Sæson for vorter

Kategori: Sommer

Sæson for vorter

Sæson for vorter  

Nej, vorter er ikke specielt sexede, men ret så pinlige. Og vi vil nok allesammen helst undgå at snakke om dem. Men faktisk oplever en ud af ti at få vorter på et eller andet tidspunkt i livet.

Nej, vorter er ikke specielt sexede, men ret så pinlige. Og vi vil nok allesammen helst undgå at snakke om dem. Men faktisk oplever en ud af ti at få vorter på et eller andet tidspunkt i livet. Vi føler, at det både er grimt, generende og også ulækkert.

Så måske er det netop en god idé at snakke om dem - vorterne - så problemet kan blive løst, både for vores egen skyld, men også så vi ikke smitter andre i omklædningsrum og swimmingspools.

"vorte sæson"

Vortevirusen florerer efter sommeren, fordi både voksne og børn har været gæster i adskillige badelande og swimmingpools, hvor der er en stor smittefare.

hvad er vorter?

En vorte er en vækst på huden, men bare rolig, den er helt harmløs, den smitter bare enormt meget! Vorter minder for det meste lidt om en blomkål, og sidder oftest på hænder og fødder, men kan være alle steder på kroppen. Omkring 50 % af alle vorter forsvinder indenfor 2 år uden behandling. Men smittefaren er stor, og vorter skal altså behandles med det samme!

børn er særligt udsatte

Vorter er en af de hyppigste virussygdomme i huden - og den næstmest almindelige hudsygdom efter akne. Vi er alle udsat for viruset, men både børn og teenagere er særligt udsatte, fordi de endnu ikke har udviklet disse antistoffer. Hos små børn er vorter sjældne, men så snart børnene starter i skole ses der en kraftig stigning. Ca. 10-15 % af skolebørn har vorter.

smittefare

Vorter smitter voldsomt, og smitter både ved direkte og indirekte kontakt. Det ses ofte, at der går et par måneder fra smitten til at vorten kan ses.
En dansk undersøgelse har vist, at fællesbadning giver større risiko for smitte med fodvorter end dansk og gymnastik med bare føder, fordi at vådt gulv er guf for vorterne.
En anden undersøgelse har vist, at ved brug af badesko under fællesbadning halvere man risikioen for at blive smittet.

• Fugtigt miljø og opblødning af huden øger risikoen for smitte.
• Badesko nedsætter risikoen for smitte.
• Påsmøres vorten med klar neglelak nedsætter det risikoen for at smitte andre.

hvad skal man gøre?

Den nye Wartner pen med TCA-gel giver helt nye muligheder for en hurtig, nem og effektiv hjemmebehandling, mange børn er nemlig mest trygge ved at få hjælp af mor og far i stedet for af en læge.
Man mener ikke, at der findes nogen behandling, der med sikkerhed kan fjerne vorter. Men en Læge kan behandle med ætsende midler, som sammen med flydende plaster kan dryppes på vorterne. Efterfølgende er det nødvendigt et par gange om ugen med en kniv eller skraber at fjerne resterne af vorten, til den er helt væk. Hos en praktiserende læge eller en hudlæge kan vorter også fryses væk. Ofte er flere frysninger nødvendige, før vorterne er helt væk.

hvordan virker Wartner?

Pennen indeholder 40 % TCA (trikloreddikesyre), i stedet for traditionel salicylsyre. Wartner pennen kan bruges til både hånd- og fodvorter.
Pennen anvendes to gange om dagen i fire dage. Herefter skaller huden af i løbet af de næste fire dage. Den højkoncentrerede TCA-gel gør, at de angrebne hudceller falder af, og der derefter dannes ny vortefri hud.












Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^