Ny rapport: Vi solskoldes, når vi mindst venter det

Ved en tur i haven udsættes huden for ligeså meget sol og uv-stråling, som når man tager på stranden.

Ny rapport: Vi solskoldes, når vi mindst venter det  

Når solen bager midt på dagen, er solbeskyttelse vigtig. Men det kan man hurtig glemme, når man ikke er ude for at nyde solen, men formålet er at slå græs, være til koncert eller spise frokost. Og derfor er det er faktisk oftest i situationer, hvor vi laver alt muligt andet end at solbade, at vi ender med at blive solskoldet. Kun 34 pct. af de danskere, der blev solskoldet i den danske sommer 2017, angiver i en netop offentliggjort rapport, at de solbadede, da de blev forbrændt. Rapporten er fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, hvor 4.000 danskere i alderen 15-64 år blevet spurgt til deres solvaner i sommeren 2017.

Vi solskoldes især i haven

Det tyder på, at vi er mere bevidste om at huske solbeskyttelse, når vi er på stranden, end når vi er i haven. Det er ifølge rapporten kun 20 pct. af de solskoldede danskere, der blev solskoldet på et udendørs badested. Til sammenligning angiver 50 pct., at de blev solskoldet, mens de var i haven/gården. En del af forklaringen kan være, at vi tilbringer mere tid i haven end på stranden i løbet af sommeren, men det tyder også på, at vi glemmer, at solen bager lige så meget som på stranden, når vi eksempelvis ordner hæk eller spiser frokost i haven.

Christine Behrens, der er senior projektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne, opfordrer til, at vi husker hinanden på solbeskyttelse, især når vi er udenfor med andre formål end at nyde solen:                              

"Det er utrolig vigtigt, at vi husker på, at solens stråler er lige skrappe, uanset, hvad vi foretager os i solen. Ved en tur i haven udsætter vi vores hud for ligeså meget sol og uv-stråling, som når vi tager på stranden" siger Christine Behrens.

Hun opfordrer derfor til, at man – fra april til september - tjekker uv-indekset, inden man skal ud i solen. Hvis uv-indekset er 3 eller derover, er solbeskyttelse nødvendigt – uanset hvad formålet med at være udenfor er. Her kan den gratis app ’UV-INDEKS’ være en god hjælp, da den giver en prognose for uv-indekset der, hvor du befinder dig – uanset hvor i verden, du er.

Vi solskoldes mindre end tidligere i Danmark

Samlet set viser rapporten, at 18 pct. af danskerne blev forbrændt i solen i Danmark i 2017, og det er en markant forbedring set i forhold til 2011, hvor andelen lå på hele 30 pct. Noget tyder altså på, at vi danskere er blevet bedre til at beskytte os mod solens uv-stråling.

Det glæder Dorte McGugan Pedersen, der er udviklingschef i TrygFonden.

"Færre solskoldninger betyder færre tilfælde af hud- og modermærkekræft i fremtiden, og derfor er det dejligt, at det tyder på, at danskerne i stigende grad tager solrådene om skygge, solhat og solcreme til sig, når de går ud for at nyde solen i Danmark" siger Dorte McGugan Pedersen.

Fakta om uv-stråling og kræft i huden

  • Solens uv-stråling er god for os i mindre doser, men for meget uv-stråling er kræftfremkaldende. Det anslås af WHO, at op mod 90 pct. af alle tilfælde af kræft i huden skyldes uv-stråling fra den naturlige sol og solarier.
  • Både solskoldninger og den samlede mængde af uv-stråling, man udsættes for gennem livet, har betydning for risikoen for at udvikle kræft i huden.
  • ’Kræft i huden’ er en samlet betegnelse for flere former for kræft: Modermærkekræft, der er den mest alvorlige form for kræft i huden, og almindelig hudkræft, der er mere udbredt, men mindre alvorlig end modermærkekræft.
  • Hvert år konstateres ca. 2.250 nye tilfælde af modermærkekræft og 14.250 nye tilfælde af almindelig hudkræft i Danmark. Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt danske unge i alderen 15-34 år.
  • På verdensplan har Danmark den 5. højeste forekomst af modermærkekræft, når man tager højde for befolkningens størrelse og aldersfordeling. Kun Australien, New Zealand, Schweiz og Holland har højere forekomster.

Uv-indekset

  • Uv-indekset viser, hvornår du skal beskytte dig i solen. Er uv-indekset 3 eller derover, bør du solbeskytte dig. Download den gratis uv-app ’Uv-indeks’ i App Store og Google Play
Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^