Jordbærtid!

De fine frilandsjordbær er en fryd for både øjet og ganen. Søde og saftige, som de er, er det svært ikke at nyde dem direkte fra bakken, men jordbær er også gode i salater, desserter, kager, grød og syltetøj. Og det er bare om, at spise løs af de små bær, for de er nemlig fulde af C-vitamin.

Jordbærtid!  

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Jordbær hele sommeren

Den seneste tids varme vejr har modnet de danske frilandsjordbær, som nu er på vej ud i dagligvarebutikkerne. En anden god nyhed er, at jordbæravlerne spår en god sommer i vente med rigelige mængder søde, danske jordbær. Modsat sidste år, hvor den varme sommer gjorde den danske jordbærsæson væsentlig kortere end normalt, kan vi år forvente at kunne plukke jordbær lang tid endnu.

"Sæsonen i år bliver ret almindelig. Det betyder, at man kan få gode, danske frilandsjordbær til langt hen i juli og helt frem til starten af august, hvis man er lidt heldig," siger Dan Haunstrup Christensen fra Dansk Gartneri.

"Det bedste tidspunkt for jordbær er det, der kommer nu. De sorter, der modnes i den kommende tid, er mere søde end de tidlige. De har typisk ikke det der æblehårde bid, men er bløde og samtidig faste," siger Dan Haunstrup, hvis favoritjordbær forresten er det meget mørke, søde bær Malwina. "Det er, præcis som et jordbær skal være," konkluderer han.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

Friske danske jordbær er indbegrebet af sommer, men er bærrene smattede, for vandede eller for kolde, kan det være en skuffelsen oplevelse. Du kan, med et par enkle forholdsregler, nemt sørge for, at det bliver en god jordbæroplevelse: Husk blandt andet, at jordbær har en meget kort holdbarhed. De fine bær er bedst samme dag, de er købt. Opbevar dem køligt ved ca. 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Hvis du køber dem sidst på eftermiddagen, skal du ikke sætte dem i køleskabet.

  • Skyld, tør og nip
    Fyld en balje med koldt vand. Læg jordbærrene med stilk på i en sigte og sænk dem ned i vandet 2-3 gange. Gør det ad flere gange, hvis der er mange jordbær. Lad dem tørre i ét lag på et viskestykke. Først herefter nippes stilkene af. På den måde trænger der mindst vand ind i bærret, og så smager de af mest.
  • Frysning af jordbær
    Skal jordbærrene bruges til grød eller marmelade, lægges bærrene i en pose og fryses ned. Har man behov for løsfrosne jordbær til pynt, lægges bærrene på bagepapir på en bakke, som stilles i fryseren. Når bærrene er frosne, lægges de i poser og kommes i fryseren.

 

 

Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Årstidens råvarer
Sæson: Hindbær - Det eksklusive bær 

Der er noget særligt eksklusivt over det fine, lille hindbær. For mens der er sommerbær, man næsten kan nå at få nok af i sæsonen, så gælder det ikke hindbær. Velvidende at de koster omtrent det samme som de tre liter mælk, det økologiske smør og koldskålen, der allerede ligger i indkøbskurven, så…

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage: Hjemmebagte lagkagebunde, jordbær og flødeskum 

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man får den fulde smag af friske sommerjordbær og flødeskum. Her er opskriften på hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprød pistacie-krokant.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Nem og lækker sommerdessert: Skumfiduser, chokolade og sommerbær 

For børn hører sommeren uløseligt sammen med hyldeblomstdrik, ristede skumfiduser og klistrede fingre. Men søde, bløde marshmallows kan også bruges i mere voksenvenlige sammenhænge, fx i en herlig sommerdessert, hvor chokolade og den søde vanilieskum røres, fryses og serveres med friske bær på…

Læs mere
Sommer
Copenhagen Jazz Festival 2022 

Når festivalen ruller hen over København, er byen som forvandlet. Over alt spiller musikken: På torve og i byens parker, på jazzklubberne og nye interimistiske scener, i teatre, på museer og – selvfølgelig også – i byens største og flotteste koncertsale. I løbet af festivalens 10 dage præsenteres…

Læs mere
Sommer
Midsommer 2022: Sådan fejrer svenskerne sommersolhverv 

Tag til tur over sundet og oplev en af Sveriges største og mest traditionsrige festdag: Midsommerfesten. I år fejres den fredag den 24. juni med majstang, dans og musik.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Quiz: Kender du navnet på melonen? 

Søde, saftige meloner er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter - eller grøntsager, for botanisk set kategoriseres meloner som grøntsager sammen med fx agurker, squash og auberginer.

Læs mere
Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet 

De fleste drømmer om en ferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Amerikanske spareribs på grillen 

Grillede spareribs marineret med hjemmelavet bbq-marinade, grillede majs & aubergine, feta/melon salat med syltede jalapenos. Lækkerier inspireret af stolte amerikanske bbq-traditioner.

Læs mere
Sommer
Skal du også holde sommerferie i Danmark? 

Danmark er dejlig om sommeren. Og det faktum lader ikke til at være gået danskernes næse forbi. Op mod halvdelen af os holder en eller flere ferier i Danmark i løbet af året, og i sommerferien gerne i områder tæt på strand og natur, på en campingplads, i et feriehus eller hos familie og venner. Når…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^