Sommer pasteller
Ogawa Kazumaza
Hængesofa Rivièra Maison
Store runde solbriller
Kill Your Norms: Kampagne sætter fokus på homofobisk sprog
Redaktionen

Mange tror, at der ikke findes homo- og transfobi i Danmark, men samtidig bruger mange danskere udtryk som bøsserøv eller betonlebbe til at mobbe eller tale nedsættende om andre. Det sætter Sex & Samfund fokus på i ny kampagne, der lige nu kører i forbindelse med Copenhagen Pride 2019.

Betonlebbe! Bøsserøv! Klamme trans!

I begyndelsen af ugen tog tusindvis af danskere på arbejdet til synet af homofobiske og transfobiske udsagn på bygninger og statuer. I de tidlige morgentimer havde Sex & Samfunds frivillige nemlig været på gaden i landets fem største byer for at sætte homofobiske og transfobiske talebobler på alt fra Den Lille Havfrue til Christiansborg og Nationalmuseet.

#KillYourNorms
– Fordi homo ikke er et skældsord!

Kampagnen kører i forbindelse med Copenhagen Pride 2019 og sætter fokus på, hvordan vi alle med vores sprogbrug er med til at fastholde forestillingen om, at man som fx homoseksuel eller transperson er forkert eller et dårligere menneske end andre.
"Mange LGBT+ personer påvirkes i dén grad af måden, der tales om og til dem på. Derudover rammer fordomme om køn og seksualitet rammer alle mennesker og det skal vi lave om" siger national chef i Sex & Samfund Lene Stavngaard og fortsætter:
"Med kampagnen vil vi sætte fokus på, hvor alene, udskældt og forkert, du kan føle dig som LGBT+ person, når mennesker omkring dig eller på sociale medier bruger din seksualitet til at mobbe både dig og andre med. Hver dag føler homoseksuelle, biseksuelle og transpersoner sig tvunget til at skjule, hvem de er, ud af frygt for at blive mobbet, nedgjort og latterliggjort. Det sker i skolen, på arbejdspladsen, på fodboldstadion, på baren og selv når man er blandt venner og bekendte.
Rigtig mange LGBT+ personer oplever at have en ungdom og senere et voksenliv præget af lavt selvværd, ensomhed, stress, depressioner og misbrug. Unge homoseksuelle, biseksuelle og transkønnede kæmper dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør, ligesom de fire gange så ofte forsøger at begå selvmord".

Mange danskere har stadig fordomme

En ny undersøgelse, som Voxmeter netop har foretaget for Sex & Samfund, viser, at knapt halvdelen af alle danskere benytter sig af nedsættende homofobiske ord som fx bøsserøv, trans, svans og betonlebbe om andre. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ikke tænker over, at måden de taler til og om LGBT+ personer, påvirker deres trivsel og livskvalitet.
Sprogbrugen kan tyde på, at mange danskere stadig bærer rundt på fordomme om og modstand mod homoseksuelle og transkønnede. Fx viste en undersøgelse foretaget af Gallup for Sex & Samfund i 2018, at hver tiende dansker foretrækker, at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt, og hver fjerde dansker mener, at det giver dårligere opvækstbetingelser for børn, hvis de har to forældre af samme køn.
"Vi er nødt til at tale om, at vi danskere måske ikke er så fordomsfrie, som vi går rundt og bilder os selv ind, og det har store konsekvenser for LGBT+ personer. Vi kan ikke se stiltiende til, mens fastgroede normer og stereotyper i sprogbrug om seksualitet og køn gør livet ulideligt for unge LGBT+ personer – i en sådan grad, at mange af dem forsøger at tage livet af sig selv" siger Lene Stavngaard.

”Jeg skal konstant forsvare mig selv!”

Mette Schack Dahlmann, der er lesbisk og arbejder som murer, blev landskendt, da hun gjorde opmærksom på, hvordan det er at være lesbisk på en typisk mandsdomineret arbejdsplads:
"Jeg føler konstant, at jeg skal forsvare og forklare mig selv. På job, i fritiden og særligt når jeg går i byen. Den energi, jeg skal bruge på at modtage en maskinsalve af spørgsmål, som mange stiller helt uden hæmninger vel at mærke. Fx er jeg fordi jeg er lesbisk blevet spurgt, om jeg vil give et blowjob til fem mænd, fordi ”det havde jeg sikkert ikke prøvet før”.


