Tank top & t-shirt B. Copenhagen
Dansk Smykkekunst
Riviera Maison hos Rosen-Lund.dk
MIIEGO AL3+ FREEDOM
Kategori: Sommer
Havens blomster - lige til at spise
Redaktionen

Blomstersalater ser ikke kun fuldstændig eventyrlige ud, de kan også smage fantastisk! Og faktisk er overraskende mange planter i en almindelig have og i naturen lige til at spise. Med bogen 'Fantasilater' præsenterer Aiah Noack et helt univers fuld af nye smagsoplevelser, friskhed og farveeksplosioner.

Fyld tallerkenen blomster
Snart bugner bedet med sommerblomster, hvoraf mange ikke kun gør lykke i overdådige buketter, man også kan bruges i salatskålen. Rigtig mange af de ganske almindelige planter, der gror og trives i danske haver, er nemmelig spiselige og kan tilmed føje helt nye, fine smagsoplevelser til maden. Blomster som morgenfrue, nelliker, viol, hjulkrone, rose, jasmin, lavendel og mynte er historiske set længe blevet anvendt som ingredienser i urteteer, urteblandinger og som garniture. Men vidste du fx, at sorter af den smukke staude løvemund faktisk har en herlig let bitter, ærteagtig smag og at der findes targetes-sorter med fin og bittersød smag, at den smukke, blå kornblomst smager krydret som nellike og at knoldbegonie og dahlia smager syrligt? 

En rejse ud i spiselige blomster
Med Aiah Noacks store, smukke bog, inviteres du ud på en eventyrlig rejse, hvor forfatteren præsenterer nogle af de mere end 400 spiselige planter, der gror i vores haver og i den vilde natur omkring os. Det er planter, og især blomster, hvis smag og duft gør dem særlig egnet som ingrediens i salater.
Bogen fået titlen 'Fantasilat', hvilket er et begreb, som forfatteren selv har fundet på, og som rigtig godt beskriver de smukke, farverige og indbydende salater, der præsenteres i bogen. Her er idéer til salater med bitter-syrlige ingredienser, salater med syrlig-cremet ingredienser, krydrede salater og sæson-salater. Salaternes ingredienser - blomster og planter - er nøje beskrevet med deres dufte og smage, hvornår de er i sæson og i hvilke andre kulinariske sammenhænge, de er velegnet.

Bogens forfatter
Aiah Noack har studeret planter i mere end 30 år både som forsker og produktudvikler, og er stifter af Naturplanteskolen i Hedehusene, som har speciale i økologiske, spiselige planter samt design af spiselige, bæredygtige haver. Bogen 'Fantasilater' er blevet til i samarbejde med blandt andet Stephen Bartow og Githa Bennoth samt gourmetkokkene Caspar Sundin og Kasper Raff, som også byder ind med inspirerende fantasilater.

Frisk krydret salat
Fra bogen bringer vi her opskriften på en herlig frisk og krydret fantasilat, sammensat af Githa Bennorth. I salaten indgår bladene fra den smukke røde 'Bulls Blood'- rødbede, som er god i mange salater, og som Githa foreslår, man sætter sammen med en kraftig løgblomst, en cremet ærteagtig smag som fx have portulakkens samt en snert eksotisk anissmag fra den koreanske anis-isop.
Tilføj de seks ingredienser til en basissalat af fx rucola, hvertesalat eller pluksalat samt revet squash eller agurk, og server den med en dejlig hindbærdressing. 

1. Haveportulak - blade
2. Kinaløg - blomster og blade
3. Koreansk anisissop - blomster og blade
4. Pralbønne - blomster og blomsterknopper
5. Rødbede 'Bulls Blood' - blade
6. Tallerkensmækker - blomster og blade

Hindbærdressing
Tag 1/2 dl usødet hindbærsaft (damp evt. hindbær med lidt vand og sigt saften). Tilsæt 1/2 dl eddike (hindbær- eller hvidvinseddike og 1/2 dl. sukker eller 2/3 dl honning. Varm dressingen igennem og køl af før brug.

Tip: Denne dressing bliver ekstra god, hvis man kogen den let ind og smager den til med en omgang friskkværnet peber.

Sommer
Parterapeut: Familieferie med nærvær og kvalitet

De fleste drømmer om en sommerferie fyldt med nærvær og kvalitetstid med dem, som betyder allermest, men alligevel ender ferien for mange med uindfriede forventninger, fortæller parterapeut, Christiane Meulengracht. Derfor giver hun 5 råd, som gør det muligt at omfavne nærværet i sommerferien.

Læs mere
Sommer
Hver tredje holder mindre end tre ugers sommerferie

For omtrent hver tredje erhvervsaktive dansker er sommeren ikke lig med tid til ferie. 32 pct. svarende til flere end 900.000 personer nøjes med at holde sommerferie i to uger eller mindre, og yderligere 4 pct. vælger at lægge deres ferie på andre tider af året. Det viser en ny...

