Kvinde, grib grillhandsken!

Kategori: Sommer

Kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en ny undersøgelse svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen. Nu opfordrer grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz kvinderne til at tage grill handsken på og udforske den endeløse række af muligheder der er for tilberedning af sommermaden på grill.

Kvinde, grib grillhandsken!  

Grillsæsonen er over os, og mens kvinderne regerer i salatkøkkenet, er det fortsat mændene, der holder skansen ved de glødende kul, når kødet skal tilberedes, skriver Dansk Gartneri. Madskribent og foodstylist Lone Kjær giver her sine bedste tips til at vippe herrerne af pinden og indføre lækkert grønt på grillmenuen.

Kvinder får mere grønt på grillen

Sommertid er grilltid, og der er ikke noget bedre end duften af varme grillkul, der spreder sig i hele haven. Men selvom der bliver lagt masser af tid i at tilberede det lækre tilbehør inde i køkkenet, er det sjældent kvinderne, der griber grillhandsken, når maden skal tilberedes under åben himmel. Det er typisk pølser og bøffer, der får eneret på kullene, men hvis kvinderne kommer til, kan det måske betyde, at hele familien får en sundere grillaften med mere grønt på grillen. 

Det er nemlig kun en tredjedel af de adspurgte kvinder i en undersøgelse foretaget af Dansk Gartneri Sæson, der svarer, at det er dem, der tager grill-tjansen, hvorimod over 80% af de adspurgte mænd svarer, at de klarer grillmaden. For grill-entusiast og kogebogsforfatter Tina Scheftelowitz giver det god mening, at kvinderne har fokus på tilbehøret og ikke så meget på grillen: 

”Kvinderne går mere op i, at familiens aftensmad skal være sund, og derfor er det typisk dem, der står for salaten og resten af tilbehøret til grillmaden. Mændene har så i mellemtiden kunne indtage pladsen som grillmester i familien og høste ros for at lave maden. Og det burde ikke være sådan, for der er så mange velsmagende og sunde, grønne sager at smide på grillen!”, siger Tina Scheftelowitz.  

Det er altså ganske få kvinder, der tager sig fornøjelsen af at grille lækre livretter til familien i sommervejret. Det skyldes måske, som Tina Scheftelowitz også påpeger, at ilden og grillen traditionelt set har været mandens domæne. Årsagerne til det kan være mange. Muligheden for at købe ekstraudstyr og at være herre over kødindtaget kunne være nogle af dem.  Det, at mange kvinder tror, at det er svært at tænde op, og at det lugter grimt af tændvæske, holder måske også kvinderne væk.  Hun anbefaler kvinderne at hoppe ud i det og nyde sommeraftenens dufte og lyde over et glas god rosé, mens mændene tager tjansen i køkkenet.

"For der er ikke noget mere sexet end en mand, der skrubber kartofler og snitter grøntsager på mandolinjernet", tilføjer Tina Scheftelowitz. 

Undersøgelsen peger også på, at langt størstedelen af de adspurgte, faktisk over 90%, svarer ’ja’ til at der grilles kød, når der er gang i kullene, mens knap 30% kaster sig over grøntsagerne. Hvis kvinderne får indflydelse, er der måske mulighed for at snige nogle grøntsager ind på grillen. Der er nemlig masser af sunde og indbydende alternativer til den klassiske frankfurter eller røde bøf med grillstriber. Grøntsager gør sig godt i friske salater til det grillede kød, men der er også masser af grønne sager, der nyder godt af den aromatiske smag af gode grillkul. 

Lone Kjærs grønne grillopskrifter

Madskribent og foodstylist, Lone Kjær, giver her et par af sine bedste opskrifter, der gør det nemt at komme i gang med at tilberede grøntsager på grillen. Få flere skønne opskrifter på Sæson.dk som drives af Dansk Gartneri.

 

5 tips til en glødende grillsucces:

  • Læg spyd i vand i 30 minutter, så der ikke går ild i dem på grillen. Skær grøntsagerne i store stykker, så de ikke falder igennem risten. Placer grøntsagerne på spyddet og grill dem til de er færdige.
  • Ved at pensle grøntsager med olie eller marinade slipper du for, at de brænder fast på risten.
  • Squash, asparges, peberfrugt, løg, majs, fennikel og tomat er alle fantastiske grøntsager til grillen.
  • Hold øje med uret! De fleste grøntsager skal ikke have meget mere end 5 minutter. De kan hurtigt gå fra grillstriber til forkullet.
  • Hav altid hygiejnen for øje. Råt kød og grøntsager har det ikke godt sammen, så hold dem adskilt. Hvis du har brugt skærebræt, kniv, grilltang mv. til råt kød, så skal det ikke benyttes til grøntsagerne.
Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^