FAKTA om danskernes homofobiske sprogbrug

 • 46% af alle danskere bruger udtryk som homo, lebbe, trans og lebbe om andre.
 • Flere mænd (49,3%) end kvinder (42,8%) bruger disse udtryk.
 • De danskere, der bruger disse udtryk, gør det fordi:
 • 44,8% siger, de ikke har et bedre ord for det
 • 16,1% siger, at de gør det for at drille
 • 8,7% siger, at det er for at bryde isen
 • 3,1% siger, at det er fordi de ikke bryder sig om homoseksuelle
 • 13,5% siger, at de ikke ved det.
 • Flere mænd (22,7%) end kvinder (8,7%) bruger udtrykkene for at drille andre.
 • Flere kvinder (50,9%) end mænd (39,4%) bruger udtrykkene fordi de ikke har et bedre ord for det.
 • Kun få danskere tænker over, at måden der generelt tales om og til LGBT+ personer påvirker deres trivsel. 28,1% af de adspurgte mener, at måden der generelt tales om homoseksuelle er dårlig eller meget dårlig for homoseksuelles trivsel, mens 22,6% mener, at måden der tales på er god eller meget god for deres trivsel.

Kilde: Voxmeter for Sex & Samfund, 2019.

 

FAKTA om danskernes holdning til homofobi:

 • 10% foretrækker at homoseksuelle ikke viser deres kærlighed offentligt
 • 10% vil blive kede af det eller bekymrede, hvis deres barn er homoseksuel
 • 20% mener ikke det er ok, at drenge går i kjole
 • 11% af danskere mener ikke at homoseksuelle skal kunne blive gift i den danske folkekirke
 • 34% mener ikke at det er ok at transkønnede bliver opereret på det offentliges regning
 • 25% mener, at det giver dårligere opvækstmuligheder for børn hvis de har to forældre af sammen køn
 • 18% af danskerne mener ikke at homoseksuelle skal have lov at adoptere børn på lige fod med heteroseksuelle

Kilde: Gallup for Sex & Samfund, 2018.

 

FAKTA om unge LGBT+ personers trivsel:

 • Unge LGBT+ personer døjer dobbelt så meget med selvmordstanker som heteroseksuelle unge gør
 • Unge LGBT+ personer forsøger fire gange så ofte at begå selvmord sammenlignet med unge heteroseksuelle
 • 55 % af de LGBT+ personer, der har forsøgt selvmord, forsøgte det første gang, da de var mellem 13 og 19 år gamle

Kilde: Statens Institut for Folkesundhed, 2015. Lige og ulige, Homoseksuelle, biseksuelle og transkønnedes levevilkår, 2009, Leyla Gransell og Henning Hansen.

Sommer
Frugt- & bærgazpacho

Nyd sommerens frugt og bær i en lækker og læskende sommergazpacho!

Læs mere
Forår
Med masser af purløg

Purløg er en ukuelig forårsbebuder, som hurtigt vokser sig stor og derfor kan høstes flittigt. Det grønne drys er ikke kun en herlig delikatesse, men også rig på C-vitamin.

Læs mere
Sommer
Copenhagen Pride Week 2020

København bliver i høj grad multikulturel under årets Copenhagen Pride Week, når mere end 100.000 danskere og gæster fra mere end 85 lande deltager i festugen, 18. til 23. august 2020. Her venter der et overflødigshorn af vilde fester, events, vigtige debatter, underholdning og spektakulære...

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Kom nemt i gang med at sylte - 8 suveræne syltebøger

Det er ganske tilfredsstillende at sylte lidt af havens høst, så man har skønne, hjemmelavede marmelader, pickles og surt, når sommeren går på held.

Otte bøger, skrevet af nogle af Danmarks mest rutinerede og engagerede madskribenter, viser hvordan du nemt kommer i gang. Bøgerne anviser, trin for...