Læs mere
Sommer
Hjælp de vilde bier

Danmarks vilde bier mangler føde og levesteder uden sprøjtegifte, og lige nu er bierne yderligere udfordret af mangel på vand. Derfor opfordrer Økologisk Landsforening alle haveejere til at hjælpe bierne.

Læs mere
Sommer
Grillede tigerrejer med pamaskinke og salvie

En skøn, enkel og nem opskrift til grillen, som både fungerer som let forret eller som del af sommerens tapasbord.

Læs mere
Sommer
Jordbærtid!

Så er der masser af fuldmodne danske frilandsjordbær i butikkerne, og her får du tips til, hvordan du får mest ud af bordbærbakken, og hvordan du opbevarer dem.

Læs mere
Sommer
Weekend med varmebølge

30 graders i Vestjylland og 31 grader i København. Ugen har flere steder i landet budt på tropevarme, og ifølge meteorologerne har dele af Danmark udsigt til meget mere sol og varme i weekenden. Det er derfor en god idé at holde godt øje med uv-indekset, ligesom det også kan være klogt, at være...

Læs mere
Sommer
Planlæg vandreruten med nye digitale kort

En digital vandreportal over vandreruter i vil gøre det nemmere at planlægge sin vandretur i syd- og vestsverige, forberede sig på den rigtige måde og også gennemføre turen.
”Sverige tilbyder mange gode vandreruter, da naturen indbyder til det, og allemandsretten muliggør, at alle kan være med....

Læs mere
Sommer
Stadig billetter til sommerens store musikoplevelser

Ærgrer du dig over, at du ikke i tide fik sikret dig adgang til sommerens musikfestivaler? Partoutbilletterne er ganske vist udsolgte, tilgengæld kan du stadig være heldig at få fat i en dagsbillet. Tjek fx årets Smuk Fest 2019, hvor du søndag den 11. august kan opleve både Sebastian, Burhan G,...

Læs mere
Sommer
Ærtesæson

Sæsonen for friske ærter, er ikke lang, så det gælder om at spise løs i juli, hvor de er allerbedst. De grønne ærter, er en sund snack og skønne i salater, og de friske ærtebælge behøver ikke gå til spilde. Ærtebælge kan fx ristes og nydes i salaten, eller blendes sammen med frugt i smoothie eller...

Læs mere
Sommer
Jordbærlagkage

Et absolut hit af en sommerlagkage, hvor man oplever den fulde smag af friske sommerjordbær og friskpisket flødeskum mellem hjemmebagte lagkagebunde og knasende, sprødt pistacie-krokant.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram Google+
Nyhedsbrev
Seneste shop annoncer
Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Sådan skaber du et hyggeligt hjem

Den ultimative shoppeguide

Den ultimative shoppeguide

MIIEGO AL3+ FREEDOM

MIIEGO AL3+ FREEDOM

Svensk 70'er pendel

Svensk 70'er pendel

Nye Bøger
Det Skriver Andre Medier...
17.02.2020

Tre ud af 10 danskere er utilfredse med deres løn

Finans

Gratis frugt, massageordninger og god kaffe gør det ikke alene. Motivation, jobtilfredshed og løn hænger uløseligt sammen, fastslår ny undersøgelse. Læs mere


15.02.2020

Coronavirus udgør især en risiko for ældre med helbredsproblemer

Berlingske

Statistikker viser, at særligt den ældre del af verdens befolkning, er udsat for at blive ramt af coronavirus. Mænd kan også være mere udsatte end kvinder. Læs mere


11.02.2020

Parfume badeprodukter til børn kan bidrage til allergirisiko

Forbrugerrådet Tænk Kemi

De såkaldte badebomber, der syder og bobler i badevandet, og badeslim, der giver badetvandet en slimet konsistens, sætter kulør på børnenes tur i badekaret. Men ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk viser at produkterne indeholder både parfume, mikroplast og såkaldte azofarvestoffer. Læs mere


10.02.2020

Forsker: Tidlig pubertet kan skyldes fedme og udsættelse for hormonforstyrrende stoffer i miljøet

Rigshospitalet

At danske piger går i puberteten tidligere end hidtil, har man vist i mange forskellige forskningsstudier. Forskningen viste, at i 1991 var pigerne omkring 11 år, da de gik i puberteten, og i 2005 var pigerne knap 10 år. Læs mere


30.01.2020

Undersøgelse: Dit tandkød sladrer om din kost

Aarhus Universitet

Spiser du for meget sukker, eller har du hang til søde læskedrikke, øges risikoen ikke 'kun' for huller i tænderne, men også betændelse i tandkødet. Det viser et nyt forskningsresultat fra Aarhus Universitet, og derfor skal sunde kostvaner fortsat prioriteres højt, lyder rådet fra forskeren bag... Læs mere


24.01.2020

Studie: Fiskeolie som kosttilskud kan give bedre sædkvalitet og større testikler

Rigshospitalet

En ny undersøgelse af 1679 unge danske mænd tyder på, at unge mænd, der indtager fiskeolie som kosttilskud får bedre sædkvalitet og større testikler. Læs mere


Arkiv

^