Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill

Kategori: Sommer

Grillsikkerhed: Vigtige råd om brug af grill 

Med det omend noget ustadige sommervejr er der nok mange, der har gang i grillen. For det er jo bare så nemt og hyggeligt at tilberede lækkerier over de varme gløder.

Her får du en stribe skønne opskrifter - og gode råd og forholdsregler, der giver dig de bedste forudsætninger for en god grillaften.

Sådan mindsker du risikoen for at komme galt afsted
Når du griller skal du først og fremmest have styr på sikkerheden. Hvert år må brandvæsenet rykke ud til flere hundrede brande som følge af uforsigtig brug af grill. Bortkastet aske er den helt store synder, der tegner sig for næsten 70% af de formodede årsager til brandene.

Når du planlægger at grille, så skal du have styr på hvilke regler der gælder i blandt andet området omkring din bolig, i din grundejerforening og i din kommune. Det er kommunen, der fastsætte regler, der tillader, forbyder eller begrænser brug af ild. Fx er der forbud mod bål og grill tørre perioder. Tjek eventuelle brændforbud på brandfare.dk.

12 råd til sikker grillning

  1. Placer grillen i sikker afstand fra fx tørre planter, hække, bygninger og andet, der kan brænde.

  2. Grillen skal stå stabilt og på et ikke-brændbart underlag.

  3. Undgå at grille, hvis det blæser meget eller er meget tørt.

  4. Stil spande med vand parat, og hav haveslangen liggende klar, hvis en glød sætter omgivelserne i brand. Ring 1-1-2 ved brand som du ikke selv kan slukke.

  5. Hold altid børn væk fra grillen. En tredjedel af alle brandulykker sker med børn under fem år.

  6. Hold hund og kat væk fra grillen.

  7. Brug aldrig sprit eller benzin til at tænde op med. Dampene kan eksplodere.

  8. Kom aldrig mere optændingsvæske på, hvis du synes, det går for langsomt. Der er risiko for stikflammer, der kan give forbrændinger.

  9. Forlad ikke grillen, før den er slukket.

  10. Rester af aske og kul skal være helt kolde, før du smider dem ud ellers kan det antænde skraldespanden. Husk, at det kan tage over et døgn, før asken og kulresterne er kolde, og der ikke er gløder tilbage. Tjek at alt er slukket, når du er færdig med at grille.

  11. Hvis du har grillet på stranden, så husk at køle sandet af, så andre ikke får brændt fødderne.

  12. Tag aldrig grillen med inden døre. Der dannes livsfarlig kulilte.
Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^