Læs mere
Sommer
Opskrift: Minns rabarberkage

Man behøver ikke have opholdt sig længe i Sverige, før man støder på ordet ’fika’. I mit tilfælde blev jeg bekendt med begrebet, da genboen til det hus, hvor jeg ferierede, kiggede forbi og spurgte: ”Är det inte dags att fika?” Mens jeg vred min hjerne for at gætte, hvad hun spurgte om, kom hun mig...

Læs mere
Sommer
Det alsidige kirsebær

Det lille bær med den store smag, er et populært bær - ikke mindst fordi det har så mange anvendelsesmuligheder. De smukke røde bær kan både nydes søde og saftige som de er - eller indgå som ingrediens i kager, frugtanretninger og fine fromager. Og selvfølgelig kan de også syltes, så de senere på...

Læs mere
Sommer
Det eksklusive bær

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så...

Læs mere
Sommer
Spis dine haveblomster - rose, lavendel & pelargonier

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Badeoplevelser for enhver smag

Med lange, varme sommerdage, gør det godt med en kølig dukkert. Og det behøver ikke foregå fra et fluepapir af en badestrand. Prøv en badesø, et friluftsbad, et havnebad - eller hvad med at tage på badeanstalt, hvor du kan bade og sole dig, og frit kan lufte deller og appelsinhud i dameafdelingen....

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shop annoncer
Bålfad

Bålfad

Store runde solbriller

Store runde solbriller

Sommerkjole Signature

Sommerkjole Signature

Lysestager i pastelfarver

Lysestager i pastelfarver

Nye Bøger
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med...

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
Mercedes-Snittet, Anne Mette Hancock

Anne Mette Hancocks 'Mercedes-snittet' er andet selvstændige bind i krimiserien om Kaldan og Schäfer. En nervepirrende psykologisk krimi om hævn, synsbedrag og ar i hjertet.

Læs mere
Det Skriver Andre Medier...
07.07.2020

Etisk Råd: Hvem er de sårbare under coronakrisen?

Etisk Råd

Coronaepidemien har vist os, at sårbare grupper bliver ramt særlig hårdt. Helt aktuel er debatten om de ældre på plejehjem og de omfattende besøgs- og omgangsrestriktioner, der har været indført for at begrænse smittespredningen... Læs mere


27.04.2020

Coronakrisen slider mest på kvinders psykiske trivsel

Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet

Meget tyder på, at livet med corona-truslen sænker humøret mest hos kvinder, konstaterer professor Søren Dinesen Østergaard fra Aarhus Universitet på baggrund af en nypubliceret undersøgelse. Læs mere


21.03.2020

Corona-måling: Befolkningen har stor tillid til regeringens håndtering

Finans.dk

85,2 procent af befolkningen er enten enig eller helt enig i regeringens håndtering af coronakrisen. Det viser en måling fra Voxmeter, ifølge Finans. Læs mere


20.03.2020

Pensionerede læger melder sig ind i coronaberedskabet

Jyllands-Posten.dk

1261 danske pensionerede læger er klar til at indgå i coronaberedskabet, skriver Lægeforeningen i en pressemeddelelse. Formanden for Foreningen af Pensionerede Læger, Mogens Hüttel på 74 år, er en af de læger, som er klar til at blive en del af coronaberedskabet.

"Man er læge hele livet. Det ligger... Læs mere


20.03.2020

Hjertenyt: Hvad hvis jeg er smittet som hjertesyg?

Hjerteforeningen

Hjerteforeningen modtager mange spørgsmål fra bekymrede danskere omkring coronavirus (COVID-19) og hjerte-kar-sygdom, derfor har de oprettet en videnbank, hvor de samler og deler den vigtigste viden til hjertepatienter og pårørende. Læs mere


20.03.2020

Coronavirus - hvis flyet, rejsen eller arrangementet er aflyst

Forbrug.dk

Forbrugerstyrelsen har samlet information om, hvilken betydning en aflysning har for dig, der har købt flybilletter, pakkerejser eller billetter til arrangementer, der bliver aflyst som følge af coronavirus. Læs mere


Arkiv

^