Planteguide: Hvilke planter egner sig bedst til urtete?

Kategori: Urter

Dyrk din egen urtete: De bedste planter til tebrygning i haven

Rigtigt mange urter trives i danske have og en del af dem egner sig fantastisk til hjemmebrygget urteteer.

Planteguide: Hvilke planter egner sig bedst til urtete?  

Nogle af havens blomster, som mynte, kamille, purpursolhat, og hestemynte kan mere end blot pynte i haven og på altanen. Overhælder man de friske eller tørrede blade og blomster med kogende vand og lader drikken trække nogle minutter, så har man en velsmagende urtete.

Magien ved mynte

Den almindelige mynte er en populær urt i teblandinger. Plantens blade udskiller en æterisk olie, der dufter og smager af menthol. Myntete lindrer hoste og ondt i halsen, og der skal kun et par blade til for at brygge en smagfuld og duftende te. Mynte findes i mange varianter med forskellig smag, fx æblemynte, chokolademynte og ananasmynte.

Hestemynte i stedet for Earl Grey te

Hestemynte, som også kaldes bergamottemynte på grund af sin duft og smag, der minder om Earl Grey te, bør have sit eget afsnit i guiden, da det er en af de allerbedste te-planter, du kan dyrke. Både blomster og blade er ideelle til at tilføje smag til teblandinger. Den røde hestemynte passer til et bed med pangfarver, men hestemynte findes også i mere afdæmpede farver som fx violet, og denne variant er også skøn i urteteen.

Beroligende kamille

Kamille er en klassisk te-plante og lægeurt, hvis lindrende egenskaber kan spores langt tilbage i historien. Kamilleplanten er kendt for sine beroligende egenskaber og blev blandt andet brugt til lindring af maveonde og betændelsestilstande, samt til at bekæmpe tungsind. Kamille sås i foråret, og herefter vokser planterne til uden det store hurlumhej. Det er blomsterne, man bruger til te, som kan bruges friske eller tørrede og tilføjer lethed og duft i bedene.

Salvie lindrende og bitter-sød

Salviete er kendt for sin bitre smag med en skøn muldjordsagtig aroma. Historisk har salvie været værdsat for sine helbredende egenskaber, specielt for dens evne til at lindre ondt i halsen, fremme fordøjelsen - og endda, forbedre hukommelsen og mindske svedproduktion (!)

Jasminens beroligende aroma

Jasmin tilføjer en udsøgt aroma og kan bruges sammen med andre urter og teer. Den har en antistressende virkning, der gør den til en populær tilføjelse til enhver teblanding.

Frugtige skovbær

Blade fra nyudsprungne skovjordbær har en herlig aroma og en frugtagtig og mild smag. Skovjordbær egner sig også til at tørre, så man kan nyde denne skønne te gennem de kolde måneder.

Cikorie rod

Når cikorie med sine himmelblå blomsterkurve bruges i te, er det roden, der er tale om. Cikorierod kan, når den er tørret i ovnen og malet, bruges i te, og indeholder sukkerstoffet inulin, som gavner fordøjelsen.

Hvidtjørn mild og frisk

Både blade og blomst fra hvidtjørn kan tilføje en mild, frisk smag til teen. Forskning fra Aarhus Universitet viser, at hvidtjørn kan virke forebyggende mod hjertekrampe, forsnævring i hjertets kranspulsårer og uregelmæssig hjerterytme.

Sort og grøn te smager bedst når de er dyrket i bjergene

Du kan også godt dyrke almindelig sort og grøn te i danske haver, men mest som prydplante. Teens kvalitet bliver nemlig bedst, når den dyrkes højt oppe i bjergene i subtropiske egne, fx i Kina og Indien.

Forår
Kan man spise stedmoderblomster? 

De farverige smukke forårsblomster er ikke kun smukke i havekrukker og altankasser, de kan også anvendes i salater, på kager og ost eller kandiseres og gemmes til senere brug. Blomsterne har, siden middelalderen, været anvendt som krydderi – også selvom de små blomsterblade ikke har nogen…

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Forår
Græsplænen: Sådan fjerner du mos i græsplænen 

Mos i græsplænen går de fleste haveejere på nerverne og er et af de mest udbredte plæneproblemer i danske haver. Det mærker man tydeligt i Haveselskabet. Her handler mellem hvert tredje og fjerde opkald til haverådgivningen om plænen - og en stor del specifikt om problemer med mos.

Læs mere
Haven & altanen
Ondt i ryggen efter havearbejde? 10 vigtige råd 

Havearbejde kan være hårdt slid – især hvis man ikke har været aktiv i haven i lang tid.

Gigtforeningen har udarbejdet en 10 vigtige råd til, hvordan du kan komme rygsmerterne i forkøbet, hvis du har planer om at kaste dig ud i havearbejdet.

Læs mere
Haven & altanen
Sådan får du den smukkeste vilde have 

En stadig voksende gruppe af haveejere lader græsset gro og skaber englignende forhold i hele eller dele af haven, for det er der mange fordele ved, skriver Haveselskabet, der her giver tips til en frodig vild have med vilde blomster og urter - og plads til sommerfugle og bier.

Læs mere
Haven & altanen
Løg i krukker - 10 løgblomster til altan og have 

Når foråret får det til at krible i fingrene, så er det godt, at mange løgplanter allerede nu kan plantes ud i krukker. Her får du 10 slags, som alle overlever kølige forårsnætter og endda nogle frostgrader.

Læs mere
Haven & altanen
Plantekurve og krukker til krukkehaven 

Med det store udvalg af udendørs plantepotter, krukker, plantekurve og plantekummer i enhver størrelse, farve og materiale, kan du skabe din helt egen oase med lige nøjagtig de blomster, planter og krydderurter, du holder allermest af.

Læs mere
Haven & altanen
Haveselskabets Cph Garden 2022 

Sæt kryds i kalenderen den 30. juni, og glæd dig til Danmarks største haveshow, Haveselskabets Cph Garden. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner, og finder inspiration til nye haveprojekter til skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave og den vilde have.

Læs mere
Haven & altanen
Nemme blomster til krukkehaven 

Udbuddet af sommerblomster til blomsterkasser er stort, men ikke alle er lige nemme at få til at trives. Her er fem bud fem længeblomstrende sommerblomster, der er særligt velegnede og nemme at passe i krukkehaven.

 

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^