Danskerne er svære at motivere til vægttab

Kategori: Slank & sund

Danskerne er svære at motivere til vægttab

Danskerne er svære at motivere til vægttab 

De skønhedsmæssige fordele er en større motivationsfaktor, end de helbredsmæssige, når danskere skal tabe sig ...

Mange overvægtige ser udelukkende de overflødige kilo som et kosmetisk problem. Danskerne har brug for at forstå hvor vigtigt et vægttab i form af en reduktion af et stort taljemål er for deres sundhed så vel som for deres udseende,” siger overlæge Søren Toubro ...



Helbredsmæssige fordele motiverer os ikke
Overvægtige danskere bliver ikke motiverede til vægttab af viden om, hvor sundhedsskadeligt bugfedt er. Og det er til trods for, at personer med meget bugfedt, eller mavefedt, som giver den velkendte ”æbleform”, har markant højere risiko for at udvikle alvorlige livsstilssygdomme i forhold til personer, hvor fedtet giver en ”pæreform”.
Danskernes holdning afdækkes i en undersøgelse blandt mere end 12.000 europæere, der gerne vil tabe sig. Undersøgelsen er udført i 21 lande på vegne af slankepræparatet alli. Resultaterne viser, at i gennemsnit blev næsten 2 ud af 3 europæere mere motiverede til at tabe sig efter at have modtaget information om øget sundhedsrisici ved for meget bugfedt. Denne information motiverede til gengæld kun hver tredje dansker. Med 64 procent, der ikke blev mere motiverede, er danskerne de europæere, der er sværest at motivere og som interesserer sig mindst for sundhedsrisici forbundet med overvægt.

Overvægt er mere end et kosmetisk problem
”Mange overvægtige ser udelukkende de overflødige kilo som et kosmetisk problem. Danskerne har brug for at forstå hvor vigtigt et vægttab i form af en reduktion af et stort taljemål er for deres sundhed så vel som for deres udseende,” siger overlæge Søren Toubro. Søren Toubro forsker i overvægt, er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning og har tidligere udført konsulentarbejde for GlaxoSmithKline som producerer slankepræparatet alli.
Bugfedt er fedt, der omgiver de indre organer i maven såsom tarmene og mavesækken. Du kan hverken se eller røre det, men det er en type fedt, der – hvis der er for meget – øger risikoen for livstruende sygdomme såsom type 2-diabetes og hjertekarsygdomme, to af de primære dødsårsager i hele verden.
”Når fedtet sidder på maven, er risikoen for, at livet bliver forkortet, væsentligt øget. Det skyldes, at det fedt, som er i maven, er en mere aktiv fedtmasse. Fedtet medfører mere fedt i blodet, højere blodtryk, nedsat insulinfølsomhed og øget risiko for at danne blodpropper i hjertet eller hjernen. Det er derfor, at æbleformede har en øget risiko for blandt andet hjertekarsygdomme, hvis de har et stort taljemål", siger Søren Toubro.
Samtidig viser undersøgelsen, at det især er unge danskere, der ikke interesserer sig for sundhedsaspektet af overvægt. For de 30-39-årige er det kun 15 procent, der bliver motiverede til vægttab ved at høre om sundhedsrisici. Til gengæld bliver 39 procent af danskere mellem 50-59 år motiverede, hvilket dog stadig er markant lavere end resten af Europa, hvor 61 procent af de 50-59-årige svarer, at de bliver motiverede.

Selv få kilos vægttab forbedrer helbredet
Et moderat vægttab på 5 til 10 procent kan reducere risikoen for sygdom hos overvægtige med risikofaktorer. Og mange danskere har brug for at forbedre helbredet, for hele 1,3 millioner voksne danskere er overvægtige. Heraf er 400.000 svært overvægtige. Den gode nyhed er, at ved vægttab smider man lettere bugfedtet end det fedt, der er placeret på lår og hofter.
”Selv et relativt beskedent vægttab nedsætter risikoen for alvorlige sygdomme betragteligt. Det handler altså ikke nødvendigvis om at tabe 10, 20 eller 30 kg, mindre kan gøre det, og stadig resultere i en sundhedsmæssig fordel,” siger Søren Toubro.
Bugfedt – eller æbleform – er en stærkere risikofaktor for tidlig død end kropsvægten alene og taljemål anses som den bedste indikator for mængden af bugfedt. Kvinder har en øget risiko for følgesygdomme, hvis deres taljemål er støre end 80 cm, mens mænd er i risikogruppen hvis taljemålet er større end 94 cm. Risikoen er stærkt forøget, hvis taljemålet er større end 88 cm for kvinder og 102 cm for mænd.
Næst efter rygning, er svær overvægt den væsentligste årsag til tidlig død, som kunne være forebygget. Nyere studier tyder på, at svær overvægt fra de sene teenageår reducerer livslængden i samme grad som at ryge 10 cigaretter dagligt.

Om æblefacon versus pærefacon
Hvis du er i tvivl om du har æble- eller pæreform, findes svaret foran spejlet. Er du bredest fra bagdelen og nedad, så er du pæreformet. Koncentrerer fedtet sig derimod i og omkring maven, så har du æbleform. Overvægtige kvinder er omtrent fifty/fifty fordelt på æble- og pæreform, mens næsten alle overvægtige mænd er æbleformede.


Kilde: ICM Research på vegne af slankepræparatet alli, der markedsføres af GlaxoSmithKline.

Slank & sund
Kampen mod overvægt 

På trods af adskillige forsøg på at tabe sig, mislykkes overvægtige kvinder ...

Læs mere
Slank & sund
Er badetøjet blevet for trangt? 

Lynkur op til badesæsonen er den forkerte taktik ...

Læs mere
Slank & sund
Små ændringer - stort vægttab 

Det er de små ændringer og justeringer, der på lidt længere sigt giver gode motionsvaner og varigt vægttab ...

Læs mere
Slank & sund
Vægttab 

For pokker, hvor bliver der brugt mange spildte kræfter på overvægt og slankekure! Alene ordet 'slankekur' kan få en diætist som jeg til at høre alarmklokker. Ganske enkelt fordi en kur er en særskilt levemåde i en begrænset periode. Kuren formodes at have en effekt på vægttab (hvilket den…

Læs mere
Slank & sund
Men anklerne er jeg tilfreds med… 

En britisk undersøgelse viser, at kun en enkel ud af 50 britiske kvinder er tilfreds med deres krop. Med den britiske topmodel Kelly Brooks krop som forbillede, ønskede de utilfredse kvinder i gennemsnit at tabe 9 kilo.

Læs mere
Slank & sund
Hvilken slankekur er bedst? 

Marked af slankeprodukter og diæter er overvældende og det kan som forbruger være svært at gennemskue hvilken kur der er bedst. Vi har bedt en af Danmarks førende kosteksperter kommentere Atkins, South Beach, De Danske Vægtkonsulenter, Weight Watchers og pulverkuren Nupo.

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
^