Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden

Kategorier: Sommer  -  Sundhed

Det exceptionelle sommervejr kan have indflydelse på badevandet, som i perioder kan være ramt af giftige blågrønalger.

Giftige alger: Pas på blågrønalger på stranden  

Når varme sommerdage bliver tilbragt på stranden, så er det vigtigt at holde øje med vandkvaliteten. Ser vandet grumset eller misfarvet ud, så kan det skyldes blågrønne alger, og de er giftige for mennesker og dyr.

Blågrønne alger forekommer oftest i årets varmeste måneder, juli og august. Algerne er såkaldte cyano-bakterier, der normalt lever på bunden, men, ligesom planter, er afhængige af sollys. Derfor kan de på en varm sommerdag bevæge sig op til overfladen, hvor de blomstrer i solen og lægger sig som supper på vandet.

Er der tilstrækkelig mange alger, vil vandet være uklart og farvet. Her skal man være opmærksom på, at blågrønalger, trods navnet, ses i både grønne, brune, gule, grønbrune og blågrønne grumsede farver.

Rådden tang på stranden er en bakteriebombe

Jo større koncentration af blågrønne alger, jo større risiko er der for forgiftning. Her er det værd at bemærke, at algerne ikke kun findes i vandet, men især i havskummet på stranden. Det er således ikke nok at skifte badeturen ud med en soppetur.

Samme anbefalinger gælder, når store mængder tang er skyllet op på stranden. Både i rådden tang og tør tang trives bakterier, og derfor bør man hverken soppe eller bade nær stranden, når tangen ligger i bunker.

Symptomer på forgiftning

Har man alligevel bevæget sig ud i bakteriesuppen, eller opdager man først for sent, at vandet ikke er som det plejer, så gælder det om at få skyllet sig grundigt i rent vand.

En forgiftning med cyano-bakterier kan forårsage hovedpine, kløe og hudirritation, feber, kvalme og diarré. Især ældre med svækket immunforsvar og børn er er særligt udsatte. Herhjemme er der ikke registreret dødsfald som følge af algeforgiftning, alligevel anbefales det, at man søger læge, hvis man oplever symptomer.

Hunde kan i værste fald dø, hvis de drikker af vandet.

Sommer
Bakterierne blomstrer i soppebassiner og badebassiner 

Badebassiner kan hurtigt udvikle sig til bakteriebomber i sommervarmen og i værste fald resultere i roskildesyge, diarré og udslet. Derfor gælder det om at være opmærksom på vandskvaliteten i børnenes soppebassin såvel som i store bassiner, der rummer flere tusind liter vand.

Læs mere
Sommer
Tips til de varmeforskrækkede 

Med hedebølgen er al snak om det ustadige danske vejr forsvundet som dug for solen. Nu glæder det om at finde badetøjet og madkurven frem, hoppe i klipklappere og korkbælte og komme afsted til stranden.

Læs mere
Sommer
Undgå drukneulykker: 10 vigtige råd til badeturen 

Under hedebølgen vælger mange at nyde dagen på stranden, og i den forbindelse, er det vigtigt at huske badesikkerheden.

Læs mere
Sommer
Generer varmen din søvn? 

Sommeren er dejlig, men for nogle mennesker kan varmen føles så generende, at det går ud over deres velbefindende, og ødelægger nattesøvnen. Her får du en stribe tips til, hvordan du nemt afkøler kroppen, og får en rar og rolig nattesøvn.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Sæson: Det skønne syrlige - og lidt oversete - stikkelsbær 

Blandt sommerbær er stikkelsbær lidt overset. Og det er ærgerligt, for stikkelsbær fungerer, med sin fine syrlige smag, i rigtig mange dejlige sammenhænge.

Læs mere
Sommer
Sodavandsis af frugtmos 

Det er så nemt og dejligt, at have læskende sodavandsis i fryseren, og du kan hurtigt have de skønneste, søde og læskende sodavandsis klar til de varme dage.

Læs mere
Opskrifter & råvarer
Opskrift: Stikkelsbærsyltetøj 

Stikkelsbærsyltetøj er en sommerdelikatesse, der, udover at være herlig på brød, tilføjer et skønt syrligt tvist til jordbærlagkager og tærter, og er aldeles vanedannende i morgenyoghurten.

Læs mere
Sommer
Sådan undgår du dehydrering 

Mennesket består af mellem 50 og 75% vand. Uden en jævn tilførsel af vand, fungerer krop og hjerne ikke optimalt. Dehydrering kan medføre hovedpine og utilpashed, og i alvorlige tilfælde være livstruende.

Læs mere
Sommer
Varme dage forude! Tjek uv-indekset på gratis app 

Med den ekstreme hedebølge, der lige nu bevæger sig hen over Europa, så er det en god idé at holde godt øje med UV-indekset, ligesom det er klogt, at være opmærksom på risikoen for hedeslag.

Læs mere
Sommer
Sådan serverer du vin i varmen 

Når sommersolen skinner fra en skyfri himmel, er der aktivitet i haven og på terrassen, og på sådan en dejlig dag er der intet som et herligt glas vin. Men det er vigtigt at tage sine forholdsregler, da den skrøbelige vin og sommervarme kan være et udfordrende match.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^