Overvægt er et livslangt problem

Overvægt er et livslangt problem

Overvægt er et livslangt problem 

35.000 danskere er i øjeblikket i færd med at smide de overflødige kilo ved hjælp af slankeeksperter, i fitness-centret eller hos kliniske diætister.

I kølvandet på slankeprogrammer og den øgede fokus på slankekure, der kun gør ondt værre, tager et stigende antal overvægtige sagen i egen hånd, men i fællesskab med andre. Kurser med kostkontrol og kontrolvejning hver uge lover at lægge medlemmernes livsstil og madvaner om for resten af livet.

- Uanset hvilket kursus, folk går i gang med, skal de nok tabe sig, for de er alle sammen baseret på at spise mindre, end man forbrænder. Men slankeholdene er desværre ikke kun af det gode, mange tager på igen og lider nederlag, når de ikke kan følge de meget firkantede regler, siger klinisk diætist Lisa Bolting Hansen.

En del af kursernes succes ligger på det psykologiske plan, vurderer bromatolog Gitte Laub Hansen fra Forbrugerinformationen.

- Det, som virker, er TLC - tender love and care. Kurserne kan give noget, som de overvægtige ikke kan finde noget sted i det offentlige system, nemlig varig omsorg og opmærksomhed på en livsstilsændring. Der er lige pludselig andre mennesker, som man kan vende tilbage til og dele sejre og problemer med. Det er positivt, at der er nogle, der med jævne mellemrum holder en fast på de mål, man har sat sig, siger Gitte Laub Hansen.

Konsulenter med vægt bag

Blandt de firmaer, der tjener penge på at gøre deres kunder lettere, er amerikanske Weightwatchers, De Danske Vægtkonsulenter og fitnesskæden Hard Work Studio. De melder alle om fremgang.

- I januar sidste år var der 35 afdelinger og 16 konsulenter i De Danske Vægtkonsulenter. Nu er tallet 100 afdelinger og 40 konsulenter, siger direktør Inge Kauffeldt fra slankekæden til Forbrugerinformationens Nyhedsbrev.

Weightwatchers har kun eksisteret i Danmark i sin nuværende form i tre år. Og det har været år med en støt fremgang i antallet af kurser og dermed også i medlemmer, oplyser Weightwatchers hovedkontor.

I begge kæder er det personer, der har gennemført slankekurset, der bliver uddannet til konsulenter via en række kurser.

Hard Work Studio kombinerer motion og kostvejledning på forskellige typer hold, og der bliver hele tiden flere deltagere. Form&Fitness er på vej med lignende tiltag.

- Vi er ved at importere det norske koncept 'lev lettere', men kommer måske først i gang med det til efteråret. Der vil altid være stor efterspørgsel, for Danmark er godt på vej mod amerikanske tilstande, når det gælder antallet af overvægtige mennesker, siger Jørgen Panduro fra Form&Fitness.

Kortsigtede kure kan give bagslag

Medlemmerne af Vægtkonsulenterne og Weightwatchers får tilbuddet om at være medlemmer hele livet. Når den ønskede vægt er nået, er det gratis at komme til de ugentlige møder. Og det er nødvendigt at holde fast, ellers ryger kiloene let på igen.

Ernæringskonsulent Per Brændgaard Mikkelsen opfordrer forbrugerne til at vælge et kursus, hvor kostplanen ikke ligger for langt fra ens normale spisevaner. - På den måde kan man sige, at Weightwatchers kostplan er bedre end den plan Vægtkonsulenterne kører, fordi man kan blive ved med at spise alle typer mad. Weightwatchers har også en 'fase 2', hvor den, der har tabt sig får hjælp til at holde vægten, siger Per Brændgaard Mikkelsen.

Men alt håb er ikke ude for dem, der har tabt sig og gerne vil tilbage til 'normal' kost, mener Gitte Laub Hansen. - Man kunne jo, når man har tabt sig, gå til en klinisk diætist og få lagt en kostplan, der kan hjælpe en med at holde vægten i skak, siger hun.

Overvægt er et livslangt problem

Klinisk diætist Lisa Bolting Hansen tror ikke på nogle af de 'hurtige' kure.

- Overvægt er et livslangt problem. Og derfor kan jeg godt være skeptisk overfor den type meget drastiske kostomlægninger, som vægtkonsulenterne og Weightwatchers står for. For jo mere mærkeligt en kostplan er skruet sammen, jo sværere er det at holde vægttabet, fordi man let falder tilbage i gamle vaner, siger hun.

Lisa Bolting Hansen har næsten hver dag personer i røret, der har forladt vægtkonsulenterne. - De har lidt nederlag, og deres vægt er blevet råbt op i forum. Slankeprogrammerne er så firkantede, spis 600 gram grønt hver dag, ellers hører du ikke hjemme her.

I modsætning til vægtkonsulenterne forsøger kliniske diætister at omlægge klienternes kost, så den ligger så tæt op af klientens spisevaner som muligt. Til gengæld sker vægttabet langsommere.

- I stedet for, at folk skal leve efter et særligt regelsæt, lærer vi dem at være selvkørende. De skal kunne skelne skidt fra kanel og vide, hvor det går galt for dem. Det svære er ikke at vide, hvad der er det rigtige at spise, det er at gøre det resten af livet, slutter Lisa Bolting Hansen.

