frø er indtaget.

Kilde: Giftlinjen/Bispebjerg Hospital, Skov- og naturstyrelsen

Forår
Syrener i flor 

Ingen blomsterbuske er så overdådige som syrenen i maj. Lige nu blomstrer de overalt med grene fulde af yndige små blomster i alverdens betagende farver og nuancer.
Overvejer man at sætte en syrenbusk i haven, men er i tvivl om hvilken sort man skal vælge, så kan man lige nu, hvor Heides…

Læs mere
Haven & altanen
Shopping: Indret haven 

Indret haven med smukke havemøbler, højbede, altankasser og plantekrukker, og tilføj stemning med smukke vandbassiner og bålfade.

Læs mere
Forår
Krydderurter i potter 

Det er nemt at dyrke krydderurter i potter på altan og terrasse, og også super nemt at få dem til at trives. Med kønne krydderurter i krukkehaven er du selvforsynende med duftende, frisk grønt til din mad sommeren igennem. Her i slutningen af april, når der ikke længere er risiko for frost, er det…

Læs mere
Forår
Dyrk din C-vitamin  

Have- og brøndkarse er nem og taknemlig at dyrke, smager fantastisk og er fuld af C-vitamin. Brøndkarsen er mild i smagen og ikke helt så robust en plante som havekarsen. Dyrk din egen lille karsehave i vindueskarmen, på altanen eller i haven.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger 

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for…

Læs mere
Haven & altanen
Prydløg - Kulør i bedet 

Måske har du undret dig over, hvad det mon er for plante, der blomstrer med store, kugleformede blomsterstande?

Læs mere
Sommer
Hjælp de vilde bier 

Danmarks vilde bier mangler føde og levesteder uden sprøjtegifte, og lige nu er bierne yderligere udfordret af mangel på vand. Derfor opfordrer Økologisk Landsforening alle haveejere til at hjælpe bierne.

Læs mere
Haven & altanen
Fremstil duftolie af havens blomster 

Mange skønne dufte fra planter i haven og naturen kan anvendes til cremer, sæber, salver og olier.

I bogen ’Duftende planter’ fra forlaget Koustrup & Co, fortæller forfatter Anemette Olesen om hvilke planter der særlig egner sig særligt til fremstilling af duftende plejeprodukter.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan forbereder du næste års jordbærhøst 

I bogen ’Smagen af jordbær’ fra forlaget Koustrup & Co. deler forfatter Maren Korsgaard ud af sin store viden om den danske sommers søde, røde favorit: jordbæret. Det er spændende læsning, for jordbær er blevet dyrket, forædlet og nydt gennem mange hundrede år, og samtidig har den smukke, lille…

Læs mere
Forår
Blå og lilla blomster 

Der findes staudebede så pragtfulde, at man helt taber vejret. Ikke mindst bede i blå og lilla nuancer er betagende smukke. Men det er som om de blå nuancer fremstår tydeligere, når de opleves sammen med lilla. Ved at kombinere de to nuancer i bedet, fremstår bedet langt mere stemningsfuldt, frodigt…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^