Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner

Kategorier: Sommer  -  Forbrugernyt

I varmen fordærves maden hurtigt og kan udvikle sig til rene bakteriebomber. Men med nogle enkle råd, kan du mindske risikoen for en mave-tarm infektion og ubehagelige symptomer som diarré, kvalme og opkastninger, smerter og feber.

Mindsk risikoen for salmonella og campylobacter infektioner 

I sommervarmen er det ekstra vigtigt, at være opmærksom på, hvordan man håndterer og opbevarer sine madvarer. De sygdomsfremkaldende bakterier; salmonella og campylobacter, florerer i varmen, men følger man Sundhedsstyrelsens enkle anbefalinger, så mindskes risikoen for bakterieinfektioner betydeligt.


Husk de 8 vigtige anbefalinger:

1. Hold råt og tilberedt adskilt

Bakterier spreder sig nemt fra råt til stegt kød, hvis man bruger samme grilltang eller skærebræt til råvarerne og den stegte mad, husk derfor:

  • Hold råt og stegt adskilt.
  • Brug to grilltænger eller to sæt af andre køkkenredskaber ved stegningen. Èt sæt til det rå kød og ét til det færdigstegte kød.
  • Brug også to forskellige fade eller skærebrædder til henholdsvis råt og grillet kød.
  • Læg ikke råt kød på grillen med fingrene, så bakterier evt. bagefter overføres til fx salat og brød.


2. Opvarm korrekt og tilstrækkeligt

  • Bakterier i maden dør ved stegning og kogning. Kød, fjerkræ, fisk og æg skal varmes op til mindst 75 grader. Brug et stegetermometer hvis du er i tvivl.
  • Fisk er gennemvarmet, når kødet er fast og ikke har en gennemsigtig glans.
  • Æg er gennemvarmet, når det er helt stivnet, ved spejlæg, skal blommen være varm.
  • Kød er gennemvarmet, når kødsaften er klar, og kødet ikke er lyserødt.
  • Fjerkræ og hakket kød skal gennemsteges. Kog evt. fjerkræ inden du griller, så du sikre dig at kødet er tilstrækkeligt opvarmet.
  • Vær ekstra påpasselig ved grillstegning i sommervarmen. Sørg for, at kødet er stegt tilstrækkeligt.

3. Genbrug ikke marinaden

  • Marineret kød smager skønt. Syren i marinaden får kødet til at mørne og smagen til at trænge ind. Lad kødet stå i køleskabet og trække, og tag det først frem, lige før du skal bruge det. Genbrug ikke marinaden, men kassér den.


4. Røg fra grill kan være sundhedsfarligt

  • Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på det glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Det kan man undgå ved at lægge folie under kødet eller bruge en grillmarinade uden olie.


5. Skær det brankede kød fra

  • Hvis kødet bliver branket eller forkullet, bør du skære de sorte skorper af og smide dem ud. De brankede skorper indeholder skadelige stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.


6. Hold maden afkølet

  • Fødevarer skal på køl, straks efter, eller så hurtigt som muligt efter indkøb. Køleskabets temperatur bør max være 5°C.
  • Rester fra middagsmaden, eller varm mad der skal gemmes, skal nedkøles ligeså snart den er dampet af.
  • Rester fra morgen- og frokostbord, bør også sættes i køleskab hurtigst muligt.
  • Skal du tø mad op, så gør det i køleskabet.

7. Vask hænder

  • Husk at vaske hænderne grundigt før du går i gang med at lave mad, og efter du har rørt ved rå madvarer fx råt kød og rå grønsager. Vores hænder er ofte den direkte årsag til spredning af bakterier, derfor er det vigtigt at vaske hænder ofte.


8. Husk også ..

  • Skift din karklud og dit viskestykke ud hver dag, på denne måde mindsker du også risikoen for bakterier.



Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Sommer
10 kølige tips i varmen 

Trænger du til at blive kølet ned i varmen? Her får du vores bedste tips til, hvordan du effektivt får sænket kropstemperaturen og kommer godt igennem hedebølgen.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^