Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler

Kategori: Sommer

Højtiden Sankt Hans var den vigtigste af midsommerens fester i Nordeuropa og blev fejret med spil, dans og druk. Kirken og øvrigheden gjorde i 1500-tallet, hvad de kunne for at stoppe de folkelige forlystelser. Illustration: Le Feu de St.Jean Mariette

Sankt Hans - Midsommer, magi og mirakler 

Når Sankt Hans fejres her i juni, slippes nogle af de særeste og stærkeste kræfter løs i det godes kamp mod det onde. Særligt Sankt Hans aften, den 23. juni, siges disse overjordiske kræfter, at være helt ekstraordinære i naturen omkring os, og derfor tog man tidligere, netop denne nat, ud for at samle vilde urter til husapoteket.

Hedensk solhvervsfest

Fejring af solhverv har fundet sted i Danmark siden oldtiden. Både årets korteste og længste dag blev dengang markeret; den korteste, fordi man endelig kunne se frem mod lysere tider, og den længste, fordi frugtbarheden her var på sit højeste. Med til fejringen af sommersolhverv hørte bålafbrænding, som tidligere ofte foregik på toppen af de gamle gravhøje, muligvis fordi man mente, at lyset fra bålene kunne bringe frugtbarhed til markerne. Fejringen af solhverv var i det hele taget forbundet med mange myter og hedenske ritualer, og på et tidspunkt opstod den sære skik med at sende heksen til Bloksbjerg. Skikken stammer muligvis fra Tyskland, hvor man havde rituelt afbrændte halmfigurer, der forestillede noget man ikke kunne lide - fx vinteren. 

I dag hvor Sankt Hans fejres med madkurv og hygge omkring bålet, er det svært at forestille sig, hvordan denne dag, på grund af de hedenske ritualer og frugtbarheds-dyrkelse, tidligere var en torn i øjet på kirken. I 1500-tallet forsøgte kirken behændigt at få vendt solhvervsfesterne til at blive kristne fester og opkaldte dagen ’Sankt Hans’ efter Johannes Døberen, men ligegyldigt, hvor meget man reklamerede for den kristne skik, så overlevede overtroen og magien, langt op i tiden.

Kirsten Pils kilde i Dyrehaven 

Et godt eksempel på det er Kirsten Pils kilde i Dyrehaven. Overtroen gav nemlig også vandet særlige helbredende kræfter denne nat. Derfor samledes folk for at drikke af kilden og efterhånden valfartede så mange mennesker til kilden, at man holdt Sankt Hans i en hel uge. Samtidig fulgte der i kølvandet alskens tant og fjas. I 1770 blev der givet Kongelig bevilling til at optræde på området, og Dyrehavsbakken - verdens ældste forlystelsespark - var skabt. Endnu i dag samles mange mennesker omkring Kildesøen for her at fejre Sankt Hans aften - selvom de måske ikke helt ved hvorfor.

Hvor meget tro eller overtro, der er tilbage i vores fejring af Sankt Hans er svært at sige. Faktum er, at - hvis såfremt i fald - vejret arter sig, er det en dejlig aften. Det er skønt - specielt, hvis man er ude på vandet - at kunne se alle bålene, der blusser i den mørke nat og høre spredte brudstykker af Midsommervisen!

Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og lækker sommerdessert: Skumfiduser, chokolade og sommerbær 

For børn hører sommeren uløseligt sammen med hyldeblomstdrik, ristede skumfiduser og klistrede fingre. Men søde, bløde marshmallows kan også bruges i mere voksenvenlige sammenhænge, fx i en herlig sommerdessert, hvor chokolade og den søde vanilieskum røres, fryses og serveres med friske bær på…

Læs mere
Sommer
Copenhagen Jazz Festival 2022 

Når festivalen ruller hen over København, er byen som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre, på museer og – selvfølgelig også – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalens 10 dage præsenteres…

Læs mere
Sommer
Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv 

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen? 

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Amerikanske spareribs på grillen 

Grillede spareribs marineret med hjemmelavet bbq-marinade, grillede majs & aubergine, feta/melon salat med syltede jalapenos. Lækkerier inspireret af stolte amerikanske bbq-traditioner.

Læs mere
Sommer
Skal du også holde sommerferie i Danmark? 

Danmark er dejlig om sommeren. Og det faktum lader ikke til at være gået danskernes næse forbi. Op mod halvdelen af os holder en eller flere ferier i Danmark i løbet af året, og i sommerferien gerne i områder tæt på strand og natur, på en campingplads, i et feriehus eller hos familie og venner. Når…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^