Jordbærtid!

De fine frilandsjordbær er en fryd for både øjet og ganen. Søde og saftige, som de er, er det svært ikke at nyde dem direkte fra bakken, men jordbær er også gode i salater, desserter, kager, grød og syltetøj. Og det er bare om, at spise løs af de små bær, for de er nemlig fulde af C-vitamin.

Jordbærtid!  

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Jordbær hele sommeren

Den seneste tids varme vejr har modnet de danske frilandsjordbær, som nu er på vej ud i dagligvarebutikkerne. En anden god nyhed er, at jordbæravlerne spår en god sommer i vente med rigelige mængder søde, danske jordbær. Modsat sidste år, hvor den varme sommer gjorde den danske jordbærsæson væsentlig kortere end normalt, kan vi år forvente at kunne plukke jordbær lang tid endnu.

"Sæsonen i år bliver ret almindelig. Det betyder, at man kan få gode, danske frilandsjordbær til langt hen i juli og helt frem til starten af august, hvis man er lidt heldig," siger Dan Haunstrup Christensen fra Dansk Gartneri.

"Det bedste tidspunkt for jordbær er det, der kommer nu. De sorter, der modnes i den kommende tid, er mere søde end de tidlige. De har typisk ikke det der æblehårde bid, men er bløde og samtidig faste," siger Dan Haunstrup, hvis favoritjordbær forresten er det meget mørke, søde bær Malwina. "Det er, præcis som et jordbær skal være," konkluderer han.

Tips til tilberedning og opbevaring af jordbær

Friske danske jordbær er indbegrebet af sommer, men er bærrene smattede, for vandede eller for kolde, kan det være en skuffelsen oplevelse. Du kan, med et par enkle forholdsregler, nemt sørge for, at det bliver en god jordbæroplevelse: Husk blandt andet, at jordbær har en meget kort holdbarhed. De fine bær er bedst samme dag, de er købt. Opbevar dem køligt ved ca. 5 grader, men tag dem ud af køleskabet nogle timer inden servering, så smager de bedst. Hvis du køber dem sidst på eftermiddagen, skal du ikke sætte dem i køleskabet.

  • Skyld, tør og nip
    Fyld en balje med koldt vand. Læg jordbærrene med stilk på i en sigte og sænk dem ned i vandet 2-3 gange. Gør det ad flere gange, hvis der er mange jordbær. Lad dem tørre i ét lag på et viskestykke. Først herefter nippes stilkene af. På den måde trænger der mindst vand ind i bærret, og så smager de af mest.
  • Frysning af jordbær
    Skal jordbærrene bruges til grød eller marmelade, lægges bærrene i en pose og fryses ned. Har man behov for løsfrosne jordbær til pynt, lægges bærrene på bagepapir på en bakke, som stilles i fryseren. Når bærrene er frosne, lægges de i poser og kommes i fryseren.

 

 

Sommer
Jordbærkoldskål 

Der er ikke meget der overgår den traditionsrige rød/hvide danske dessert: Friske jordbær med fløde. Men nu, hvor jordbærsæsonen er på sit højeste, må du ikke glemme en rigtig sommerfavorit: Jordbærkoldskål!

Læs mere
Sommer
Spiselige haveblomster - rose, lavendel & pelargonier 

Både rosenblade, lavendel og nogle duftpelargonier kan anvendes til at give smag eller dekorere madretter med. Det ser helt fantastik ud, og det smager spændende. Et nemt og meget dekorativt tip er at fryse blomsterbladene og servere dem i en punch eller velkomstdrink.

Læs mere
Sommer
Ærtesæson: Ærtecreme og ristede ærtebælge 

Selvom danske ærter fås helt frem til september, så er det her i juni og juli, de smager allerbedst. Sprøde og saftige, er de en fantastisk sommersnack, og helt perfekte i grønne salater.

Læs mere
Sommer
Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god…

Læs mere
Sommer
Salat med mozzarella og jordbær 

En super lækker, nem og let sommersalat med jordbær, mozzarella og spinat - og en frisk og dejlig dressingen.

Læs mere
Forår
Idéer til den lille have og altanen 

Er man så heldig at have adgang til altan, terrasse eller et lille stykke have, så gælder det om at få mest muligt ud af de små kvadratmetre. Man må være kreativ og nøje overveje, hvordan man bedst indretter sig praktisk og hyggeligt.

Mangler du lidt inspiration, så er designere og producenter…

Læs mere
Sommer
Beskær frugttræerne 

I sensommeren, i slut september, bør heldige ejere af frugttræer, have beskæring af træer og buske på to do-listen.

Læs mere
Sommer
8 tips til hvordan du kommer nænsomt i gang efter ferien 

Velkommen tilbage fra ferie. Vi håber, at du har nydt det og fået slappet af. Nu gælder det om at få en god start på hverdagen og ikke brænde al energi, det gode feriehumør og nyvundne overskud af på én gang. Her får du en 8 gode tips, som er gode at have med, når du vender tilbage til jobbet.

Læs mere
Sommer
Svimmelhed og hovedpine i varmen? 

Med hedebølgen er det vigtigt at huske, at træthed, svimmelhed, forstoppelse og hovedpine, kan være symptomer på væskeunderskud. Ifølge anbefalingerne bør du drikke 1½ liter (ca. 8 glas) væske om dagen. Kroppen har ganske vist brug for ca. 2½ liter væske i døgnet, men den ene liter får du tilført…

Læs mere
Sommer
Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^