Pressemeddelelse fra Forbrugerinformationen

Skønhed & Pleje
Giv dig selv en zen-oplevelse med japansk inspirerede baderitualer 

At skabe et japansk inspireret hjemmespa er en skøn og effektiv måde, at lindre stressen og få ro i krop og sind. Men vores gør-det-selv guide får du tips til, hvordan du kan sammensætte de eget lille ritual ...

Læs mere
Skønhed & Pleje
Japanske baderitualer: Tradition og velvære i hjertet af kulturen 

I Japan er spa ritualer mere end blot en måde at rense kroppen på; de er en dybt forankret del af kulturen, hvor tusinde års gamle skikke og traditioner holdes i hævd. Disse ritualer udøves især i de traditionelle badehuse, kendt som 'sentos', der ikke kun fungerer som badeanstalter, men som steder…

Læs mere
Skønhed & Pleje
The Ritual of Yozakur - Ny limited edition fra Rituals 

Forårets Limited Edition fra Rituals er The Ritual of Yozakura - en nyfortolkning af den populære The Ritual of Sakura. Serien er inspireret af den japanske forårstradition, Yozakura, hvor man drager ud om natten for at se det spektakulære syn af oplyste blomstrende kirsebærtræer. 

Læs mere
Skønhed & Pleje
Duftende dampbad  

Et dampbad til ansigtet er ren selvforkælelse. Den varme damp blødgør huden, øger blodcirkulationen, åbner og renser porerne, og efterlader huden blød og smidig.

Læs mere
Skønhed & Pleje
DIY: Fremstil selv en skøn body wash med honning og kokosolie 

Blandt honningens mange anvendelsesmuligheder gør dens unikke anti-inflammatoriske og antibakterielle egenskaberer den populær i hudplejeprodukter. Ved at eksperimentere med fremstilling af plejeprodukter derhjemme, kan du få et produkt med nøjagtig de ingredienser, der bedst egner sig til din hud.

Læs mere
Miljø
6 fif der får dine makeupprodukter til at holde længere 

God makeup er dyrt, så det gælder om at få produkterne til at række længst muligt. Her bringer vi en stribe generelle råd, som sikrer optimal holdbarhed samt tips til, hvordan du kan få lidt mere glæde af produkter, som fx er ødelagt eller ved at være opbrugt.

Læs mere
Skønhed & Pleje
5 tips: Sådan får du mest ud af din parfume 

Ved du hvorfor håndleddet er det ideelle sted at duppe parfumen? Og vidste du, at der faktisk findes 10 andre steder på kroppen, der ligeledes er særlige velegnede til parfume?

Når du nu har gjort dig umage med at finde din yndlingsduft, så fortjener du at få det fulde udbytte af den ved at bære…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Parfumer 2023: 12 nye parfumer og unikke duftoplevelser  

Har du næse for god parfume, så skorter det ikke på nye, fristende duftoplevelser i 2023. Her er 12 spritnye, spændende parfumelanceringer fra blandt andet Dior, Marc Jacobs, Valentino, Clean, Escada, Oscar de la Renta og Abercrombie & Fitch.

Med oversigten har vi gjort det nemt for dig at finde…

Læs mere
Skønhed & Pleje
Duftsignaler: Hvad signalerer din parfume? 

Din parfume er et stærkt signal om, hvem du er, og hvad du vil. Men hvilken duft sender hvilket signal?

Læs mere
Sommer
Agurken som lindring og pleje af irriteret hud 

Agurken smager godt, men er faktisk også ganske velegnet som skønhedspleje. Måske bruger du allerede skiver af agurk mod hævede øjenlåg, men den har også en særlig lindrende effekt på irriteret, kløende, solskoldet hud og varmeknopper, og er samtidig mild og skånsom.

Som hudplejeingrediens opfylder…

Læs mere
Pinterest Facebook Twitter RSS Instagram
Nyhedsbrev
Tilmelding til KvindeGuidens nyhedsbrev
Nye Bøger
De usynlige, af Lone Theils

Pigerne fra Englandsbåden, Den blå digters kone, Heksedrengen og Stilleleg. Lone Theils Nora Sand-serie har solgt over 100.000 eksemplarer og udkommt i 16 lande. Krimiserien tager afsæt i virkelige begivenheder, hvilket også gælder for Lone Theils anmelderroste krimi, De usynlige.

Læs mere
Oprindelse, Dan Brown

Den nye Dan Brown thriller ligger stadig i toppen af bestsellerlisten. Med 'Oprindelse' har han skrevet endnu en intens historie fyldt med skjulte koder, religion, symboler og kunst - og med den populære professor Robert Langdon i hovedrollen.

Læs mere
Kvinden Mellem Os, Sarah Pekkanen & Greer Hendricks

En psykologisk thriller med et mesterligt plot, der udforsker ægteskabets skjulte kompleksitet og alle de farlige sandheder, som vi ignorerer i kærlighedens navn. Man kunne tro, at det er historien om en jaloux ekskone, som er besat af sin afløser - en smuk, yngre kvinde, som snart skal giftes med…

Læs mere
Eksodus, Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm

En spændingsroman af ægteparret Lisbeth Zornig og Mikael Lindholm, forfatterne bag 'Bundfald' og 'Arkimedes'.

Læs mere
^